|
İşin ucu İsrail’e dokunuyor..
Trump’ın Suriye’den Amerikan askerlerini çekme kararı, “
ABD Kongresi
”ndeki hem Cumhuriyetçiler ve hem de Demokratlar tarafından şiddetli bir muhalefetle karşılaştı. İki partili bu muhalefet 2020 seçimlerine hazırlanan Trump üzerindeki baskıyı artırıyor tabii ki.
Cumhuriyetçiler arasında Trump’ın kararına en fazla içerleyen isimlerse Senatörler
Lindsey Graham
,
Mitt Romney
ve
Marco Rubio
ile Trump’ın BM eski Büyükelçisi
Nikki Haley.
Senato’da Cumhuriyetçilere başkanlık yapan
Mitch McConnell
ise Trump yönetimi ile Ankara arasında mutabakat sağlanmış olmasına rağmen Türkiye’ye ağır yaptırımlar getirilmesini istiyor. McConnell da ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesine itiraz ediyor.
Mitt Romney 2012’de Cumhuriyetçilerin Başkan adayıydı. Romney, Demokratların adayı
Barack Obama
karşısında yenilgiye uğramıştı. Senatör Rubio ise 2016’da seçimlerinde Başkan aday adayı olmuş, ancak ön seçimlerde yarışı kazanan Trump olmuştu. Milyarder iş adamı
Sheldon Adelson
başta olmak üzere, “
İsrail Lobisi
”nin Sağcı kanatları önce Rubio’yu destekliyorlardı. Rubio aradan çekilince bu kez Trump’a destek vermek durumunda kaldılar.
2016’da Trump’ın Başkan adaylığını desteklemeyen Senatör Graham, Trump Başkan seçildikten sonra tutum değiştirdi. Bu tutum değişikliğinde Trump’ın İsrail yanlısı politikaları rol oynadı. Trump’ın Senato’daki en güçlü savunucuları arasında yer alan Graham, İsrail’in çıkarları sözkonusu olduğunda adeta başka bir karaktere dönüşüyor. ABD’nin Suriye’deki askeri varlığından en fazla İsrail fayda görüyor.
Netanyahu
’nun ABD Senatosu’ndaki en sıkı müttefiki olan Graham, bu yüzden Trump’ın asker çekme girişimine muhalefette başı çekiyor.

Trump, İsrail’e çok önemli kazanımlar sağlamasına rağmen, İsrail hep daha fazlasını talep ediyor. Romney, Graham ve Mitch McConnell ise eteklerindeki taşları döktüler. Trump’ın Suriye’den çekilme kararının İsrail’i olumsuz etkilediğini açıkça ifade eden bu isimler İsrail’in çıkarlarına halel gelmemesi için ne yapıp edip Trump’ı durdurmak istiyorlar.

2016’daki seçmenlerine yabancı ülkelerdeki savaşlardan ABD askerlerini çekme sözü veren Trump şimdiye kadar bu sözü yerine getiremedi. Trump ikinci kez seçilebilmesi için vaadini gerçekleştirmek zorunda olduğunu biliyor. İsrail yanlısı Demokratlar ve Cumhuriyetçiler ise ABD’nin Suriye’den çıkmaması için çırpınıyorlar. Cuımhuriyetçiler içinde az sayıda isim Trump’ın kararını destekliyor. Bu isimlerden biri
Senatör Rand Paul
, diğeriyse
Senatör Mike Braun
. Temsilciler Meclisi üyesi
Warren Davidson
da, Trump’ın sonsuz savaşlara son verme kararının hayata geçmesi için Suriye’nin başlangıç olduğunu düşünenler arasında.
Trump yanlısı yayın organlarıysa Romney, Graham ve Rubio’ya savaş açmış görünüyorlar. “
Breitbart News”
başta olmak üzere bu yayın organları Graham ve Romney’nin daha önce ‘Türkiye lehinde’ yaptıkları açıklamaları hatırlatarak neden şimdi fikir değiştirdiklerini sorguluyorlar. Trump ise Romney’i “Demokratlar”la gizli işbirliği yapmakla suçluyor.

Senatör Rand Paul’ün geçtiğimiz günlerde Türkiye aleyhtarı bir karar taslağının Senato’da oylanmasını engellediğini hatırlatmak gerekiyor. Graham, Rubio, Romney ve Haley ‘ye çok sert eleştiriler yönelten Senatör Paul, “Demokratlar”ı ise ikiyüzlü davranmakla suçluyor. ABD’nin yabancı ülkelerdeki savaşlara iştirâk etmemesi gerektiğini savunan bazı Demokratlar’ın Trump’ın Suriye’den asker çekme kararını eleştirmeleri dikkat çekiciydi.

Senatör Paul ve arkadaşları, Amerikan askerlerinin Suriye’de bulunmalarının ulusal çıkarlarla hiçbir ilgisinin bulunmadığını savunuyorlar. “
Sonsuz savaşlar
” isteyen “
Neocon
” politikalara karşı çıkan bu isimlere göre Amerikan müdahaleciliği Afganistan, Irak, Libya ve Suriye’de daha fazla kaosa, daha fazla istikrarsızlığa ve daha fazla teröre yol açtı. ABD’nin Suriye’de asker bulundurmasını gerektiren bir ulusal çıkarı bulunmuyor ise kimin çıkarı var? “
İsrail Lobisi”
nin Amerikan siyaseti üzerindeki nüfuzunu bilenler için bu sorunun cevabı gayet net.
#Donald Trump
#ABD
#İsrail
4 yıl önce
İşin ucu İsrail’e dokunuyor..
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...
IBAN veren esnafın katli vacip mi?