|
Yüksek Mahkeme seçimine Kovid gölgesi düştü!
ABD seçimlerine yaklaşık 3 hafta kaldı. Amerikalılar Kasım ayının ilk Salı günü hem ABD Başkanını seçecekler, hem de Temsilciler Meclisi’nin tamamı ile Senato’nun üçte birinin yenilenmesi için oy kullanacaklar. Trump’ın dış politikaya ilişkin görüşleri sebebiyle bu seçimler belki de ABD tarihinin en kritik seçimleri olacak. Amerikalıların Trump döneminde siyasal ve kültürel olarak çok daha fazla kutuplaştıkları da bir vakıa. Nitekim ABD Yüksek Mahkemesi’nde bir üyenin ölümüyle boşalan koltuğa önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi beklenen atama iç siyaseti birçok bakımdan etkileyecek bir faktör olarak öne çıkıyor.

Hemen hatırlatalım, seçim başladı bile. Şimdiye kadar birkaç milyon seçmen erken oylama yoluyla oy kullandı. Erken oylama “posta yoluyla” da gerçekleşebiliyor. Kovid-19 salgını sebebiyle 80 milyon civarında seçmenin erken oylama seçeneğini kullanması bekleniyor. Bu rekor bir sayı. Erken oylama seçeneğini kullanan Amerikalıların ezici kısmıysa Demokrat. Trump’ın posta ile oyun seçimin meşruiyetine gölge düşüreceğini savunmasının sebebi bu.

Muhafazâkâr çizgideki “Miras Vakfı(The Heritage Foundation)” tarafından yapılan bir araştırmaya göreyse son 36 yılda kullanılan 2 milyar oydan sadece 1285 oy sahtekarlık incelemesine konu olmuş. Trump’ın posta ile oya şüphe düşürmesine bazı Cumhuriyetçiler’in itiraz ettiğini de belirtmek gerekiyor. Kovid salgını sebebiyle yaşlı Beyaz Cumhuriyetçilerin önemli bir kısmının postayla oy kullanacağı tahmin ediliyor. Demokratlara göre Trump, seçilemediği takdirde posta ile kullanılan oylarda sahtekârlık yapıldığını gündeme getirecek.

Yüksek Mahkeme adaylarının seçim süreci içinde atanmaları teamüllere aykırı sayılıyor. Cumhuriyetçiler ise bu fırsatı kaçırmak istemiyorlar. Seçim sonuçlarıyla ilgili ihtilafların Mahkeme’ye intikal etme ihtimali var. Böyle bir durumda Cumhuriyetçiler Mahkeme’deki muhafazâkâr çoğunluktan yararlanacaklar. Senato’da Cumhuriyetçiler çoğunlukta ve Demokratlar’ın atamayı durdurması mümkün gözükmüyor. Demokratlar’ın tek hamlesi, Trump’ın adayı Amy Coney Barrett için Senato Yargı Komitesi’nde başlayacak oturumları boykot etmeleri. Demokratlar asıl hamleyi seçim sonrasına saklıyorlar. Demokratlar Beyaz Saray’ı ve Senato’yu kazanırlar ise Mahkeme’nin üye sayısını genişletmeye çalışacaklar.

Salgın önlemleri sebebiyle Senato tatilde. Senato Yargı Komitesi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Lindsey Graham Komite’nin Barret için hızlı şekilde oturumları başlatacağını açıklamıştı. Demokratlar ise Senato’nun tatil edilmesini gerektiren şartların Yargı Komitesi için de geçerli sayılmasını istiyorlar. Öte yandan Yargı Komitesi’nin 2 Cumhuriyetçi üyesinin 26 Eylül’de Barrett için Beyaz Saray’da verilen resepsiyondan sonra yapılan testlerde pozitif çıkması polemik konusu oldu. Demokratlar karantina şartlarına muhatap iki üyenin oturumlara katılmasının güvenli olmadığı gerekçesiyle onay sürecinin başlatılmamasını talep ediyorlar.

Senatör Graham’ın kendisi Güney Karolina eyaletinde seçimlere hazırlanıyor. Graham Demokrat rakibiyle kamuya açık bir tartışma yapacak idi. Teyzesini Kovid’ten kaybeden Siyahî Demokrat aday Jaime Harrison ise Kovid testinin negatif çıktığını belirterek Graham’ın da test yaptırmasını istedi. Öneriye karşı çıkan Graham, rakibini tartışmadan kaçmakla itham etti. Demokratlar’a göre Graham’ın test yaptırmaktan kaçınmasının sebebi Senato Yargı Komitesi’nin Barrett için toplanmasının akamete uğramaması. Graham’ın testinin pozitif çıkması durumunda “Barrett oturumları”nın sekteye uğrama ihtimalinden söz ediliyor.

Senatör Graham 12 Ekim’de Senato Yargı Komitesi’nde Barret oturumlarının başlamasını plânlıyor. Olağanüstü bir gelişme olmaz ise Komite dört günlük bir oturum gerçekleştirecek. Cumhuriyetçiler Yargıç Barrett’ın onay sürecini 3 Kasım’dan önce tamamlamak istiyorlar.

Amy Coney Barrett’ın Yüksek Mahkeme adaylığı seçim sürecinin tartışılan tek başlığı değil elbette. Daha birçok başlıkta çok şiddetli tartışmalar yaşanıyor. Başta da söylediğim gibi, bu seçimler ABD için kritik bir ‘kader anı’. Bu yüzden dünyanın gözü de ABD’nin üzerinde.

#ABD
#Seçim
#Yargı
3 yıl önce
Yüksek Mahkeme seçimine Kovid gölgesi düştü!
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı