|

Peygamber tasavvuru Kuran'a göre yapılmalı

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Tokat'ta düzenlenen "Kur'an'a Göre Hz. Muhammed" konferansında konuşan Prof. Dr. İbrahim Sarmış, Peygamber tasavvurunun ve siyer bilgisinin Kur'an'a göre anlatılması gerektiğini söyledi

Yeni Şafak
00:00 - 17/04/2007 Salı
Güncelleme: 17:04 - 17/04/2007 Salı
Yeni Şafak
Peygamber tasavvuru Kuran'a göre yapılmalı
Peygamber tasavvuru Kuran'a göre yapılmalı

Toplumsal Dayanışma, Kültür, Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD) tarafından düzenlenen "Kur'an'a göre Hz. Muhammed (SAV)" konulu konferansa yoğun ilgi oldu. Prof. Dr. İbrahim Sarmış'ın konuşmacı olarak katıldığı program konuyla ilgili slayt ve kliplerin gösteriminden sonra Kur'an ve mealinin okunmasıyla başladı. Dernek adına konuşan Oktay Altın Türkiye'de Kuran'ı ve Hz. Peygamber'i anlamaya, Kur'an neslini inşa etmeye ve insanlara doğru bir mesajı götürmeye yönelik faaliyetlerin arttığına dikkat çekti. Bu faaliyetlerde, geleneksel yaklaşımların hatalarının Kuran'ın aydınlığında gözden geçirildiğini belirten Altın, TOKAD tarafından düzenlenen konferansın da bu tür bir amaca yönelik olduğunu ifade etti.


TEMEL KAYNAĞA DÖNÜLMELİ

Kutlu Doğum Haftası geldiğinde Türkiye'nin her yerinde Hz. Peygamber'i anlatan programların düzenlendiğine ve siyerle ilgili birçok kitabın dağıtıldığına işaret eden Sarmış; program ve kitapların çoğunun aktardığı bilgilerin üzerinde düşünülmemiş, Kuran ile tashih edilmemiş hurafelerden ibaret olduğunu söyledi. Sarmış bu sebeple doğru bir Allah, Kur'an ve Hz. Peygamber tasavvuru için temel kaynağa dönme çağrısı yaptı.

Hz. Muhammed'in bir insan olduğu, kendisine vahiy gelmeden önce peygamberlik beklentisi içinde bulunmadığı, bütün insanlara kurtuluş, hidayet ve şifa yolunu tebliğ etmesi için görevlendirildiği, gaybı bilemeyeceği, hidayete ermek istemeyen hiç kimseyi kurtaramayacağı ve Allah'ın peygamberleri arasında bir üstünlük ilişkisi kurmadığını, her peygamberin farklı özellikler taşıdığını ve Hz. Muhammed'in de son peygamber olması hasebiyle farklı kabul edildiğini Kur'an'dan ayetlerle açıklayan İbrahim Sarmış, bu konularda klasik rivayetlerde ve hadislerde yer alan yanlış bilgilerden ve hurafelerden birçok örnek verdi. Sorunun dini anlama ve kavrama biçiminin allak bullak edilmesinden ve bu süreçte oluşturulan hiyerarşide Kuran'a en son noktada bakılmasından kaynaklandığını söyleyen Sarmış, bu durumun düzeltilebilmesi için referans ve temel kaynak olarak Kuran'ın alınmasının gerektiğini vurguladı. Kuran'ı anlamanın her Müslümana farz kılındığını belirten Sarmış, okuyan herkesin ondan yararlanabileceğini söyledi. Sarmış, 2,5 saat süren bir konuşma yaptıktan sonra, "Hz. Muhammed'i Doğru Anlamak" ve "Hz. İsa ve Mesih İnancı" adlı kitabını da imzaladı.


17 yıl önce