|

Atlı rehabilitasyon Eskişehir'den sorulacak

Eskişehir'de 1,9 milyon lira bütçeyle 2015 yılında hizmete girecek, Türkiye'nin dünya standartlarındaki ilk Atlı Terapi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde engelliler tedavi görecek. MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, "Kurulacak rehabilitasyon merkezi ile engellilerin önemli ihtiyacının karşılanması hedefleniyor" dedi.

Aa
00:00 - 15/01/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:21 - 15/01/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Atlı rehabilitasyon Eskişehir'den sorulacak
Atlı rehabilitasyon Eskişehir'den sorulacak

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mahmudiye Meslek Yüksekokulu bünyesinde Eskişehir'in Mahmudiye ilçesinde 1,9 milyon lira bütçeyle 2015 yılında hizmete girecek Türkiye'nin dünya standartlarındaki ilk Atlı Terapi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde engelliler tedavi görecek. ESOGÜ Mahmudiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Çalışkan, yaptığı konuşmada, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın kalıcı eserler kapsamında desteklenmeye layık bulunduğu merkez için Eskişehir Valiliği, Mahmudiye Kaymakamlığı ve Mahmudiye Belediyesi'nin de katkı sağladığını kaydetti. Projeyle atın tedavi edici etkisinden yararlanılarak buna ihtiyaç duyan, hemen hemen her yaşta insanın uluslararası standartlarda, uzman gözetiminde rehabilitasyon ve terapi olanağı sunulmasının amaçlandığını ifade eden Çalışkan, şöyle konuştu: "Proje sayesinde, ülkemizin uluslararası standartlarda kurulmuş ilk hipoterapi merkezi olma ayrıcalığı Mahmudiye'de olacak. Mahmudiye'de varolan atçılık kültürü ve nitelikli insan kaynağını harekete geçireceğiz. Kurulacak rehabilitasyon merkezi ile engellilerin önemli ihtiyacının karşılanması hedefleniyor."

DÜNYA STANDARTLARINDA BİR TESİS

Mahmudiye'nin bölgesel kalkınmasında bir cazibe merkezi oluşturmaya katkı sağlanacağını dile getiren Çalışkan, Kurulacak merkez ile engelliler ve yakınlarının kalabalık şehirlerin içinde yaşayacakları hem ekonomik hem de varolan standart dışı tesislerin fiziksel eksikliklerinden kaynaklı zorlukların yaşanmaması amaçlanıyor. Projenin gerçekleşmesiyle aynı zamanda, ESOGÜ Mahmudiye Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılacak Hipoterapi Ön Lisans Programı için gerekli alt yapı oluşturulacak ve bu alanda ülkemizde var olmayan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi sağlanacak. Bu proje hayata geçtiğinde Mahmudiye'de dünya standardında Türkiye'nin ilk atlı rehabilitasyon merkezi olacak." diye konuştu.

ATLAR, ARDAHAN'IN POSOF İLÇESİNDEN

Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, proje için ESOGÜ Mahmudiye Meslek Yüksekokuluna ait 90 bin metrekare alana sahip At Bakım ve Uygulama Tesisi arazisinin kullanılacağına değinerek, tasarlanan hipoterapi merkezinin en az 2 bin 700 metrekare kapalı alandan oluşacağını vurguladı. Merkezin atların ve engellilerin birlikte çalışacağı bin 800 metrekare kum zeminli kapalı maneje sahip olacağını belirten Çalışkan, şunları söyledi:

"Engellilerin ve ailelerinin terapi öncesi, terapi sırasında ve sonrasında ihtiyaçlarını karşılayacakları bekleme ve hazırlık alanlarına, terapide kullanılacak atların barınma ve bakımı için barınaklara sahip olacak. Rehabilitasyon merkezinde kullanılacak uygun nitelikli atlar, Ardahan'ın Posof ilçesinden getirilecektir. Proje kapsamında oluşturulacak tesisin inşaatı en geç 2014 kasımında tamamlanması öngörülüyor."

10 yıl önce