|

Paralelde oyun bitmez

Paralel Yapı, Mersin’de tutuklu bulunan 5 polisi kurtarabilmek için emsal oluşturabilecek bir tahliye oyununa başvurdu. İtirazlar yine asliye ceza mahkemesine yapılınca başsavcılık devreye girdi. Şayet polisler serbest kalırsa yeni bir tahliye krizi yaşanabilir.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/07/2015 Pazar
Güncelleme: 05:37 - 5/07/2015 Pazar
Yeni Şafak

Paralel Yapı toplu tahliyeler için bu kez Mersin'de düğmeye bastı. Mersin'de tutuklanan 5 polisi hapisten kurtarmak isteyen Paralel Yapı, benzer tutuklular için de emsal olabilecek yeni bir tahliye oyununa girişti. Tahliyelere bakmakla görevli mahkemeler sulh ceza hakimlikleri iken, itirazlar asliye ceza mahkemesine yapıldı. Şüpheliler serbest kalırsa, tıpkı İstanbul'daki gibi bir tahliye krizi yaşanacak. Bu karar emsal teşkil edebilecek.



İTİRAZ İÇİN İLGİNÇ YÖNTEM


Geçtiğimiz günlerde, Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik Mersin merkezli geçtiğimiz günlerde 19 ilde gerçekleştirilen operasyonda eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Suat D. ile emniyet mensupları Ahmet Ş., Bekir K., Erdem K. ve Hüseyin A., "terör örgütü kurmak, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek" gibi suçlardan tutuklanmıştı. Şüpheli avukatları Mersin 3. Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen tutuklama kararlarına itiraz etti. Değerlendirmeyi yapan 1. Sulh Ceza Hakimliği, itirazı reddetti. Avukatlar, tıpkı İstanbul'da olduğu gibi sulh ceza hakimliğinin reddettiği bu talebe dair Mersin 12. Asliye Ceza Mahkemesi'ne bir dilekçeyle başvurarak, aynı zamanda tahliye talebinde de bulundu. Hakim Derya Bayburtluoğlu, talep konusunda karar verme yetkisi bulunmadığını, yetkili mahkemenin 1. Sulh Ceza Hakimliği olduğunu karara bağladı. Avukatlar, Hakim Bayburtoğlu'nun kararına da itiraz etti.



BAŞSAVCILIK DEVREDE


İtiraz, Mersin 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gitti. Mersin 4. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı 17 Haziran'dan 29 Haziran'a kadar beklettikten sonra tahliye taleplerini Asliye Ceza Mahkemesi'nin değerlendirmesine karar verdi. Bu kararın ardından tahliye talepleri Mersin 12. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gitti. Bu gelişmenin ardından Hakim Derya Bayburtluoğlu, dosyayı soruşturmayı yürüten savcıdan talep etti. Tam bu aşamada devreye Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı girdi. Başsavcılık, 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, dosyayı asliye ceza mahkemesine gönderen kararına, bir üst mahkeme olan Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu.



KARARLAR DENETLENECEK


Mahkeme 5. Ağır Ceza Mahkemesi, başsavcılığın itirazını kabul etmezse tüm Türkiye genelinde sulh ceza hakimliklerinin kararlarının asliye ceza mahkemelerince denetlenebilmesinin önü açılacak. Ayrıca, Türkiye genelinde Paralel Yapı tahliyeleri de yaşanabilecek.



Kararı alan heyette ilginç isimler


Dosyayı Mersim 12. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderen Mersin 4. Ağır Ceza Mahkemesi başkanının, bu kritik karar verildiğinde izinli olması ve heyetin başka mahkemelerde görev yapan hakimlerden oluşması dikkat çekti. 12. Asliye Ceza Mahkemesi'ni karar vermeye zorlayan heyette bulunan Hakim Yasin Valacık, Mersin 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bir üyesi. Valacık, başkanın izinli olduğu için onun yerine geçici olarak başkan oldu. Valacık, Burhaniye Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı yaparken 17-25 Aralık sonrasında tenzili rütbe ile üye hakim olarak Mersin'e atanmıştı. Diğer isim Ali Erdem Sevdim ise Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üyesi. Erdem, 4. Ağır Ceza Başkanı izne ayrılınca heyeti tamamlamak üzere bu mahkemede geçici olarak görevlendirildi. İki isim HSYK seçimlerinde bağımsız adayları destekledikleri iddia edildi.



Örgüt üyeliğinden tutuklanmışlardı


Geçtiğimiz Nisan ayında Sulh ceza hakimlerini devredışı bırakarak paralelcileri tahliye etmeye çalışan 29. Asliye Hakimi Metin Özçelik ile 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer “örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklanmıştı. Olağanüstü toplanan HSYK, bu karara imza atan hakimler Başer ile Özçelik'i açığa almıştı.





#Paralel Yapı
#toplu tahliyeler
#tutuklu polisler
9 yıl önce