|
John Bolton’ın intikam yemeği..
ABD Başkanı
Donald Trump
hakkında Temsilciler Meclisi’nde yürütülen azîl soruşturması sona doğru yaklaşıyor. Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran “
Demokratlar
” soruşturmayı bu yıl sonuna kadar tamamlamak istiyorlar. Azil Soruşturması Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı
Vladimir Zelenskiy’
den Demokrat Başkan aday adayı
Joe Biden
ve oğlu
Hunter Biden
aleyhinde adlî takibat yapılmasını istediği iddiasıyla başlatılmıştı.

Hunter Biden, babasının ABD Başkan Yardımcılığı döneminde Ukrayna’da bir enerji şirketinin yönetim kurulu üyesiydi. Joe Biden’ın şirket hakkında yolsuzluk iddiasıyla Ukrayna’da açılan bir soruşturmanın kapatılması için devreye girdiği iddia ediliyordu.

ABD Kongresi Rusya ile gerginlik yaşayan Ukrayna’ya 391 milyon dolarlık askeri yardım yapılmasına karar vermişti. Trump sözkonusu askeri yardımı bir süre askıya almıştı. Trump’ın yardımın serbest bırakılması karşılığında Zelenskiy’den Biden’lar hakkında soruşturma başlatılmasını istediği öne sürülüyordu. Ortaya atılan iddialara bakılacak olur ise Trump’ın özel avukatlarından
Rudy Giuliani
Ukrayna ile temaslarda âdeta Dış İşleri yetkilisi gibi hareket etmiş. Trump yönetiminde resmî olarak herhangi bir görevi bulunmayan avukat Giuliani’nin Ukrayna girişimlerinde üstlendiği rol azîl soruşturmasının odağını teşkil ediyor.
ABD yönetimlerinin yabancı bir ülkeye askeri yardım yapmasıyla ilgili süreçlerde “
Dış İşleri Bakanlığı”
ve “
Ulusal Güvenlik Konseyi
” de önemli rol oynuyor. Dolayısıyla Temsilciler Meclisi’ndeki Komiteler ABD’nin “Avrupa Birliği” ve “Ukrayna” nezdindeki diplomatlarıyla Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Ukrayna, Avrupa ve Rusya işlerinden sorumlu danışmanlarının ifadelerine başvuruyor. Beyaz Saray ise bazı isimlerin Kongre’de ifade vermelerini hukuken engelleme yoluna gitti. Bu isimler sadece mahkeme celbiyle ifade vermeye zorlanabiliyorlar.
Azîl soruşturmasında tanıklığı önemli olan isimlerden biriyse Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı
John Bolton
. Tescilli bir
“Neocon
” olan Bolton, uluslararası meselelerde sertlik yanlısı görüşleriyle tanınıyor. Trump’ın ise Bolton’ı uluslararası müzakerelerde adeta bir
“sopa
” olarak kullandığına inanılıyor. Trump, geçtiğimiz Eylül’de Bolton’ı Ulusal Güvenlik Danışmanlığından kovmuştu. Bolton ise kovulmadığını, kendisinin istifa ettiğini savunmuştu.

Trump’ın Zelenskiy ile 25 Temmuz’da yaptığı telefon görüşmesinin içeriğini de Bolton’ın sızdırdığından şüphe ediliyordu. Ukrayna meselesinin bütün süreçlerinde yer almış kilit bir isim olarak Bolton’ın muhtemel tanıklığı Beyaz Saray için endişe kaynağı. Gönüllü ifade vermek istemeyen Bolton, Kongre’den celp gelmesi halinde bildiklerini anlatmaya hazır.

Ukrayna ile ilgili girişimlerde rol oynamış bazı Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerinin ifadelerine göre Bolton,
Avukat Rudy Giuliani
’nin bu meselede kilit rol oynamasına itiraz etmiş. Hatta Bolton, Giuliani’yi etrafındaki herkesi havaya uçuracak bir el bombası olarak nitelemiş. Gelinen noktada Bolton, bu el bombasını patlatacak konumda bulunuyor. Öte yandan Bolton, Beyaz Saray’da Trump ile çalıştığı dönemi bir kitapla anlatmayı plânlıyor.
Bolton’ın Beyaz Saray’dan kovulduktan sonra twitter hesabını kullanmaması dikkatlerden kaçmamıştı. Hesabını dondurduğu zannedilen Bolton, Cuma günü ilk defa tweet mesajı yayınlayarak sahneye çıktı. Twittter hesabına erişiminin Beyaz Saray tarafından engellediğini iddia eden Bolton, “
İki ayı aşkın bir sürenin ardından yeniden Twitter’da olmak güzel. Hikâyenin arka planı için bizden ayrılmayın
” diyordu. Bolton aynı gün yayınladığı diğer mesajlarında da kendisinin söyleyeceklerinden Beyaz Saray’ın korktuğunu imâ ediyordu.

İntikâm soğuk yenen bir yemek ve Bolton aşağılayıcı bir üslupla Beyaz Saray’dan kovulmuş olmasını içine sindiremedi. Demokratlar Bolton’ı tanık kürsüsüne çıkarmayı başarırlar ise Trump’ı köşeye kıstıracaklarını düşünüyorlar. Bolton bu fırsatı Demokratlar’a verecek mi, vermeyecek mi? Washington’da şimdi bütün gözler Bolton’a çevrilmiş bulunuyor.

#John Bolton
#Donald Trump
#Neocon
#Rudy Giuliani
#Beyaz Saray
#Twitter
4 yıl önce
John Bolton’ın intikam yemeği..
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi