|

Avrupa Basını Fransa'daki olayları nasıl gördü?

Avrupa medyası Fransa'da başlayan akaryakıt protestolarına sessiz kalıyor. Protestoları 'göstericilerin yakıp yıkması' ve 'Paris sokaklarını işgal etmesi' olarak veren Avrupa Basını Türkiye'deki terör sempatizanlarının eylemlerini 'boyun eğme' başlığıyla kapaklarına taşımıştı.

Yeni Şafak
09:48 - 3/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 14:28 - 3/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Fransa'daki eylemler Avrupa'daki ülkelere de sıçrıyor.
Fransa'daki eylemler Avrupa'daki ülkelere de sıçrıyor.

Avrupa'nın dört büyük ülkesinde yapılan Sarı Yelekliler eylemleri özellikle Fransa ve Belçika'yı kasıp kavuruyor, ancak buna rağmen basın olayı görmemeye devam ediyor.

Fransa'nın ünlü basın organı Le Figaro ve Almanya'nın en çok okunan dergilerinden der Spiegel dergisi Gezi'de "boyun eğme" manşetleri ile yayınlar yaparken yine aynı basın organları sosyal medya hesaplarından #diren konu başlıklı paylaşımlar yaptı.


Tagesspiegel: Macron'a karşı isyan büyüyor
Alman
Tagesspiegel
dergisi gösterileri "gerilla savaşına" benzetti ve başkent Paris'in "kaos ortamına" sürüklendiği yorumunu yaptı.

Yanan arabalar ve polisle çıkan çatışmalara ilişkin fotoğrafların kullanıldığı haberlerde, isyanın sadece zamlara değil aynı zamanda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un liderliğine yönelik olduğu vurgulandı.

Deutsche Welle
: 'Sarı Yelekliler' bütün sokakları işgal etti
Süddeutsche Zeitung
gazetesi, "Paris'te sarı yeleklilerden protesto ve tahribat" başlığıyla verdiği haberinde, olaylar sırasında araçların yakıldığına dikkati çekti.
Welt am Sonntag
gazetesinin "Şimdi bu devrim mi?" başlığıyla verdiği haberde, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a gösterilen tepkiye işaret edilerek "Fransa'daki öfkenin tüm ülkeye sıçrayabileceği" belirtildi.
Alman
Bild
gazetesinin başlığında ise, "Macron daha ne kadar dayanabilecek" ifadelerine yer verildi. Eylemlere katılanlarının sayısını azaldığına dikkat çeken haber, yaşanan şiddet olaylarının bir sivil savaşı anımsattığını ifade etti.

  • Eylem Berlin'e sıçradı
  • Champ-Elysee meydanında başlayan "
    Sarı Yelekliler
    " protestosu, Avrupa'nın her yerine yayılıyor. Avrupa'nın dinamosu olarak bilinen Almanya'ya da sıçrayan eylemler Berlin'de gerçekleştiriliyor.
  • Meşhur Brandenburg kapısının önünde toplanan eylemciler Fransa'ya destek sloganları attı, Macron'un istifasını istedi.

Fransa : 'Fransızların öfkesini dinmiyor, OHAL gündemde'
Le Monde gazetesi
, "Sarı yelekliler: Muhalefet hükümeti protestoların meşruiyetini zedelemek için şiddete izin vermekle suçluyor" başlığı altında Paris'te dün eşine az rastlanan türde bir şiddetin yaşandığını yazdı.

Merkez sağ fikirlerine yakınlığıyla bilinen Le Figaro gazetesinin "Sarı yelekliler: Şiddetin ertesi gününde OHAL hipotezi" başlıklı haberinde, Paris'teki şiddetli gösterilerden sonra olağanüstü halin (OHAL) yeniden getirilebileceği ifade edildi. Haberde, hükümetin alınabilecek önlemlerin üzerinde çalıştığı kaydedildi.

İngiltere: 'Son yıllarda görülen en büyük sivil isyan'
The Independent
gazetesi, "Polisle göstericilerin çatıştığı Paris'teki olaylar sırasında bir polisin silahı çalındı" başlığıyla verdiği haberde, artan vergiler ve hayat pahalılığına karşı yapılan protestonun, polis ile sarı yelekler giyen eylemciler arasında çıkan çatışmalarla isyana dönüştüğü belirtildi.
The Guardian
da "Fransız hükümeti sarı yeleklilerin protestoları nedeniyle olağanüstü hal ilan etmeyi değerlendiriyor" başlığını kullandı. Cumartesi günkü gösteriler kastedilerek "Son 10 yılda görülen en büyük sivil isyan" ifadesi kullanılan haberde, bir hükümet sözcüsünün olağanüstü hal ilan edilmesinin değerlendirildiğini söylediği aktardı.
Avusturya - 'Sarı yelekliler Paris’i yaktı'
Ülkenin önde gelen gazetelerinden
Kurier
, haberini “Sarı yelekliler Paris’i yaktı” başlığıyla okuyucularına duyurdu. Haberde İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa’nın büyük kentlerinde bu denli kaos, yağma ve çatışmaların yaşandığı olayların meydana gelmediğine işaret edildi.

Paris’in merkezinde çok sayıda aracın yandığı, sokakların çatışma alanını döndüğü belirtilen haberde, polisin göstericiler karşısında etkisiz kaldığı ifade edildi.

Österreich gazetesi de haberini “Macron’a karşı ayaklanma: Paris yanıyor” manşetiyle okuyucularına duyurdu.

#Almanya
#İngiltere
#Bild
#Welt am Sonntag
#The Guardian
5 yıl önce
default-profile-img