|

Gelenekler çocukluğu ayakta tutar

Günümüz bayramlarının artık tatil olarak kullanıldığını söyleyen Pedagog Gözde Erdoğan, bu değişimin en çok çocukları etkilediğini söylüyor. Erdoğan, "Gelenekler çocukluğu ayakta tutar. Çocuklara bunlar öğretilmeli" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2017 Pazar
Güncelleme: 07:22 - 25/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan

Bayramın gelişi şüphesiz en çok çocukları mutlu ediyor. Her günden farklı olarak hayal ettikleri bayramlar onlar için şeker, çikolata, para ve birbirinden güzel hediyelerden ibaret. Özellikle Ramazan bayramında arkadaşlarla biraraya gelip şeker toplama geleneği en eğlenceli oyun olarak görülürdü. Fakat yıllar geçtikçe çocukların bu bayram eğlencelerinin yerini daha farklı şeyler aldı. Şeker toplamalar unutuldu, el öpme ziyaretleri bitti. Biz de bu hafta bu değişimleri ve sebeplerini Pedagog Gözde Erdoğan ile konuştuk. Erdoğan çocukların anne ve babayı örnek aldığını, son yıllarda Ramazan ayının yaza gelmesiyle beraber ziyaretlerin yerini tatillerin aldığını söylüyor ve ekliyor: "Çocuklara önceden beklemeyi, sabretmeyi ve hayal kurmayı öğretiyorduk ama artık her şey sıradanlaştı. Çocukların bayramını aslında ebeveynler değiştirdi. Çocukların bir suçu yok."

Çocuklar için bayram ne ifade ediyor?

Artık tatil ifade ediyor. Çünkü geçmiş bayramlarda herkes biraraya gelirdi. Çalışanlar ebeveynlerle beraber tek tatil imkanı bayramlar oluyor. Birlikte oldukları zamanı tatille birleştiriyorlar. Geniş sülaleyle sık sık biraraya gelemeyebiliyorlar.

ÇOCUKLARIN BAYRAMINI
EBEVEYNLER DEĞİŞTİRDİ
Bayram kültürünün çocukların gelişimine etkisi nedir?

Ritüeller çocukları ve çocukluğu her zaman ayakta tutar. Bayram, ritüeller demektir. İnsanları biraraya getiren, değerlerimizi birbirimizle paylaştığımız ritüellerdir. Çocuklara bunları öğretmek çok önemli. Her şeyi ismi ve kültürüyle yaşatmak gerekiyor. Bu kültürler çocuğun ailesine bağlı olmasını sağlayarak gelişimine katkı sağlar.

Çocukların bayramında gözle görünür bir değişim görüyoruz. Bunun sebebi nedir sizce?

Çünkü eskiden bayram gününe kadar yapılacaklar ertelenirdi. Bayram sabahı kalkılır, kahvaltı yapılır, alınan güzel elbiseler giyilirdi. İnsanlar sofralarda biraraya gelirdi. Bu ön hazırlık sürecinde çocukları bekletirdik. Onlarda hayal kurardı. Şu an böyle bir şey yok. Çocuğun ertesi gün uyanma amacı olması gerekiyor. O amacı sağlayan kişi ebeveyndir.

DEDELER YİNE
HİKAYE ANLATMALI
Çocukların bu değişimine sebep olan ebeveynler diyebilir miyiz?

Evet. Ebeveynler ben çocuklarımı hiçbir zaman eksik yaşatmayacağım mantığını yaşıyor. Bu çok yanlış. Çocuk doyumsuzlaşıyor. Çocukların bayramını ebeveynler değiştirdi. Teknoloji de en büyük etkenlerden biri.

Çocuklar eskiden bayramı nasıl geçirirdi?

Dedelerin hikayeler anlattığı, anneannelerin özel yemekler yaptığı dönemler çok güzeldi. Çocuklar büyüklerinin hikayeleriyle bayramını geçirirdi. Bu hikayeleri yine dinlemeliler.

EL ÖPME İÇİN ZORLAMA
Bayramda el öpme ritüeli için çocuk zorlanmalı mı?

El öpmek zorunlu olamaz. Bu davranış öğretilebilir. Bayram sabahı aile sırayla dizilip el öpme geleneğini hepimiz biliriz. Çocuk onu oyun olarak görür. Baskıcı el öpmeyi kabul etmiyorum. Çocuk hiçbir yakınlık hissetmeden elini öpmemeli. Aileler bu durum karşısında temkinli olmalı ve saygı göstermeli.

Komşuların kapısını vurup şeker toplayan çocuklarda artık yok denecek kadar az...

Çocuklar bayramda şeker toplamayı bilmiyor ya da unutmuş olabilir. Bunu bizim öğretmemiz gerekiyor. Mesele orada şeker toplamak değil. Çocuğun kendine olan güveniyle kapının zili çalıp ilişki kurabilmesi. Bunu düşünerek hareket edersek çocuklara bu kültürü aktarabiliriz. Ben yıllardır kapımı çocukların çaldığını hatırlamıyorum.


Kalabalık tatile çıkın
Aileler çocuklara bayram kültürünü verebilmek için ne yapmalı?

Ben dengeden yanayım. Kimse ailesiyle tatile çıkma fikrinden geri kalmayacaktır. Ailede çocuklar anne baba, teyzeler, amcalar, babaanneler ya da anneanneler birlikte tatile çıkılabilir. Ya da 3 günlük tatilin 1 gününü onlarla geçirip diğer günlerini tatile ayırabiliriz. Daha geniş kitlelere ulaşmak yerine ilk başta kendi çekirdek ailemizi ayakta tutmalıyız. Birincil ailenin gerekliliklerini yaparsak dengede götürebiliriz. Bayramları çocuklar ve ailelerimizle birlikte gerçirebileceğimiz güzel vakitler olarak değerlendirmemiz gerekiyor.

Değişmeyen tek şey bayram alışverişi
Bayram alışverişine sevinmeyen çocuklar var artık. Bayram alışverişi de önemini kaybetti...

Hayır. Değerini kaybetmeyen tek şey o bence. Bayram alışverişi hala yapılıyor. Tüketim çılgınlığı var. Sanki Ramazan ve bayram gelince savaşa gidiyoruz. Ben tüketime sadece tüketmek üzere olduğu için karşıyım. Çocuklara asıl öğretilmesi gereken budur. Bayram alışverişi çocuklara ihtiyacı olduğu için yapılmalı. Hayatımızdaki diğer alışverişleri de bayrama kadar bekletebiliriz. Bu şekilde çocuklar bayram alışverişinin önemini anlayacak ve bu kültürü kavrayacaklar.


#Gelenek
#Çocukluk
7 yıl önce