|

Kaçkar dağlarında yaşayan keçilerin envanteri

Doğal Hayatı Koruma Vakfı Orman Programı Projesi Sorumlusu Avcıoğlu: 'Proje sonucunda bu iki önemli otçul türün yayılımları hakkında güvenilir ve güncel bilgilere ulaşılabilecek' dedi.

Aa
00:00 - 16/08/2008 السبت
Güncelleme: 14:44 - 16/08/2008 السبت
Yeni Şafak
Kaçkar dağlarında yaşayan keçilerin envanteri
Kaçkar dağlarında yaşayan keçilerin envanteri

Kaçkar Dağları'nda, yaşayan Kafkasya çengelboynuzlu dağ keçisi ve yaban keçisi üzerine envanter çalışması yürütülüyor.WWF-Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı Orman Programı Proje Sorumlusu Başak Avcıoğlu, yaptığı açıklamada, Yeşil Artvin Derneğince gerçekleştirilen "Kaçkar Dağları'nda Kafkasya Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi ve Yaban Keçisi Üzerine Envanter Çalışması" projesini, Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü ile WWF-Türkiye'nin desteklediğini söyledi. Avcıoğlu, yaklaşık 2 ay önce başlayan ve gelecek yıl haziran ayında sona erecek projeye 20 bin dolar finansman desteği sağlandığını bildirdi. Kafkasya Ekolojik Bölge Koruma Planı'na göre Kafkasya çengel boynuzlu dağ keçisi ve yaban keçisinin tehlike altında bulunan önemli otçul türler arasında yer aldığını ifade eden Avcıoğlu, şöyle konuştu: "Bu iki önemli türün popülasyon ve yayılımlarını içeren proje yürütülüyor. Projenin temel amacı, Kaçkar Dağları'nda etkin doğa koruma programlarının gerçekleştirilebilmesi için tür popülasyon ve coğrafik yayılım bilgilerinin güncellenmesidir."


"BU İKİ ÖNEMLİ KEÇİ HAKKINDA BİLGİ EDİNEBİLECEĞİZ"

Avcıoğlu, proje sonucunda, çengel boynuzlu dağ keçisi ve yaban keçisi popülasyonlarının, yayılımlarının araştırılması ve haritalanmasını hedeflediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Projenin diğer bir hedefi de tür koruma konusunda yerel otoriteler,uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliği geliştirilmesidir. Bu iki önemli otoburun ve ait oldukları habitatların etkili korunması için ilgi grupları arasında bilinç oluşturulmasını amaçlıyoruz." Proje sonucunda bu iki keçi türünün yayılımları hakkında güvenilir ve güncel bilgilere ulaşılabileceğine dikkati çeken Avcıoğlu, proje ile yerel odaklı bilincin oluşumunun da sağlanabileceğini kaydetti. Avcıoğlu, Aşağı Kafkasya Koridoru içinde yer alan Kaçkar Dağları'nın batı ve doğu yönünde Karadeniz'e paralel uzandığını hatırlattı.

٪d سنوات قبل