|
Yarının büyük markaları

Credit Suisse Research Institute tarafından yayımlanan ve global trendlere dair içgörüler içeren rapor, son yüzyıla ait marka vakalarını derinlemesine analiz etmiş.

27 markanın öne çıkarıldığı ''Yarının Büyük Markaları'' isimli raporda, Facebook ve Amazon gibi dijital çağa ait markaların yanı sıra Apple, Hyundai ve Mercedes-Benz gibi köklü markalar bulunuyor.

Raporun öne çıkardığı 27 marka, farklı sektörlere ve coğrafi bölgelere ait.

Rapora göre, bu markalar önümüzdeki 3-5 yılda marka değerlerinin boyutunu, ölçeğini ve kârlılığını pazar ortalamasından çok daha yüksek bir performansla büyütecek.

Credit Suisse Direktörü ve ABD Pazarı Giyim ve Ayakkabı Sektör Analisti Ömer Saad''a göre de, bir firmanın sahip olabileceği en güçlü ve sürdürülebilir avantajı markası.

*

Geleceğin firmaları hangileri bakalım;

Alibaba.com, Almarai, Amazon, Apple, BIM, Capitec, China Merchants Bank, COMAC, Enfamil, Facebook, Hyundai Motor, Indian Hotels, Julius Baer, Li Ning, Mahindra&Mahindra, MercadoLibre, Mercedes-Benz, Polo, Ralph Lauren, Sonova Holding, Swatch, Tiffany&Co., Tingyi, Trader Joe''s, Tsingtao Brewery, Under Armour, Uniqlo, Yakult Honsha.

*

Güçlü markanın avantajları neler?


  • Güçlü markalara sahip firmalar, hissedarlarına istikrarlı bir şekilde uzun vadeli büyüme ve getiri sağlıyorlar.


  • Son kullanıcıya daha yakın olan sektörlerde marka gücü daha kuvvetli ve tüketicinin satın alma kararında itibar önemli bir rol oynuyor.


  • Çoğu marka beş belirgin kavisli benzer bir yaşam eğrisi çiziyor: Pazara giriş, duvara çarpış, dönüşüm/çoğalma, pazar hâkimiyeti ve yeniden doğuş.


  • Zayıf rakipler geri çekileceği ve pazara yeni gelecekler planlarını erteleyecekleri için ekonominin zor dönemleri güçlü marka sahibi firmalara mevcut markalarının yerlerini sağlamlaştırmak için en uygun fırsatı sunuyor.

    Sözün özü; Yarınlar ayakta kalacak şirketler, itibarını koruyan ve kazancının paylaşabilen şirketler olacak.

    Değişimin neresindeyiz

    Yurtdışında faaliyet gösteren işadamları gurur verici işlere imza atıyorlar.

    Mesela ülkenin dört bir yanından 15 bin işadamının üye olduğu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), 5 yıllık kısa geçmişine dünya çapında bir başarı öyküsü sığdırmış.

    3. Genel Kurul''da yeniden başkan seçilen Rızanur Meral''in verdiği bilgiye göre şimdiye kadar gerçekleştirilen 10 farklı ticaret köprüsü programı, 14 milyar dolarlık iş bağlantısına vesile oldu.

    Bunun 12 milyar doları doğrudan Türkiye''nin ihracat karnesine eklendi. Programlarda 135 farklı ülkeden 8 bin 500 yabancı işadamı Türk meslektaşlarıyla bir araya gelirken, 200 bin iş görüşmesine imza atıldı. Dışarıdaki gelişmeleri izlemek içeriye bakmaktan daha keyifli.

    Yoklamatik

    Bingöl''ün Solhan ilçesindeki Solhan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi 2009/2010 Proje Tabanlı Beceri Yarışmasında Elektrik Elektronik ve Otomasyon dalında Yoklamatik isimli projeleri ile 16 ilin yer aldığı Erzurum Bölge Finalinde birinci oldu.

    22-26 Mart tarihleri arasında 10 bölge birincisi Türkiye Finalinde yarışacak.

    Yoklamatik isimli projeleri ile sınıfta kendilerinin geliştirdiği elektronik bir alet ile öğrenci numaralarını kablosuz olarak idaredeki bilgisayara göndermekte ve anında yoklama bilgisini okullarının internet sitesinde yayınlayarak anlık kontrol sağlıyor.

    Proje ile hem zamandan hem kağıttan tasarrufu sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunanlara Türkiye Finalinde başarılar.

    Yürüyen bir aptal, oturan iki akıllıdan daha çok yol alır.
    Çin atasözü
  • 14 yıl önce
    Yarının büyük markaları
    Gelmekte olan öfkeli Kürt gençleri
    Dört kupanın üçü gitti biri mucizelere kaldı
    Türkiye’nin prangaları ve medeniyet iddiası
    Kara dinlilerle milletin savaşı
    Tarihi ayıp...