|
17 Aralık çarkları bozamadı

Daha önce de değinmiştik, Aralık kalkışmasının ilk amacı yolsuzluk üzerinden bir güvensizlik ortamı, bir karamsarlık ortamı oluşturup ekonominin çarklarını oluşturan yapıya zarar vererek hükümetin en güçlü olduğu ekonomi alanında bir sorun oluşturmak, onu bir açmaz ile karşı karşıya bırakmaktı. Bunda iç ve dış destekçilerinin yardımı ile finans piyasaları tarafında kısmi bir başarı sağladılar.

Asıl hedefleri oluşturulmak istenen kargaşa ortamına, yerel seçimin kaygısını da ekleyip beklenenden daha yüksek bir sonuç almaktı. Ekonominin çarkları üretim, tüketim, yatırım ve istihdam tarafından tersine döndürülmek istendi.

Ancak son gelen Ocak ayı sanayi üretiminin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi şimdilik istenen başarıyı elde edemediklerini gösteriyor. İş dünyası geleceğe güvendi ve çarkların dönmesini sürdürdü.

Özellikle son gelişmelerden sonra piyasalarda oluşan negatif hareketliliğin kredi tarafında, sermaye girişinde ve tüketimde süren düşük trendin sanayi üretimine yansıması bekleniyordu. Ancak gelen veriler beklentilerin de aksine son iki yılın da üzerinde çıktı. Piyasada ortalama yüzde dörtler civarında bir sanayi üretimi beklentisi vardı.

Son bir yıllık ortalamanın üzerinde bir önceki yılın aynı ayına göre 7,3 gelen Ocak ayı sanayi üretimi bir anlamda yılın başlangıcı açısından moral verici oldu. Büyüme hedefleri açısından yılın ilk verisine dayanarak şimdilik bir yukarı yönlü bir revizyon söz konusu olmaz. Ancak en azından daha küçük büyüme rakamları telaffuz edenlerin beklentilerinin şimdilik gerçekleşmesinin önünü kesmiş oldu.

Özellikle Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre, 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek artışın %3,4 ile ara malı imalatında gerçekleşmiş olması sanayinin çarklarının gelecek için daha emin döneceği anlamı çıkarılabilir.

Hükümetin bu aybaşından itibaren devreye soktuğu ekonomiyi soğutmaya yönelik bazı kararlarının çarkları daha hızlı döndürmüş olması düşünülebilir. Ancak bunun beklenti ile gerçekleşme arasındaki farkı açıklamaya yeterli olduğunu söylemek doğru olmaz. Bunun yanında Ocak ayı verileri gelecek aylar için ümit verici olsa da bir gösterge olarak ele alınması doğru olmayabilir.. Ancak bu verinin şaşırtıcı olsa bile ümit verici olduğu gerçeğini değiştirmez.

2014 yılı ekonomik olduğu kadar bir yandan siyasi anlamda önemli bir yıl bizim için. Hem yerel seçimlerin yapılacak olması hem de halkın ilk kez kendisinin seçeceği cumhurbaşkanı seçimini yapması siyasi gündemi yılın merkezine taşımasına neden oldu.

Ancak 17 Aralık kalkışması süreci farklılaştırdı. Muhalefetin tutumu, dezenformasyonla halkın maniple edilmeye çalışılması ister istemez seçimi bir nevi güven oylamasına çevirmelerine neden oldu. Siyasi tansiyonda yaşanan artışın ekonomiye olumsuz etkilerinin bundan sonra da devam etmesi söz konusu olabilir. Ekonomideki beklentisizliğin ve siyasi tansiyonun düşmesi, iktidar partisinin yerel seçim sonuçları ile kamuoyu araştırmaları sonuçlarının paralel gelmesine bağlı olduğunu söylemeliyiz.

10 yıl önce
17 Aralık çarkları bozamadı
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı