|

Dünyanın kaderini değiştiren adam

Kanuni dönemini anlatan Muhteşem Yüzyıl dizisinin ardından bu defa ekranlara Osmanlı İmparatorluğu’nun tohumlarını eken Ertuğrul Gazi’nin destansı hikayesi geliyor. 10 Aralık’ta TRT1’de seyirciyle buluşacak dizi sezona oldukça iddialı giriyor. Bakalım seyirciden kaç puan alacak?

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2014 Pazar
Güncelleme: 23:18 - 6/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş sürecini konu alan Diriliş Ertuğrul dizisinin TRT1 ekranlarında çıkmasına sayılı günler kaldı. Engin Altan Düzyatan’ın başrolünde Ertuğrul Gazi’yi oynadığı dizinin yayın tarihi 10 Aralık. Herkesin merakla beklediği dizide 1071 yılında Türklerin girdiği Anadolu topraklarında egemen olmak isteyen güçlerin savaşları anlatılıyor. Ertuğrul da 400 çadırlık obasına bir yurt arıyor. Ancak bir tarafta Moğollar bir taraftan Haçlılar aman vermiyor. Tarih 13. yüzyıl. Ümitlerin neredeyse tükendiği bir zamanda Ertuğrul Kayılar’a umut oluyor ve yedi cihanın önünde saygı duyduğu Osmanlı İmparatorluğu’nun tohumlarını ekiyor Anadolu toprağına. Temelini attığı Osmanlı da dünyanın kaderini değiştiriyor. Herkes nefeslerini tutmuş 10 Aralık’ı beklerken dizi ekibiyle çekimleri Beykoz Kundura Fabrikası’nda devam eden sette bir araya gelip 13. yüzyılı, Ertuğrul’u, Osmanlı’yı ve bu büyüleyiciyi öyküyü konuştuk. Yönetmenliğini Metin Günay’ın yaptığı dizide, Engin Altan Düzyatan, Esra Bilgiç, Kaan Taşaner, Hülya Darcan, Serdar Gökhan, Didem Balçın, Hakan Vanlı, Levent Öktem ve çok sayıda oyuncu yer alıyor.


AT CASTI YAPTIK

Muhteşem Yüzyıl ile birlikte tarihe ne kadar meraklı olduğumuz ortaya çıktı ya da entrikaya. Muhteşem Yüzyıl, ne kadar Osmanlı’yı anlatıyordu, bu zamanında çok tartışıldı. Ama bir kapıyı araladığını söylemek mümkün. Tarihi anlatan projelere yapımcılardan ilgi artmaya başladı. İzleyici için de örneklerini yurt dışı menşeli dizi filmlerde izlediği anlatıları kendi televizyonunda izleme seçeneği sunulmaya başlandı. Bu güzel bir şey. Tabii, tarihi bir dizi yapmanın büyük zorlukları da var. Diriliş, tarihi bu kadar eskiye giden ilk dizi projesi. Onu özel kılan bir diğer özellik ise hazırlık aşamasının bir filme hazırlanır gibi sürmesi. Dizinin yönetmeni Metin Günay, atlar için bile cast yaptıklarını söylüyor ve ekliyor: “Türkiye’nin her yerini dolaşarak oyuncu kastı yapar gibi at castı yaptık. Atlar oyuncularla beraber çalıştılar. Başka projelerde bir ata Mehmet de binebiliyor, Ayşe de. Bizde Ertuğrul’un atına ondan başkası binmiyor”


ESKİYE ÖZLEM

Hülya Darcan, Ertuğrul Gazi’nin annesini oynuyor. Süleyman Şah’ın da eşi: Hayme Ana. Tarihte Devlet Ana olarak da geçiyor. Hayme Ana, Süleyman Şah’ın ölümünden sonra oğlunu yetiştiren onu babasının yerine getiren ve onu ders veren bir anne. Darcan, Diriliş’e benzeyen projelerin yapıldığını ama Diriliş’in çok farklı olduğunu çünkü çok bilmediğimiz bir dönemi ele aldığını söylüyor. Tarihi dizileri eskiye özlem olarak değerlendiren Darcan, tarihi dizi yaparken kostüm ve dekorun çok önemli olduğunun altını çiziyor ve “Mesela üzerinde askeri elbise var ama pırıl pırıl parlıyor. Mekanlar, dekorlar da öyle. Bunlar çok önemli bunların üzerinde durmak gerekiyor. Seyirci işin ciddiyetini anladığı zaman oturup izliyor. Bir de hikaye güzel giderse tamam” diyor.


