|
Amerika İzlenimleri: Fethullah Hoca"nın ufku (2)

Yazacağım çok şey var; ama Türkiye''nin hayatî gündem meselelerinden de uzak kalmak istemiyorum. Wisdomnet''in toplantısı, konuşmalar, projeleri, Arnavut kökenli Müslümanların mütevazı önderi Zülkarneyn Bey''in New York''ta gözdolduran çalışmaları, Chicago''da “kızılderililerin meleği” Halil Demir''in Zakat Foundation kurumu ile yaptığı güzel işleri sizlerle paylaşarak bu yazıları noktalayacağım.

Fethullah Hoca''nın ufkunun ve çalışmalarının hakkıyla takdir edilemediğini söylemiştim; bunun için, Türkiye''yi İslâmî iddialardan, medeniyet yürüyüşüne öncülük edebilecek imkânlardan mahrum etmeyi amaçlayan içerdeki ve dışardaki çıkarperest aktörlerin gerçekleştirdikleri çifte kıskaçın çok iyi kavranması gerekiyor.

Hudson Enstitüsü''nde içerdeki ve dışardaki aktörlerin marifetiyle çizilen felâket senaryoları, Türkiye''nin nasıl bir çifte kıskaç ile karşı karşıya olduğunu gösteren en son örnek: (27 Nisan bildirgesi ve mitingler sürecinin dışarıyla ilişkileri olabileceğini ve bu tür felâket senaryolarına zemin hazırlayacağını yazmıştım; ama uyarılarım işe yaramadı). Bizi, önce Avrupa''dan uzaklaştırdılar; şimdi de İslâm''dan uzaklaştırma hesapları yapıyorlar; çünkü Türkiye''nin yeniden bir medeniyet iddiasına soyunmasından ürküyorlar.

Fethullah Hoca, işte bu çifte kıskacı kavrayan ve yarmaya çalışan ender kişilerden biri. O yüzden büyük düşünüyor; 50 yıl, 100 yıl sonrasına bakarak bütün dünyaya İslâm''ın adalet, hakkaniyet, saadet, kardeşlik, özetle medeniyet iddiasını ulaştıracak büyük işlere imza atmak için çırpınıp duruyor.

Büyük işlere soyunmak, büyük rüyalar görebilmeyi; buysa, büyük riskleri göze alabilmeyi gerektirir. Büyük rüyalar gören insanlar, hep ötelere, ufka baktıkları için, yaşadıkları zamanlarda pek anlaşılamazlar.

Fethullah Hoca, İslâm''ın içerde ve dışarda önyargılı, saplantılı ve azılı düşmanlarının olduğunu bilerek, İslâm''ın mesajının ürkülecek, korkulacak bir mesaj olmadığını anlatabilmek için, işe, bu düşmanlığı, önyargıları ortadan kaldıracak bir yerden başladı: Fethullah Hoca''nın eğitim ve medya üzerinde bu kadar durmasının nedeni bu: Dünyanın hemen her ülkesinde orta (ve kısmen yüksek) öğrenim düzeyinde birinci sınıf bir eğitim sisteminin nasıl kurulabileceğinin gözdoldurucu bir şekilde ispatlanması, öyle hafife alınacak bir şey değildir.

ABD''de, iyi yetişmiş, elit bir Müslüman nüfus var. Türkler''in durumu çok berbat; ikinci, üçüncü kuşak kimliğini kaybediyor. Diğer Müslümanların durumu daha iyi. Ama Fethullah Hoca, Amerika''da hiç kimsenin yapamadığı şeyi yapıyor: Bütün Amerika''ya İngilizce yayın yapan Ebru TV''nin kurulmasına yardımcı oldu; Amerika''daki etkin bütün çevrelerle doğrudan medenî ilişkiler kurmayı başardı; örneğin Hillary Clinton, düzenlenen önemli toplantılara katılıyor ve destek veriyor.

Bir de madalyonun öteki yüzü var: Büyük rüyalar gören, büyük işlere soyunan insanların, yanlış yapma ihtimalleri de fazladır. Çünkü çok bilinmeyenli denklemler, sürekli değişen dinamikler, bazen işlerin hesapladığınız şekilde gitmesini engelleyebilir. Ayrıca bu tür çalışmalara sızılma ve manipüle edilme riskleri de var.

Mesela, ılımlı İslâm / İslâm''ın protestanlaştırılması projesinin bu tür oluşumlara havale edilmesi mümkün. Ama Fethullah Hoca''nın bu tür projelere destek vereceğine inanmıyorum. Yapılan bazı hatalar var; bunlar başka ortamlarda konuşulabilecek konular. Ama Fethullah Hoca''nın İslâm''a ve ülkemize zarar verecek bir işe girebileceğini düşünmek bile çılgınca bir şeydir.

Fethullah Hoca''nın destek verdiği okullarda İslâmî bir eğitim modeli geliştirilmiyor; müslüman toplumlar bundan şikâyetçi; ama müslüman ahlâkı, ferağatı ve fedakârlığını; paylaşma, dayanışma ilkerini önemseyen güzel insanlar yetiştiriliyor.

Çaplı düşünürler, sanatçılar, yazarlar yetiştirilebilmiş değil henüz. Bediüzzaman''ın medresetü''z-zehra projesine benzer projelerle İslâmî bir eğitim sistemi geliştirilebilir ve çaplı insanlar yetiştirilebilir. Bu da bir sonraki kuşakla mümkün olabilecek bir iştir.

Bediüzzaman''ın, Süleyman Hilmi Tunahan''ın, Esat Coşan Hoca''nın, Erbakan''ın yaşadıkları sıkıntıları düşünün ve Fethullah Hoca''nın çifte kısacı yarmak için ne denli büyük düşündüğünü, ne denli ağır bir yük yüklendiğini farkedeceksiniz.

17 yıl önce
Amerika İzlenimleri: Fethullah Hoca"nın ufku (2)
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’