|

Tatlının şekersiz halleri

Uzman diyetisyen Seçil Kenar, mesleğinde 20 yılda edindiği tecrübe ile ‘Sağlıklı Atıştır’ kitabını hazırladı. 50 şekersiz tarifi kitabında bir araya getiren Kenar, kurabiyeden keklere, turtadan pudinglere, waffle’den crumble’ye, magnolia’dan dondurmaya kadar olan tatlı ve sağlıklı tarifleri şekersiz olarak hazırlanabileceğini gösteriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/07/2017 Pazar
Güncelleme: 03:14 - 23/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Tatlının şekersiz halleri
​Tatlının şekersiz halleri

Diyet sürecinde veya sonrasında en büyük zaafımız tatlılar ve atıştırmalıklar! Nedense, kiloları tekrar geri getiren veya kilo vermeyi engelleyen de yine onlar. Peki, hem kilo vererek hem de verdiğimiz kiloları koruyarak, suçluluk duygusu yaşamadan ağız tadı ile tatlı yemek mümkün değil mi? Uzman diyetisyen Seçil Kenar, mesleğinde 20 yılda edindiği tecrübe ile ‘Sağlıklı Atıştır’ kitabındaki 50 şekersiz tarifi oluşturdu. Hepsini tek tek uyguladı, resimledi ve kalıcı zayıflamanın formülünü sizlerle paylaşıyor. Kenar, tariflerin yanında sağlıklı zayıflama ve kilo koruma için ipuçları da veriyor.

SEVDİĞİMİZ TATLAR DAHA SAĞLIKLI

Kitabı hazırlamaya nasıl karar verdiğini Kenar şöyle açıklıyor: “Son yapılan çalışmalarda dünya çapında obezite, kalp hastalıkları, kanser gibi ölüm oranı en yüksek hastalıklarda şekerin büyük bir rolü olduğunu sürekli okuyoruz. Hastalıklardan korumak ve obezitenin azalması için şekersiz bir yaşama geçmek çok önemli. Fakat özellikle Türkiye’de şekerli besinler çok seviliyor ben de bu yüzden kitabı hazırlarken sevdiğiniz tadları daha sağlıklı halde tüketebilir diyerek yola çıktım.”


DÜNYA ŞEKERİ
BIRAKIYOR

Zayıflama sürecinde danışanlarını zorlayan en önemli hususun tatlılar olduğunu belirten Kenar, “Şekerli besinler Türkiye’de çok seviliyor ve şeker tüketimi yüksek” diyerek sağlıklı, doğal ve şekersiz tatlı tariflerini kitabında toplamış. Tariflerinin çoğu Kenar’a ait olmakla beraber Sedef İybar‘ın da bir iki tarifle kitabına katkısı olmuş. Bundan sonraki süreçte şekersiz tarifleri toplamaya devam edeceğini söyleyen Kenar, “Dünya üzerindeki yeni eğilim mümkün olduğu kadar saf, doğal beslen, hareketi arttır, şekeri kes. Ben de her gelen danışanıma bunu anlatıyorum” diyor.

SPOR OLMAZSA OLMAZ

Sporun zayıflama sürecinde olmazsa olmaz olduğunu ekleyen Kenar, “Evde yapacağınız egzersizler, yürüyüşler, hareketler ne olursa olsun hareket edin. Her bütçeye ve herkesin zamanına göre hareket etmesi gerek. Ayrıca diyette irade ve sabır çok önemli Kitapta sadece şekersiz tarifler değil zayıflama süresince aklınıza gelebilecek soruların yanıtını da var” ifadelerini kullanıyor.

Keçiboynuzlu unlu kurabiye

MALZEMELER

*1 yumurta

*1 Türk kahvesi fincanı

*keçiboynuzu tozu

*1 Türk kahvesi fincan tam buğday unu

*1/2 çay bardağı agave şurubu veya aynı miktarda sevdiğiniz meyvelerin püresi

*1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi

*1 çorba kaşığı dolusu tereyağı

*1/2 paket kabartma tozu

Yapılışı: Yumurta ve oda sıcaklığındaki tereyağını karıştırın. İçine keçiboynuzu tozu, tam buğday unu, agave şurubu, yer fıstığı ezmesi ve kabartma tozunu karıştırıp kurabiye hamurunu elde edin. Streçleyip 15 dakika buzdolabında bekletin. Daha sonra elinizle şekil vererek tepsiye dizin. 180 derecedeki fırında 30 dakika pişirin.

İrmik tatlısı

MALZEMELER

*1/2 litre süt 2 yemek kaşığı bal

*4 buçuk yemek kaşığı irmik

*2 orta boy elma

*1 tatlı kaşığı toz tarçın

*3-4 adet ceviz

Yapılışı: Süt ve irmiği topaklanmaması için karıştırarak pişirin. Koyulaştıktan sonra ateşten alırken balı ekleyip karıştırın. Cup kaplarının üçte birini pişiridğiniz irmikle doldurun. Arasına dilimlediğiniz elmaları ekleyin. Tekrar irmik ekleyip bir sıra daha elma dizin ve en son irmik ekleyip cupları 2-3 saat buzdolabında donması için bekleyin. Servis yaparken tabağa ters çevirip dökün. Üstünü bol tarçın ve cevizle süsleyerek servis yapın.

Yulaf pizzası

MALZEMELER

*1/2 olgun muz


*1/2 su bardağı yulaf ezmesi


* 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi


Yapılışı: Muzu çatalla ezin. İçine yulaf ve fıstık ezmesini ekleyin. 170 derecedeki fırında 15-20 dakika yulaf kızarana kadar pişirin. Fırından çıkartıp biraz soğumasını bekleyin. Üsütüne 2 yemek kaşığı yoğurdu sürün. Yoğurdun üsütüne sevdiğiniz meyveleri serpin. En son bir tatlı kaşığı balı gezdirin.

#Diyet
#Tatlı
#Yulaf pizzası
7 yıl önce