|

Tadı damakta aklınız Kuzguncuk’ta

Kuzguncuk, işimiz olmasa da yolumuz düşse şöyle bir eski İstanbul havası alsak dediğimiz tarihi semtlerden biri. Şimdi bu semte gelmek için bir nedenimiz daha var: Çikolatacı Aziz Bey. Açılalı bir ay bile olmayan Aziz Bey’de yediğiniz çikolatanın tadı damağınızda kalıyor, aklınız ise Kuzguncuk’ta.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/01/2015 Pazar
Güncelleme: 18:07 - 24/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Tarihi evleri, bozulmamış mahalle kültürü, tarihten fırlamış küçük dükkanları ve muhakkak üç beş kedinin oynaştığı, ağaçlarla kaplı nostaljik sokaklarıyla Kuzguncuk, yaşamak istediğimiz, hayalini kurduğumuz İstanbul’u adeta resmediyor. İşimiz olmasa da yolumuz buraya düşsün, bir kahvede çayımızı içelim, sokaklarında kediler gibi bir oraya bir buraya yürüyelim, dolaşalım istiyoruz. 


ÇİKOLATA KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYOR

İstanbul’un belki de en şairane semti Kuzguncuk. Vakit geçirmesi gerçekten keyif verici bu tarihi semtin ana caddesine yeni bir çikolata dükkanı açıldı. Artık Kuzguncuk’a gitmemiz için bir nedenimiz daha var. Hem de çok sağlam bir neden. Çikolatacı Aziz Bey’in sıcak çikolatası, narlı çikolataları ile damaklarımıza unutulmaz bir tat bırakıyor. Çikolatanın tarihi bizde çok eskilere dayanıyor ama o kültürden biraz uzaklaştığımızı söyleyebiliriz. Aziz Bey, bu kültürü yaşatmaya ve yeniden yaymaya çoktan hazır. Aziz Bey’de yediğiniz çikolatanın tadı damağınızda, aklınız Kuzguncuk’ta kalıyor.


İŞLERİNDE SAMİMİLER

Çikolatacı Aziz Bey, dört arkadaşın bir araya gelip beraber açtığı bir yer. Muhammed Aziz, Elif Dikici, Zeynep Dikici ve Erkan Şen. En çok da Elif Dikici’nin hayali böyle bir yer açmak. Diğerleri onun hayaline ortak oluyor. Zamanlarının çoğunu beraber Üsküdar’da geçiren arkadaşlar, sürekli takıldıkları sokaklarda kendilerinin de bir mekanı olsun istiyor. Modern, sıradan bir isim yerine de Aziz Bey ismini seçiyorlar. Aziz Bey sandığınız gibi geleneksel ve tarihten gelen biri değil. Gruptan biri. 


TAZE NARDAN ÇİKOLATA

Mekana geleneksel bir hava katsın, yaptıkları işin ciddiyetini yansıtsın diye bu yola başvurmuşlar. Hiçbirinin daha önce mekan işletmeciliği gibi bir deneyimi yok ama samimiler. Sevdikleri için bu işe kalkışıyorlar. Açılışın üzerinden üç hafta geçmesine rağmen gördükleri ilgiden memnunlar. Mekanın iç dekorasyonu henüz oturmamış. Eski gazete ilanlarını duvar kağıdı olarak kullanmayı düşünüyorlar. Dekorasyon tamamlandığında çok daha geleneksel bir yer olacağından şüphemiz yok. 


HER ŞEY GÜNLÜK HAZIRLANIYOR

Soğuk kış günlerinde canınız enfes bir sıcak çikolata eşliğinde arkadaşlarınızla bir araya gelmek istiyorsa adresiniz belli: Aziz Bey. Yok, ben çikolatayı katı severim diyorsanız da narlı çikolataları tavsiye ederiz. Özel tarifli bu çikolatalar taze narlardan günlük olarak hazırlanıyor, günlük tüketiliyor.


Lezzetli çikolatanın sırrı

Aynı zamanda avukat olan mekanın ortaklarından Erkan Şen, çikolatanın mutluluk verici özelliğine değiniyor ve “Türkiye’de hala çikolata bilinmiyor. Avrupa’da birçok çikolata çeşidi var ve çikolata paketlerinin hepsinin üzerinde kakao oranlarına kadar yazıyor. Çikolata evde bile yapılabilecek bir şey” diyor. Kahve gibi çikolatanın da bu topraklara girişi çok daha eskilere dayanıyor. Ancak kahvenin de çikolatanın da çok fazla kıymetini bilmiyoruz. Türk kahvesinden çok “modern” insanın arması halini alan karton bardakta Amerikan kahveleri tüketmeyi seviyoruz.  Peki lezzetli bir çikolatanın sırrı ne dersiniz? Şen, firmalardan alınan kalıp çikolatanın buharda yavaş yavaş eritilmesi gerektiğini söylüyor. Üstelik çikolata ne kadar yavaş erirse o kadar lezzetli oluyormuş. Diğer türlü Nutella gibi kaba yapışacağını belirten Şen, çikolatanın kesinlikle 18-22 derece arasında muhafaza edilmesini öneriyor.

#çikolata
#nar
#kuzguncuk
9 yıl önce