|

Peter Pan geri döndü

Hepimizin 'Varolmayan Ülke'sindeki ilk peri arkadaşı Peter Pan, yeni hikâyeleriyle İş Bankası Kültür Yayınları ile geri döndü. Dünya çocuk klasikleri arasındaki en önemli karakterlerden Peter Pan, yeni hikâyesiyle define avına götürecek yeni çocukları arıyor. Peki, bu unutulmaz karakterin gerçek dünyada hasta çocuklara yardım ettiğini biliyor muydunuz? İyi okumalar...

Şükran Çifci
00:00 - 25/12/2011 Pazar
Güncelleme: 22:16 - 24/12/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Peter Pan geri döndü
Peter Pan geri döndü

Darling ailesinin en akıllısı Wendy, her gece küçük kardeşlerine fantastik hikâyeler anlatmaktadır. Onun öykülerine tutkun kardeşlerinin dışında bir başkası daha vardır: Wendy'i gizli gizli pencerenin ardından dinleyen Peter Pan. Bunu fark eden üç kardeş Wendy, John ve Michael da bir gece Peter Pan'ın peşine takılmaya karar verirler. Peter Pan, çocuklarla birlikte gökyüzünün içinden süzülerek "Varolmayan Ülke"de fantastik bir yolculuğa çıkar. Burada kayıp çocuklarla tanışırlar, Kızılderililerle, kurtlarla, denizkızlarıyla karşılaşırlar. Korsanların uğursuz lideri Kaptan Hook'la savaşırlar. Pek çok nefes kesen macera yaşadıktan sonra büyümenin yasak olduğu bu ülkeden gitmek zorunda kalırlar ve bir gece yine evlerinin penceresinden süzülerek içeri girerler.

Peter Pan'ın bu macera dolu hikâyesinden sonra hafızalarda "Varolmayan Ülke"de, üzerlerine peri tozu serperek uçmayı öğrettiği kayıp çocuklarla ve gerçek dünyadan farklı olarak büyümek istemeyen bir çocuk olarak kalır. Bu yönüyle Peter Pan, yetişkin bir insanın yaşadığı zorlukları ve kalp kırıklıklarını, hiç büyümeyen bir çocuğun büyülü masumiyetiyle birleştirip, hem düşsel hem gerçek bir yaşamı gösterir. Peter Pan'ın yaratıcısının sınırsız hayal gücü ve yolculuğunun dokunaklı hikayesi, aslında İskoç yazar James Mathew Barrie'nin kendi hayat hikâyesinden yola çıkarak yazmasıyla başlar. Yani Peter Pan hikayesinin yazılmasının da bir hikayesi vardı. Her şey başarılı İskoç yazar James Mathew'un yeni oyununun, İngiliz sosyetesince beğenilmemesiyle başlar. Aynı konulardan sıkılmış olan James Mathew'un yeni bir ilham perisine ihtiyacı vardır. Ve bu peri, köpeğiyle birlikte Londra'nın Kensington Bahçeleri'nde yaptığı günlük yürüyüşlerinden birinde karşısına çıkar: Dört çocuğuyla dul kalmış güzel bir anneden oluşan Llewelyn Davies ailesi. Bu aileyle yakınlık kuran James Mathew, çocuklarla oyunlar oynar, onlarla birlikte kılıktan kılığa girer. Yamaçları bir gemiye, sopaları bir kılıca, uçurtmaları bir periye, Llewelyn Davies ailesinin çocuklarını da "Neverland'in Kayıp Çocukları"na dönüştürür.

Çocukluğun maceracı ruhu ve bunun yarattığı heyecanlar sayesinde, Barrie'nin en cüretkâr ve ünlü başyapıtı "Peter Pan" ortaya çıkar. Bu tiyatrovari öykü, önceleri büyük bir şüphe yaratacaktır. Yapımcısı Charles Frohman, çocuk hikâyelerindeki başarısını yitireceğini düşünür. Barrie ise provalara çoktan başlamıştır. Peter Pan, kısa zamanda tüm dünya çocukları tarafından çok sevilmiş, yazarına çok büyük başarılar kazandırmıştır.

Çocukları çok seven Peter Pan'ın yazarı James Mathew Barrie, 1929 yılında oyun ve kitabın tüm haklarını "Great Ormond Street Hospital for Sick Children" isimli çocuk hastanesine bağışladı. Yani, oyunu sahneleyen ya da kitabı basan veya alan herkes, bu hastaneye telif ödemiş olacaktı. Bu son derece cömert yardım bunca zaman hastaneye çok büyük paralar kazandırdı ve kim bilir kaç hasta çocuğun iyileşmesini sağladı. Ancak 2008 yılından itibaren bu telif hakkı akışının kesileceği öğrenildi.

Peter Pan'ın haklarının, çocukların sağlığı için kullanılmasını sağlayan vakıf, Peter Pan'ın devamının yazılması için bundan birkaç sene önce bir yarışma düzenledi. Böylelikle hasta çocukların tedavisi için gelir sağlanmasına devam edilecekti. İşte o yarışma sonuçlandı, hikâyenin devamı yazıldı. Geraldine McCaughrean, yarışmanın galibi olarak kitabın devamına yazar olarak ismini yazdırmaya hak kazandı. Yeni kitabın ismi de: "Peter Pan Define Avında"nda oldu. İş Bankası Kültür Yayınları tarafından çıkarılan yeni kitap, bildiğimiz Peter Pan hikâyesinden yaklaşık 20 yıl sonrasını anlatıyor.

İşte Peter Pan, bu düş ürünü öykülerden doğdu. Yazarın ilham kaynağını bulduğu Londra'daki Kensington Parkı'nda, Peter Pan'ı çevresindeki çeşitli hayvanlara flüt çalarken gösteren heykelle de görebilirsiniz.


12 yıl önce