|

Kral Selman bin Abdulaziz: Politikada etkin adımlar

Suudi Arabistan'ın yedinci Kralı olan Selman bin Abdulaziz bin Abdurrahman bin Faysal bin Turki Al Suud, Başbakan ve Başkomutan yetkilerini de taşımaktadır. Suudi Arabistan'ın kurucusu Kral Abdulaziz bin Abdurrahman Al Suud'un 45 çocuğu içinde 25'inci oğlu olan Selman, 31 Aralık 1935 tarihinde dünyaya geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:33 - 19/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak
ABDULLAH AYDOĞAN - KAHİRE



Kraliyet ailesinin konsey başkanı olarak bilinen Prens Selman, neredeyse bütün krallara danışmanlık yapmış bir isimdir. Eğitimine Mescid-i Harem'in imamı Abdullah Hayyat'ın müdürlüğünü yaptığı Prensler Okulu'nda başladı. 10 yaşındayken Kur'an'ı Kerim'in tamamını ezberleyerek hafız oldu. Eğitimini farklı bölümlerde tamamladı.


Siyasi hayatı 16 Mart 1954 tarihinde Riyad bölgesine vekaleten vali olarak atanmasıyla başladı. 18 Nisan 1955 tarihinde ise vali olarak fiilen göreve başladı. 25 Aralık 1960'ta görevinden istifa etti. Ancak dönemin Kralı Kral Suud bin Abdulaziz onu 4 Şubat 1963 tarihinde tekrar Riyad bölge valisi olarak atadı. Çok uzun süre bu görevde kalan Selman, 48 yıl Riyad bölge valiliği yapmıştır.



SAVUNMA BAKANLIĞI GÖREVİ


Savunma Bakanı Prens Sultan bin Abdulaziz'in ölümünün ardından, 5 Kasım 2011 tarihinde Kral Abdullah bin Abdulaziz tarafından çıkarılan Kraliyet emriyle savunma bakanlığı görevine getirildi.


Savunma Bakanlığı döneminde Suudi Arabistan silahlı kuvvetlerinin en modern silahlarla donatılmasında önemli roller oynadı. 3 Nisan 2012'de İngiltere'ye, 12 Nisan 2012'de Amerika'ya resmi ziyaretlerde bulundu. ABD Başkanı Obama ile Suriye ve İran dosyaları başta olmak üzere Ortadoğu ile ilgili konuları değerlendirdi. Batı ülkelerine ziyaretlerini genelde 2012 yılında yapan Selman 6 Haziran 2012 tarihinde ise İspanya'yı ziyaret etti.


VELİAHT PRENS OLUŞU


Veliaht Prens Nayif bin Abdulaziz'in hayatını kaybetmesinin ardından, Kral Abdullah tarafından 18 Haziran 2012 tarihinde ilan edilen emirle Selman bin Abdulaziz veliaht prens ve başbakan vekili oldu.


Veliaht Prens Selman bin Abdulaziz başbakan vekili ve savunma bakanı sıfatıyla Şubat 2014'te Uzakdoğu gezisi çerçevesinde Pakistan, Hindistan ve Japonya'yı ziyaret etti. Bu ülkelerde üst düzey seviyede karşılandı. Japonya İmparatoru Akihito ile de görüştü.



KRAL OLARAK SELMAN BİN ABDULAZİZ


Kardeşi Abdullah bin Abdulaziz'in ölümünün ardından 23 Ocak 2015 tarihinde Suudi Arabistan Kralı oldu. İki yıllık krallığı döneminde içte ve dışta önemli kararlara imza attı.



Eğitim ve Öğretim Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Bakanlığını birleştirerek, bakanlığın adını Eğitim Bakanlığı olarak değiştirdi. Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlıklarını birleştirerek, bakanlığın adını Çalışma ve Toplumsal Kalkınma Bakanlığı olarak değiştirdi. Ayrıca Eğitim Yüksek Konseyi, Medya Yüksek Konseyi ve Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi gibi kurumları iptal etti.


İp politikadaki önemli adımlarından birisi kadınlarla ilgilidir. İlk kez onun döneminde kadınlar belediye başkanlığı seçimlerde oy kullanmıştır. Devlet petrol şirketi ARAMCO yönetiminde değişiklik yaparak, ARAMCO Yüksek Konseyi'ni kurdu. Kral Selman, Suudi Arabistan tarihinde az rastlanan bir olay olarak kabul edilen veliaht prensin istifasını kabul etme konusunda tereddüt etmedi ve Veliaht Prens Mukrin bin Abdulaziz'in istifasını kabul ederek yerine Muhammed bin Nayif'i atadı.



İçlerinde El Kaide'nin Suudi Arabistan liderlerinden Faris al Şuveyl ve Şii din adamı Nemr en Nemr'in de yer aldığı 47 kişinin idamını onayladı. İdam başta İran olmak üzere bazı bölge ülkeleri ve Suudi Arabistan içindeki Şiiler tarafından tepkiyle karşılandı.



DIŞ POLİTİKADA KESKİN ADIMLAR


Yemen Cumhurbaşkanı Hadi'nin çağrısı üzerine Kral Selman bin Abdulaziz, göreve geldikten 2 ay sonra 26 Nisan 2015'te Yemen'e yönelik askeri operasyon başlattı. “Kararlı Fırtına” adı verilen operasyona 10 Arap ülkesi katıldı. Operasyonun ilk gününde başkent Sana'daki Husilere ait mevziler havadan bombalanmıştır.



İran ile ilişkilerini keserek İran diplomatlarına ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre tanıdı. Katar ve Kuveyt'teki büyükelçilerini Riyad'a geri çekti. BAE ile temsil seviyesini düşürdü. Sudan, Cibuti ve Bahreyn ile ilişkileri kesti.



Nisan 2016'da Mısır'ı ziyaret ederek Sisi yönetimi ile önemli protokoller imzaladı. Kızıldeniz sınır antlaşması bu ziyarette en dikkati çeken protokol olarak öne çıktı. Söz konusu antlaşma ile Kızıldeniz'deki Tiran ve Sanafir adaları Suudi Arabistan'a geçmişti. Buna karşılık Suudi Arabistan devlet petrol şirketi ARAMCO 5 yıl boyunca Mısır'ın petrol tedarikini üstlenmekteydi.


Ancak Suriye konusunda yaşanan görüş ayrılıklarının yanı sıra Tiran ve Sanafir adaları ile ilgili Mısır mahkemelerinde görülen davalar nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkiler gerildi. Mısır'ın geçen ekim ayında BMGK'da Rusya'nın Halep önerisine oy vermesi iki ülke arasında krize neden oldu.



BAE, Kuveyt ve Katar ile ilişkilerini güçlendiren Selman yönetimi, Ekim ayından bu Mısır yönetimi ile farklı konularda ciddi görüş ayrılıkları yaşamaktadır.


Kral Abdullah'ın son dönemi ile karşılaştırıldığında, Kral Selman döneminde Türkiye - Suudi Arabistan ilişkilerinde yeniden canlanma ve bir bahar havası dönemi yaşandığı görülmektedir.


Selman bin Abdulaziz döneminde Suudi Arabistan'ın, özellikle de dış politikada daha keskin ve etkili adımlar attığı gözlenmektedir.


#Suudi Arabistan
#Selman bin Abdulaziz
7 yıl önce