|

Koreliler dizilerimize hayran biz onlara

Güney Kore dizi ve filmleri çok ilgi görünce Türk versiyonları çekilmeye başlandı. Şimdi de Koreliler Çağan Irmak'ın Babam ve Oğlum filmini uyarlıyor.

Emeti Saruhan
00:00 - 24/03/2013 Pazar
Güncelleme: 16:55 - 23/03/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Koreliler dizilerimize hayran biz onlara
Koreliler dizilerimize hayran biz onlara

Güney Kore dizileri ve filmleri, Çin, Japonya, Vietnam ve Tayland gibi Asya ülkelerinde, Avrupa'da, Amerika'da ve ülkemizde de çok izleniyor. Ülkemizde TRT Okul, TRT 1 ve TRT Şeş'te yayınlanan diziler çok izlenirken, internet ortamında ise reklamı, fragmanı olmadan izleyici buluyor. Bunun bir adım sonrası ise bu dizi ve filmlerin senaryolarının uyarlanarak yeniden çekilmesi. Geçtiğimiz aylarda Özcan Deniz, A Moment to Remember filmini uyarlayarak Evim Sensin adıyla yeniden çekti. Şimdi ise ülkesinde reyting rekorları kıran Güney Kore dizisi 'I'm sorry I love you' Fox TV tarafından, Aşk Hikayesi adıyla Türkiye'ye uyarlanarak yeniden çekiliyor. Şükrü Avşar'ın yapımcılığını üstlendiği 'Babam ve Oğlum' filmi de Güney Kore'ye ihraç edildi. Film Koreli bir yönetmen ve oyuncu kadrosuyla yeniden çekilecek. Güney Kore dizi ve filmlerine olan bu ilgiyi, Kore dizi sektörünü, Güney Kore ve Türk halkı arasındaki ilişkileri Kore Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Cho Dong Woo ile konuştuk.

HER İKİ TOPLUM DA MUTLU SONLARI SEVİYOR

Cho Dong Woo, Kore ve Türk halkının kökenlerinin Osta Asya'ya dayanması nedeniyle toplum olarak birbirimize yakın hissettiğimizi, dillerimizin de bu sebeple yakın olduğunu söylüyor. Türkiye'deki Kore dizilerine olan ilginin sebebini kendisinin de merak edip araştırdığını anlatan Cho, 'Aileye çok önem verilmesi, yaşlılara saygı gösterilmesi, iyiliğin öne çıkarılması gibi şeyler iki toplumda da önemsenen şeyler. Genelde Kore dizilerinin sonu mutlu biter. İyi insanlar, iyi şeyler bulurlar. İki toplumun başlangıç noktaları aynı olduğu için düşünce ve kültürleri de benzer' diyor. Kore ve Türkiye'nin coğrafik olarak uzak olması nedeniyle birbirimizi tanımadığımızı ifade eden Cho, yavaş yavaş toplumların birbirini fark etmeye başladığını söylüyor.

HOLLYWOOD'DA DA YENİDEN ÇEKİLDİ

Kore dizi ve şarkılarının yakın ülkelerde, özellikle Çin, Japonya, Vietnam ve Tayland'da çok yaygın olarak takip edildiğini anlatan Cho, bunun sebebini yapım firmalarının artık sadece Kore'yi düşünerek değil bütün bu ülkeleri de düşünerek yatırım yapmaları olarak gösteriyor.

Kore halkının da dizilere ve filmlere çok büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Cho, dizilerin diğer ülkelerde gösterilmeye başlanmasından sonra yapım firmalarının çok büyük yatırımlar yaptıklarını ve karşılığını aldıklarını söylüyor. Sadece Kore içinde senede 10 milyondan fazla izleyici bulan 5-6 film olduğunu, bu sayede film için yapılan yatırımların 10 katı olarak geri döndüğünü anlatan Cho, bu gibi filmlerin devam filmlerinin de çekildiğinin altını çiziyor. Türkiye'de uyarlanarak tekrar çekilen Evim Sensin filmi ve Aşk Hikayesi'nin Türkiye için tekrar çekilmesi gibi, Hollywood'da da dizi ve filmlerin Amerikan versiyonlarının çekildiğini anlatan Cho, bu alanda büyük bir ilgi olduğunu söyleyebileceğini ifade ediyor.

