|

Patlamış mısırdan farklı ikramlar

Farklı pişirme teknikleriyle sık sık tükettiğimiz mısırdan çay sohbetleri için farklı ikramlar hazırlamaya ne dersiniz. Bu hafta patlamış mısırdan yapabileceğiniz limonlu ve karamelli mısır topları tariflerini sizler için derledik.

Yeni Şafak
04:00 - 15/01/2017 Pazar
Güncelleme: 22:58 - 14/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Kış aylarının vazgeçilmez atıştırmalıklarından biri mısır. Kah haşlanarak, kah patlatılarak akşam çaylarının yanında servis ettiğimiz bu lezzet Güney Amerika'dan dünyaya yayılan bitkiler arasında. Asıl adı 'zea'. Tarihçilere göre mısır, 1600'lü yıllarda anavatanı olan Güney Amerika'dan önce Mısır, sonra Suriye üzerinden İstanbul'a geçerek geldiği için bu adı almış. Potasyum açısından zengin, hafif ve iyi bir yağ kaynağı olan bu bitki her ne kadar hamur, lapa, yağ şekillerinde kullanılıyor olsa da ülkemizde atıştırmalık hali çok tercih ediliyor.



BARDAK MISIRA EV YOĞURDU


Közde kavrulmuş taze bir mısır koçanının lezzetini yaz aylarına bırakıp, haşlanmış ve patlamış mısıra odaklanalım mı? Günümüzde sokak yiyecekleri ya da fast food alternatifleri arasında 'bardakta mısır' diye bir şey var. Haşlanan mısır tanelerinin bazı sos ve baharatlarla karıştırılmasıyla elde ediliyor. Üzerine mayonez, ketçap, nar ekşisi gibi soslar, sarımsak tozu, kekik, kırmızı biber gibi baharatlar serpilerek hazırlanan bardak mısırlar için bence en güzel alternatif ev yoğurdu.



KIŞ AKŞAMLARINA ALTERNATİF


Yoğurdu çırparak baharatlar ve biraz zeytinyağı eklediğimiz haşlanmış mısırla karıştırmak hem daha az kalori almamızı sağlar,


hem de sağlıklı bir yiyecek yapmış oluruz. Bir başka alternatif de mısırı patlatmak. Çok lezzetli soslarla birbirinden farklı, renkli patlamış mısırlar yapmak hatta patlamış mısırı şekerle bile servis etmek mümkün. Bugün pratik iki tarifle kış akşamlarını şenlendirelim.



Limonlu Patlamış Mısır


Yapılışı: Mısırlarımızı patlatalım. Ayrı bir yerde tereyağını eritip, içerisine tuz, melisa otu, kekik ve limon kabuklarını ekleyelim. Limon suyunu ekleyip sosumuzu karıştıralım. Mısırlarımız sıcakken sosumuzu üzerine ekleyelim ve karıştıralım. Birkaç dakika dinlendirip servis yapalım. Yine tereyağlı bu karışımı zeytinyağı ile yapabilir, içine biberiye, zencefil, köri gibi baharatlar ekleyebiliriz. Rendelenmiş eriyebilen peynirlerle, zerdeçal gibi renkli ve elbette yararlı baharatlarla da karıştırabiliriz.



MALZEMELER

(Limonlu Patlamış Mısır)


*1 su bardağı mısır


*1 yemek kaşığı tereyağı


*1 limon kabuğu rendesi


*Yarım limon suyu


*1 tatlı kaşığı melisa ve kekik


*2 tatlı kaşığı tuz



Karamelli Mısır Topları


Yapılışı: Mısırlarımızı patlatalım ve bir kenara alalım. Bir tavada tereyağı ile çiğ kremayı kısık ateşte karıştırarak eritelim. Balı ekleyelim ve karamelize olana kadar 5 dakika kaynatalım. Elde ettiğimiz bu karışımı mısırlarımızın üzerine döküp ellerimizi dokunmadan iki kaşık ya da iki çatal yardımıyla karıştıralım. Ilıdığında ellerimizi yağlayalım, mısırları irice bir ceviz boyunda toplar yapalım ve bir pişirme kağıdının üzerine dizelim. Sertleştiğinde servise hazır. Dilerseniz mısır toplarını benmari yöntemi ile eritilmiş bitter çikolataya da batırabilirsiniz.





MALZEMELER

(Karamelli Mısır Topları)


*1 su bardağı mısır


*¾ su bardağı şeker


*3 yemek kaşığı


sıvı yağ


*3 yemek kaşığı bal


*3 yemek kaşığı


çiğ krema


*100 gram tuzsuz


*tereyağı



#Güney Amerika
#Patlamış mısır
#Zencefil
#Tereyağı
7 yıl önce