|
‘Trump fobisi’
ABD’de sonucu neredeyse kesin olarak tahmin edilen bir Senato yargılaması gerçekleşiyor. ABD eski Başkanı
Donald Trump
6 Ocak günü ABD Kongresi’nin işgal edilmesinde parmağı olduğu gerekçesiyle Senato’da yargılanıyor. Duruşmanın en geç bugün(Pazar) sonuçlanması bekleniyor. Cumhuriyetçiler görevden ayrılan bir Başkanın yargılanmasının anayasaya aykırı olduğunu savunuyorlar. Trump’ın avukatları da bu söylemi savunmalarının temeli haline getirdiler. Trump’ın suçlu bulunması içinse 100 üyeli Senato’da 67 senatörün oyu gerekli.
Demokratlar Senato’da 50 koltuğu tutuyorlar. Trump’ın suçlu bulunması için 17 Cumhuriyetçi senatörün iştirakleri gerekiyor. 44 Cumhuriyetçi senatör Trump’ın yargılanamayacağı içeren bir önergeyi imzalamışlar idi. Bu yüzden Trump aleyhinde oy kullanacakları tahmin edilen Cumhuriyetçiler’in sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Analistlere göre Cumhuriyetçi senatörler arasında Trump’ın suçlu olduğuna inananların sayısı daha fazla. Senato Azınlık Lideri
Mitch McConnell,
Trump’ın Kongre işgalcilerini teşvik ettiklerini söylemişti. Ancak Connell’ın kendisinin bile Senato oylamasında Trump aleyhinde oy kullanması beklenmiyor.

Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’nin en aktif tabanı üzerinde büyük bir etkisi var. Cumhuriyetçi seçmenlerin çoğunluğu Trump’ın “seçimi çaldılar” söylemine inanıyor. Öte yandan Parti’nin eyaletlerdeki şubeleri de Trump aleyhinde oy kullanan vekilleri ve senatörleri taciz ediyorlar.

2022’de Temsilciler Meclisi’nin tamamı, Senato’nun ise üçte biri yenilenecek. Yeniden aday olmak isteyen Cumhuriyetçiler, Trumpçı militan tabanı karşılarına almaktan çok çekiniyorlar. Senato oylaması açık olacağı için, Trump’ın suçlu olduğuna inanan Cumhuriyetçilerin aleyhte oy kullanmaları beklenmiyor. “
Trumpizm
” Cumhuriyetçi Parti’nin gidişatını ipotek altına almış görünüyor. Yapılan bir araştırmaya göre Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 70’e yakınının Trump aleyhinde oy kullanan senatörlere destek verme ihtimali düşük gözüküyor.
Amerikan medyasına yansıyan bilgilere göre Trump, Merkezci Cumhuriyetçilere ayrı bir parti kurabileceğine dönük bazı işaretler bile verdi. Senato Azınlık Lideri
Mitch McConnell
ve Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri
Kevin McCarthy
gibi Merkezciler ise partinin bölünmesinden fena halde korkuyorlar. Zira böyle bir ihtimal, Cumhuriyetçiler’e iktidar yolunu kapatabilir.
Trumpçı Vekiller Cumhuriyetçi Konferans Başkanı
Liz Cheney
’nin görevden alınması için bir girişim başlatmışlardı. Trump karşıtı Cheney, partinin Kongre’deki lider sıralamasında üçüncü sırada. 2022’de Meclis Başkanı olmak isteyen McCarthy ise kanatları bir arada tutmak için bu girişimi sekteye uğrattı. Parti içi gizli oylamada 145 Cumhuriyetçi, Cheney lehinde, 61 Cumhuriyetçi ise aleyhte oy kullandı. Cumhuriyetçiler çılgın komplo teorilerine verdiği destek sebebiyle mercek altına alınan Trumpçı vekillerden
Marjorie Taylor Greene’
in Kongre’deki komite görevlerinden el çektirilmesine ilişkin bir oylamada lehte oy kullandılar. Grenee’den rahatsız olan Cumhuriyetçilerin sayısı çok fazla olsa bile sadece 11 vekil aleyhte oy kullanmayı tercih etti. Greene, Meclis çoğunluğunu kontrol eden Demokratlar’ın oylarıyla komite görevlerinden azledilebildi. Özetle söylersek, “Trumpizm” partiyi kontrol ediyor.

Böyle bir ihtimal mümkün gözükmese bile, Demokratlar Senato yargılamasında Trump’ın suçlu bulunması halinde gelecekteki kamu görevlerinden men edilmesini isteyebilirler. Son 160 yıl içinde sadece 3 federal yargıç Senato yargılamalarında görevlerinden azledilmenin yanı sıra gelecekteki kamu görevlerinden de yasaklandı. Böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi için yargılanan kişinin 67 oyla suçlanması şart. Bu aşamanın gerçekleşmesi durumunda Senato basit çoğunlukla suçlu bulunan kişiyi gelecekteki kamu görevinden yasaklama kararı alabilir.

Demokratlar Trump’ın 2024 seçimlerinde aday olmasından ürküyorlar. Trump’ın 2024’te yeniden Başkan adayı olmasını engelleyecek bir karar Merkezci Cumhuriyetçiler’in de elini rahatlatır. Aslında bu argüman, Demokratlar tarafından Merkezci Cumhuriyetçiler’e atılan bir yem. Balık avcıları iyi bilirler,
“yem her zaman ölür”.
Cumhuriyetçi siyasetçiler ise Trumpçı taban tarafından siyaset dışı bırakılmak istemiyorlar. Dolayısıyla yemi yutmaları ihtimal dışı.
#Trump
3 yıl önce
‘Trump fobisi’
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü
‘Korkuluk’…