TRT KORE'DE TÜRK DİZİSİ YAYINLATACAK

Cho Dong Woo, Kore'de Türkiye'ye olan ilginin geliştiğini ifade ediyor. Cho, 'Türkiye Kore'de zaten çok seviliyor ve kan kardeş ülke gibi bakılıyor. Fakat kültürü fazla tanınmıyor. Türkiye'ye turist olarak gelenler, döndüklerinde Türkiye'yi övüyorlar ve gelen sayısı giderek artıyor. Kore'de İstanbul Kültür Merkezi adında özel bir merkez var. Türkiye hükümeti ise Yunus Emre adıyla bir kültür merkezi açmaya çalışıyor. TRT'nin ise Kore'deki televizyon kanalında Türk dizilerinin yayınlanması için çalışmaları var. Bunların sonucunda Türk kültürüne çok ilgi olacağını düşünüyorum' diyor.

Kürtçe'ye de çevriliyor

Kore dizileri yaklaşık 3 yıldır TRT Şeş'de de yayınlanıyor. Muhteşem Kraliçe, Sarayın İncisi, Eşsiz Prens gibi Kore dizilerini yayınladıklarını ve çok da ilgi gördüğünü söyleyen TRT Şeş Genel Koordinatörü Fethullah Kırşan, 'Kore kültürü Kürt kültürüne yakın. Aileye verilen önem, yaşlılara saygı, ev ortamları, insani ilişkilerin düzeyli olması gibi faktörler nedeniyle seyircimiz bu dizileri benimsedi. TRT bu dizileri satın alırken Kürtçe yayınlayacağız şartıyla satın alıyor. TRT1 ve TRT ŞEŞ de yayınlıyor' diyor. Yaklaşık bir yıl önce Kore televizyonundan yetkililerle görüştüklerini anlatan Kırşan, iki kanal arasında sıcak bir temasın gerçekleştiğini ifade ediyor.

Gangnam Style rekabeti

Gangnam Style parçasının tüm dünya listelerinde bir numaraya kadar yükseldiğinde, parçanın bir rekabet ve kıskançlık duygusuyla Japonya'da 30. sırada gösterildiğine dair yayınlanan haberleri ise Cho Dong Woo, şöyle yorumluyor: 'Güney Kore pop kültürünün dizilerde, filmlerde, müzikte, moda da vb. alanlardaki popülaritesi Hallyu olarak adlandırılıyor. Hallyu'nun başlangıcı Japonya'ydı. Türkiye'de 2006'da Kanal D'de yayınlanan Winter Sonata dizisi Japonya'da çok ilgi gördü ve başarılı oldu. Başka diziler de ilgi çekmeye başladı. Ben böyle bir rekabetin olmayacağını düşünüyorum. Japonya ile de çok gurur duyuyoruz. Gangnam Style dünyada çok ünlü olduğu için Japon halkı arasında böyle bir rekabet ya da kıskançlık olmuş olabilir ama bunun dışında böyle bir durum söz konusu değil' diyor.

Beş yıldır tanıtım atağı başladı

Güney Kore'nin kültürünü tanıtma konusunu yeni önemsenmeye başladığını ve bunun yaklaşık 5 senedir Kore dizilerinin dünyada yaygınlaşmasıyla olduğunu anlatan Cho, 'Hükümet dizilerin başarısını gördüğünde Kore kültürünün ilgi çekeceğini anlayıp çaba göstermeye başladı. Büyük bütçeler ayrıldı. Hükümetin önemli politikalarından biri Kore Kültür merkezleri. Her sene 3-4 ülkede açmaya çalışıyor. Biz 2011 yılında Ankara'da açtık. Ayrıca Korece'nin yaygınlaşması için hükümet Sejong Enstitüleri kuruyor. Dünyada 90 tane var. Genelde üniversitelerin bünyesinde açılıyor. Türkiye'de de Ankara, İstanbul ve İzmir'de var. Hem Korece hem de kültürün tanıtılması için çaba gösteriyoruz. Ekonomik, politik ilişkilere temel oluşturduğu için kültüre destek vermeliyiz' diyor. Kore Kültür Merkezi İstanbul'da 31 Ağustos- 22 Eylül tarihleri arasında 23 gün boyunca Kore kültürünü tanıtacak programlar düzenleyecek.

Türkiye çapında ise konser ve sergi gibi 18 etkinlik planlıyorlar.


11 yıl önce