|
Savaşı kim kazanacak? Toplumsal mutabakat mı, çıkarcı bozguncu grup mu?

Mevcut iktidarın temsil ettiği değerlerle kavgalı olan küçük ama etkili bir azınlık, 2002 yılından beri hiçbir iktidarın başına gelmeyen şeyleri Ak Partinin başına getirmek, onu yıldırmak için ellerinden geleni yaptı. Bundan ülke ve halk zarar gördüyse de, Ak Parti zarar görmek yerine daha da güçlendi.

Klasik metotlar olan asker, yargı, kapatma, muhtıra süreçleri bir işe yaramayınca, 2008 küresel ekonomik krizi onlar için bulunmaz fırsat oluşturdu. İş adamları ile medya ile yapmadıkları kalmadı, buna rağmen ülkede ekonomik kriz çıkarmayı beceremediler. Öncelikle yöntem olarak yaratıcı değillerdi, hala eski metotlardan medet umuyorlardı. Belki de yeni yöntemleri hayata geçirecek kadar senaryoya ihtiyaç hissedecekleri akıllarına gelmemişti. Ayrıca en büyük sorunları her metodu ezbere bilen bir kadronun karşılarında var olmasıydı. Daha önce küçük operasyonlar, basit demeçlerle oluşan siyasi istikrarsızlık ve iktidarını paylaşan lider profili dışında bir muhatapları vardı.

Ne yapsalar olmuyor, ellerinde gittikçe daha az müdahale aracı kalıyordu. Bunlar içinde en güçlüsü çözüm süreciydi. Bunun başarıya ulaşmaması için ne varsa yapmalıydılar. İstikrarsızlık için amaçlarına ulaştıracak her türlü aracı kullanmaya, farklı kesimlerle ittifak yapmaya hazırdılar. İşte burada imdatlarına camia yetişti. Camia ile iktidardan kurtulmak isteyen elitlerin hedefleri birbiri ile uyuşunca işbirliğine gittiler ve MİT krizi patladı.

Gezi ve 17 Aralık operasyonları gibi başarıya ulaşmayan her adımın ardından, yeni bir umutla, farklı hamleler yaptılar. 17 Aralık operasyonu, küçük azınlığın klasik metotlarının dışında daha iğrenç olsa da, daha yenilikçi ve şimdiye kadar denenmemiş bir proje idi. Ancak her deneme hem başarı için umutları, hem de yani hamle üretmenin sonlarına getirdi onları. Bu nedenle basını ile iş dünyası ile sosyal medyası ile aklınıza gelen herkesi hareketlendirip sonuç almak istiyorlar.

Ama atı alan Üsküdar"ı geçti, Başbakan ittifak yapılması gereken geniş kitleler ile ekonomideki başarıya çözüm sürecini de katarak, olabilecek en geniş toplumsal mutabakatı sağladı. Oluşturulan bu toplumsal mutabakat Başbakanın iradesini net olarak ortaya koyması ve son iki Newroz"da da halkların açık desteğini alması elini güçlendirdi.

Elit kesimin, camianın veya başka çıkar gruplarının işbirliği, iğrenç taktik ve yöntemlerinin hedefinin ne olduğunu, halk net olarak görüyor. Yine de oluşan en geniş toplumsal mutabakata karşı siyaset mühendisliği yaparak, yerel seçimlerde kaset destekli sonuç alma stratejisinin, toplumun geri kalanında nasıl tesir yaptığını görmek için seçim sonuçlarını bekleyeceğiz. Bu şansı geniş mutabakat sağlayan kesimler mi kullanacak, yoksa toplumsal mutabakata karşı oluşturulan çıkarcı, bozguncu karşıtlık mı, yakında anlaşılacak.

10 yıl önce
Savaşı kim kazanacak? Toplumsal mutabakat mı, çıkarcı bozguncu grup mu?
Sizi de sigaya çeken bir Molla Kasım gelir
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!