|

Bizim ailede Türk olmak önemliydi

Türk Hava Yolları'nın deneyimli pilotlarından Hakan Turgut, National Geographic'in Inside: Türk Hava Yolları belgeselindeki görüntüleriyle bir anda üne kavuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/05/2015 Pazar
Güncelleme: 20:48 - 9/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Avustralyalı aksanı, boks ve motor tutkusu onun pilotluk dışında yaptıklarını da merak edilebilir kılıyordu. Biz de bu merakın peşine düşünerek pilotumuzu Türk Hava Yolları'nın Yeşilköy'de bulunan Uçuş Eğitim Başkanlığı'nda ziyaret ettik. 21 yıldır THY'de çalışan Turgut, Türk bir ailenin çocuğu olarak Avustralya'da dünyaya geliyor. Ailesi hala orada yaşıyor. Aksanı da oradan geliyor. Türkiye'ye 23 yaşında gelen Turgut, “Aile yapımız gereği Türk kültürüne çok yabancı değildim. Çok küçük yaşlardan beri dini ve milli bayramları kutlayarak büyüdük. Türk kültürü bizim ailemiz için çok önemli bir faktördü. Ailem bana Türk kültürünü zaten aşıladığı için geldiğimde çok yabancı hissetmedim” diyor.



BU DUYGU TARİF EDİLEMEZ


Uçmak veya pilot olmak Turgut'un çocukluktan beri içinde büyüttüğü bir tutku. Avustralya'da doğduğu ev uçuş hattının altında. Çocukluğundan beri arka bahçeye çıkıp uçakları izliyor. Evet, hala izinlerinde ailesini ziyaret için gittiğinde bile bahçeye çıkıp uçakları izliyormuş. Annesi de “Hiç görmedin değil mi uçakları” diyerek espri yapıyormuş Turgut'a. Turgut içindeki uçma arzusunu, “Bu tarif edilemez bir şey. Yemek yemek gibi... Bir şeyi ya seversiniz ya da sevmezsiniz. Bunun bir sebebi yoktur sadece içinizden geldiği gibi davranırsınız. Uçmak da çocukluğumdan gelen bir arzu” diyerek açıklıyor.



ALLAH BENİ BU ŞEHİRDEN AYIRMASIN


Turgut, Avustralya'da havacılık üniversitesinden mezun olduktan sonra Brezilya'ya gitmek istiyor ama babası “Türkiye'ye git istersen, hem Türkçeni de geliştirirsin” diyor. Turgut da babasının sözünü dinleyerek iki yıllığına İstanbul'a geliyor ama hayatını burada kurmaya karar veriyor. Artık Avustralya'ya dönmeyi düşünmüyor. “Havacılık işi yapan insanlarda havacılık birinci plandadır. İşiniz neredeyse hayatınız onun etrafında kurarsınız” diyen Turgut senede bir defa ailesini ziyarete gidiyor, senede bir defa da onlar İstanbul'a geliyor. Turgut, İstanbul'da olmaktan o kadar mutlu ki ona göre dünyanın en güzel şehri İstanbul ve hep ettiği bir dua var: “Allah beni bu şehirden ayırmasın.”



HER ŞEY DOĞAL ÇEKİLDİ


Türk Hava Yolları National Geographic'le bir belgesel anlaşması yapıyor. Çekimlerin yapılacağı gün de Turgut ve ekibinin Sao Paulo uçuşu var. Özel bir planlama olmadan belgesel ekibi Turgut'un uçuşuna dahil oluyor. Turgut ve ekibi her zamanki gibi tüm hazırlıkları tamamlayıp yola çıkıyor. National Geographic de tüm olan biteni kameraya alıyor. Tüm operasyonu, uçuş öncesi hazırlıkları, uçuş esnasını, uçuş sonrası, uçağın hazırlanması, yolcuların hazır hale getirilmesi tüm teknik yer hizmetleri, catering her şeyin çekimi yapılıyor. Havacılık sektörüne meraklıysanız ve bir uçuş nasıl gerçekleşiyor merak ediyorsanız belgeseli izlemenizi tavsiye ederiz.



11 EYLÜL SALDIRISINI CANLI İZLEDİM


21 yıllık havacılık tarihinde Turgut pek çok şey yaşamış ama hafızasına kazınan çok önemli bir hadise var. O da 11 Eylül'ü kaldıkları otelin terasından canlı canlı izlemek. Şöyle anlatıyor olanları: “10 Eylül gecesi buradan New York'a uçtuk. O gece orada yatıp ertesi gün dönecektik. Sabah televizyonu açtığımda uçak binaya çarpmıştı. Ben zannettim film izliyorum. Diğer kanalları açtım hepsi aynı görüntüyü veriyordu. Otelin terasına çıkıp uçağın çarptığı binaya bakıyorduk ki ikinci uçak gelip diğer binaya girdi. Bu idrakı çok zor bir olaydı bizim için. Sadece bizim için değil dünyadaki herkes için böyle. 9 gün orada mahsur kaldık, tüm uçuşlar iptal edildi.”



Boksör ya da pilot olacaktım


Boksa ve motorlara olan ilgisinin de tıpkı pilotlukta olduğu gibi çocukluk yaşlarında başladığını söyleyen Turgut, İstanbul'a geldiğinde bir karar vermek durumunda kalıyor: pilot mu olmalıyım, boksör mü? Pilot olmak daha ağır basıyor. Her ne kadar bir mesleği severseniz sevin bir süre sonra işler rutine dönebilir. Acaba pilotluk da öyle mi dersiniz? Turgut, “Pilotluk bizim için rutin bir değil mutluluk. Tüm pilotlara sorduğunuz zaman yerde olmayı veya ofiste çalışmayı istemez. Hepsi uçmak istiyor. Biz yerden kesildiğimiz sürece mutluyuz” diyerek buna itiraz ediyor. Hatta hava şartlarını bile dert etmiyor. İşin cilveleri olarak görüyor.





#Türk Hava Yolları
#National Geographic
#Hakan Turgut
9 yıl önce