|

Kahvaltı sofrası bile kebap kokar

Peygamberler şehri olarak bilinen Şanlıurfa, birçok medeniyetin birlikte yaşadığı gizemli ve mistik bir şehir olarak biliniyor. Bu yapının yemek kültürüne de yansıdığını söyleyen lezzet rehberi Şerif Yenen, "Mutfak kültürü et yemeklerine dayalı. Kış ayı kahvaltılarında tirit yenirken bu tercih bahar geldiğinde ciğer kebabına dönüşüyor" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/08/2016 Pazar
Güncelleme: 19:02 - 27/08/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Güneydoğu Anadolu'yu keşfe çıkan gezginlerin vazgeçilmez duraklarından olan Şanlıurfa, tarihi, doğal güzellikleri ve yerel lezzetleriyle öne çıkan bir kent. Biz de bu hafta Lezzet Rehberi Şerif Yenen ile Şanlıurfa'yı konuştuk. Yenen, Urfa'nın henüz keşfedilmemiş bir destinasyon olduğunu ve son zamanlarda Göbeklitepe kazılarının dünyanın dikkatini çektiğini söylüyor. Urfa'nın yemek kültürünün zengin olduğunu belirten Yenen, "Lezzetler mevsime göre değişiyor. Kış ayında sabah kahvaltısında tirit yenirken bu tercih bahar geldiğinde ciğer kebabına dönüşebiliyor. Öğle yemeğinde ise mutlaka kebap yenir" diyor.





DÜNYA'NIN EN ESKİ TAPINAĞI


Göbeklitepe'nin dünyanın en eski tapınağı olduğunu söyleyen Şerif Yenen, "Tarihi 12 bin yıl öncesine kadar giden bir yer. İngiltere'de ki Stonehenge anıtlarından 6 bin 500 yıl önce yapılmış, Bu kazılar son dönemlerde dünyanın da dikkatini çekmeye başladı" diyor. Yenen, Urfa'ya yolu düşenlerin Urfa Kalesi, tarihi çarşılar, Gümrük Hanı, Soğmatar Mağarası, Viranşehir Eyüpnebi, Atatürk Barajı, Halepli bahçe mozaikleri, Kızılkoyun Kaya Mağaraları, Balıklıgöl, Birecik Fırat Vadisi, Halfeti ve Rumkale Çekem mahallesi, Harran Kümbet Evleri'ni gezmesi gerektiğini dile getiriyor.





LEZZETLER MEVSİME GÖRE DEĞİŞİYOR


Yenen, Urfa mutfağını şöyle anlatıyor: "Lezzetler mevsime göre değişiyor. Kış ayında sabah kahvaltısında tirit yenirken bu tercih bahar geldiğinde ciğer kebabına dönüyor. Öğle yemeğinde mutlaka kebap yenir. Özellikle Ağustos ayında patlıcanlı kebabı yapılır. Urfa'da çiğ köfteyi Kamil Ustanın yerinde yemek ayrı bir deneyimdir. Ev yemeği olarak borani dolması da yapılıyor."


#Şanlıurfa
#Şerif Yenen
#Mutfak kültürü
8 yıl önce