|
Ukrayna halkını umursamıyorlar..
Şurası çok açık: ABD ve İngiltere, Ukrayna’nın Rusya ile müzakere masasına oturmasını istemiyor. Kiev ziyareti sonrasında Polonya’da konuşan ABD Savunma Bakanı
Lloyd Austin, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ederken yaptıklarını yapamayacak kadar zayıfladığını görmek istiyoruz”
dedi. Rusya’nın sahadaki askerî başarısızlıklarına vurgu yapan Austin’in açıklaması ABD’nin Ukrayna stratejisini bütün açıklığıyla gözler önüne seriyor. Rusya’nın zayıflatılması temel bir amaç olduğuna göre, Ukraynalılar’ın son nefere kadar savaşmaları gerekebilir.
Amerika’nın etkili yayınlarından
“Foreign Policy”
dergisindeki bir yazısında
Michael Hirsh “ABD Başkanı Rusya’yı “zayıflatma” stratejisiyle Ukrayna savaşını küresel bir savaşa dönüştürüyor olabilir”
diyordu. Hirsh, ABD ve NATO müttefiklerinin Putin’e teslim olmak veya askeri yıkımı ikiye katlamak dışında çok az seçenek bıraktıklarını da belirtiyordu. Hirsh’e göre bu politika, savaşın Ukrayna’nın ötesine genişleme ihtimalini bir hayli artırıyor.
ABD’nin Rusya’yı zayıflatma stratejisi çerçevesinde Ukrayna savaşının
“araçsallaştırılması”
Kiev ve Moskova arasındaki ateşkes görüşmelerinin neden sekteye uğradığını açıklıyor. Öte yandan bazı stratejistler ise ABD için bu araçsallaştırmanın Çin’in ileriki yıllarda
“Tayvan”
a müdahalesiyle çıkabilecek çatışmayı yönetme amacına dönük bir
“test”
olarak görüyorlar.
Gelinen noktada küresel sonuçlar doğuran Ukrayna Savaşı ABD ve Rusya arasında
“vekalet savaşı”
na dönüştü. ABD’nin Kiev’e askerî yardımlarının niteliğinden de anlaşılacağı gibi, bu destekler Ukrayna’nın kazanmasına değil, savaşı uzatmaya dönük. Washington merkezli
“Quincy Sorumlu Devlet Yönetimi Enstitüsü”
nden
Prof. Anatol Lieven
’in de belirttiği gibi Ukrayna,
“Tarafsızlık”
dahil olmak üzere Rusya’ya diplomatik çözüm önerisi sundu, ancak ABD bunu ne onayladı, ne destekledi, ne de tekliflerini sundu. ABD diplomasiyi teşvik için hiçbir şey yapmadı. Prof. Lieven ABD’nin Ukrayna’daki savaşı Rusya’yı zayıflatmak için kullanma stratejisinin ateşkes veya barış arayışıyla tamamen uyumsuz olduğunu da kaydediyordu.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı
Nancy Pelosi
Kiev’e yaptığı ziyaret sırasında yaptığı bir açıklamada
“zafer kazanılana kadar ABD Ukrayna’nın yanındadır”
dedi. ABD’de Barış ve Dünya Güvenliği Çalışmaları Profesörü
Michael T. Klare
ise
“The Nation”
dergisindeki “
Zafer’in Ölümcül Yanılsaması”
başlıklı yazısında Biden Yönetimi’nin politikasının Ukrayna’yı harabeye çevireceği ve yüzbinlerce insanın hayatını kaybedeceği bir senaryo olarak görüyor.

Prof. Klare, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın ABD/NATO ve Rusya arasında bir savaşa dönüşmesiniyse çok daha endişe verici bir ihtimal olarak görüyor. Prof. Klare’ye göre Ukrayna Savaşı’nın bu yönde dönüşmesi nükleer tırmanma riskini büyük ölçüde artıracaktır.

Yine Prof. Klare’ye göre, aralarındaki güç dengesi nedeniyle Ukrayna ve Rusya’nın zafer elde elde etmeleri pek olası değil. Savaşın er-geç ateşkes ile sona ereceğini belirten Prof. Klare, yanıltıcı zafer vaatleri yerine daha fazla insan ölmeden veya savaş çok daha kötü bir şeye dönüşmeden, şimdi durdurulması gerektiği çağrısında bulunuyor. Türkiye başta olmak üzere çok az sayıda ülkenin hayat kurtarıcı bir rota izlediğini belirten Klare her iki tarafa hitap edebilen Türkiye, Fransa ve Çin yönetimlerinin ortak çabasına ihtiyaç olduğunu söylüyordu:

“Bu üç ülkenin taraflara güvenlik garantisi veren bir sonuç tasarlamaları gerekecek: Tarafsız bir Ukrayna, askerden arındırılmış bir Donbass ve bu düzenlemeler için uluslararası destek.”

Prof. Klare bu çabaların kolaylaştırılması için tarafların gerilimi azaltıcı adımlar atmalarını öneriyor. Buna göre Rusya ‘nükleer tehditleri’, Batılı liderlerse “zafer” konuşmalarını askıya almalılar. Taraflar, mahsur kalan siviller için gıda ve tıbbi yardımların ulaştırılması, yanı sıra güvenli tahliye yollarının oluşturulması konusunda acilen ortak bir çaba içerisine girmeliler.

Tarihteki örneklerden anlaşılacağı gibi, savaşları bitirmek onları başlatmaktan çok daha zor. Yine tarih, Ukrayna Savaşı’nın durdurulması için çaba sarf edenleri de, Ukraynalıların canı kanı pahasına kendi oyun plânlarını ilerletmek için savaşı uzatmaya çalışanları da yazacaktır.

#Ukrayna
#ABD
#Lloyd Austin
٪d سنوات قبل
Ukrayna halkını umursamıyorlar..
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler