|

Baklavaya alternatif bayram tatlıları

Bayramların vazgeçilmez lezzeti olan baklavaya alternatif lezzetler denemeye ne dersiniz? Nasıl bir tatlı yapacağına karar verememiş, hazırlık yapmaya vakit bulamamış ya da yeni şeyler denemekten hoşlanan herkes için pratik, hafif ve saraylara layık tatlıları bugün sizler için verdik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2017 Pazar
Güncelleme: 08:40 - 25/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Baklavaya alternatif bayram tatlıları
​Baklavaya alternatif bayram tatlıları

Bir Ramazan ayını daha tamamladık. Bayram, tatlı bir telaş içinde geçecek ve bu arada bir ay oruçlu olduğumuz için yediklerimiz oldukça ağır gelecek. Aslında bu süreç, sağlıklı yaşamak için önemli bir fırsat sunuyor. Bedenimiz gün içerisinde yememeye alışmışken, az yemeye yönelik adımlar atmak daha kolay olacak. Elbette bu sağlık fırsatını iyi değerlendirmekten bahsederken, konuk ağırlamanın kültürümüzdeki önemini de göz ardı etmememiz gerekiyor.

SARAYLARA LAYİK
HAFİF LEZZETLER

Misafirlerimiz için hazırladığımız ikramlıklar arasına bolca içecek ve meyve yerleştirmek, sofralarımızda hamur işinden çok meyveli ve sütlü yiyecek içeceklere ağırlık vermek sağlığımızı korumak için iyi önlemler olacaktır. Ben de bugün, bayramın ilk gününde, özellikle nasıl bir tatlı yapacağına karar verememiş, hazırlık yapmaya vakit bulamamış ya da yeni şeyler denemekten hoşlanan herkes için pratik, hafif, tam Ramazan sonuna uygun ve saraylara layık bir kaç tarif vermek istedim.

Böylece kısacık bir sürede, misafirlerimizle paylaşmak için hoş lezzetler oluşturabiliriz. Bayramınız mübarek olsun, nice sağlıklı bayramlara hep birlikte kavuşmak duasıyla iyi pazarlar dilerim.


Amasya tatlısı

■300 gram un

■150 gram tereyağı

■50 gram pudra şekeri

■100 gram çekilmiş ceviz

■2 yumurta sarısı

■1 paket kabartma tozu

■Limon kabuğu rendesi

■Vanilya

■Üzeri için ayrıca yumurta sarısı

Yapılışı:
Tereyağını yumurta sarılarına yedirelim. Pudra şekeri, kabartma tozu ve unu eleyerek yoğuralım. Limon kabuğu rendesi ve vanilyayı ilave edelim. En son ceviz tozumuzu ekleyelim ve yoğurup dinlendirelim. 2 su bardağı şekeri ve 3 su bardağı su ile ocağa koyalım ve kaynayınca bir tatlı kaşığı limon suyu ilave edelim. 20 dakika kaynatalım. Tatlılarımıza badem şeklini verip yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarıları sürerek 180 derecede pişirelim. Tatlılar ılıdıktan sonra ılık şerbet ilave edelim.

Sadrazam tatlısı
(Krep için)

■6 yumurta

■2 su bardağı süt

■3-3,5 su bardağı un

■1 fiske şeker

■Bir fiske tuz

(Krema için)

■1 su bardağı un

■2 su bşeker

■4 su bardağı süt

■100 gram tereyağı

■2 yumurta sarısı

(İçine)

■100 gram labne peyniri

■100 kuru incir

■Kuru kayısı

■Çilek reçeli

(Üzeri için çikolata sos)

■Bitter çikolata

■Şeker

■Süt

Yapılışı:
Yumurtaları kıralım ve az tuzla çırpalım. Üzerine sütü ilave edelim. Bir fiske şeker ve unu ekleyelim ve çırpalım. Dinlendirelim ve krep tavasında pişirelim. Kremamızı yapmak için un ve şekeri bir tencerede karıştıralım. Soğuk sütü ekleyelim,iki yumurta sarısını ilave edelim ve iyice karıştırdıktan sonra kısık ateşte pişirelim. Soğutalım. Soğuyan kremaya tereyağını ekleyerek iyice çırpalım. İncir, kayısı gibi kuru meyvelerimizi ince ince doğrayıp reçel ve labne peyniri ile bir harç hazırlayalım. Krebimizin içine önce kremamızı, üzerine de labneli içimizi sürelim ve rulo yapalım. Tabakta üç parçaya bölelim ve üzerine çikolata sos dökelim. Fındık veya cevizle süsleyelim. Bir kaç dakika dinlendirdikten sonra servise hazır.
#Ramazan
#Tatlı
7 yıl önce