Oyuncuyu ikna etmek lazım

Diriliş’in kostümlerini tasarlayan Serdar Başbuğ ve başlıkları, takıları tasarlayan Mücella Mert’e nasıl hazırlandıklarını soruyoruz. 13. Yüzyılda genel dünya kostümleriyle ilgili geniş bir araştırma yapmışlar. Mert’in gezmediği antikacı, eskici kalmamış. Şu ana kadar binin üzerinde kostüm diktiklerini söyleyen Başbuğ, bu rakamın giderek artacağını ama çok şaşalı bir dönem olmadığı için parlak ve çok sayıda kostüm olmayacağını not düşüyor. Sonuçta konar göçer bir hayat var. O döneme dair ellerinde çok fazla somut delil olmadığı için ikili elde olan bilgileri çeşitlendirme yoluna gitmiş. Orta Asya’dan gelen Türkler için Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan coğrafyalarını da araştırmalarına dahil etmişler. Daha sonra bulduklarını Türk folklorik kostümleriyle karıştırmışlar. 50 kiloya yakın takı alıp bunları kostümlere uygulayan Mert, kostümün hikayenin inandırıcılığı açısından son derece önemli olduğunu “Önce kendimizi sonra oyuncuyu, en sonra da izleyiciyi ikna etmemiz gerekiyor” sözleriyle açıklıyor.


Ertuğrul'un yükü ağır

Gelelim hikayemizin baş kahramanına. Yedi cihana nam salan imparatorluğun tohumlarını eken Ertuğrul Gazi’ye. Karizmatik oyuncu Engin Altan Düzyatan, bu kez Ertuğrul Gazi olup çıkıyor karşımıza. Atını şaha kaldırıyor, dörtnala giden attan ok atıyor, düşmanlarıyla korkusuzca savaşıyor. “Ertuğrul Gazi’yi oynamanın yükü ağır. Gerçekten hissetmeniz gerekiyor. Çok önemli bir şahsiyet, bütün dünya kaderini değiştirmiş bir karakter. Müthiş bir güç, müthiş bir arzu, istek, hırs, zeka. Hiçbiri tek başına bir şey ifade etmiyor. Hepsini oynarken vermeniz gerekiyor” diyen Düzyatan, Osmanlı’nın şaşalı dönemlerinin çok okutulduğunu ancak kuruluştan önceki dönemin tarih kitaplarında çok az yer bulduğunu vurguluyor.


Ben Halime'den başkası değilim

Ertuğrul’un büyük aşkı Halime karakterine Esra Bilgiç can veriyor. Tüm hayatı saraylarda geçmiş bir Selçuklu Şehzadesinin kızı olan Halime, babası evlatları için tahttan vazgeçince esir düşüyor. Babası ve erkek kardeşiyle oradan oraya sürülen Halime’nin kaderi sonradan değişiyor. Şimdilik bu kadar ipucu yeterli. Halime cesur, gözü kara ve ailesi için yapamayacağı şey yok. Bilkent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler öğrencisi olan Bilgiç’in ilk oyunculuk deneyimi Diriliş ile oluyor. Heyecanlı ve mutlu. Biraz da olanlara şaşkınlığı devam ediyor. Hayatı boyunca şanslı olduğuna inanan Bilgiç, ilk oyunculuk deneyiminde böylesine iyi oyuncularla çalıştığı için kendini daha da şanslı hissediyor. Herhangi bir oyunculuk eğitimi almayan Bilgiç, Elif İskender’den ders almış şimdi de Mehmet Çevik’ten ders almaya devam ediyor. Karakterlerin seçilen kişilere uyması gerektiğini söyleyen Bilgiç, “Halime benden çok da farklı biri değil ya da Ertuğrul Altan’dan çok farklı biri değil” diyor.

#diriliş
#trt 1
#dizi
9 yıl önce