|
Ölüler ordusu

Rusya’dan gelen yeni ordu açıklaması dünyayı şoka soktu. Rus lider Putin’in en güvendiği isimlerden olan Savunma Bakanı Sergey Şoygu “Sibirya’da bulunan donmuş mezarlıklardaki antik savaşçıları kopyalayacaklarını” açıkladı. Rusya’dan gelen ölüler ordusu açıklaması tüm dünya Ukrayna –Rusya arasındaki gerilime kilitlenmişken dikkatleri Sibirya’ya çevrildi. Rusya’nın savunma bakanı, eski kraliyet savaşçılarını ve onların ödül atlarını, donmuş toprakta korunan DNA’larını kullanarak klonlamak istediğini açıkladı. Savunma Bakanı, Şoygu geçen Çarşamba günü Putin’in de mobil olarak katıldığı Rus Coğrafya Derneği’nin bir oturumunda şunları söyledi: “Tabii ki, organik maddeyi bulmayı çok istiyoruz.” Mezarlar donmuş topraktaydı ve bilim insanlarına göre organik madde orada muhafaza edilmiş halde duruyor. Sergey Şoygu, Sibirya’da bulunan dağlık yerli Tuva’daki 3 bin yıllık olağanüstü İskit mezarlarının potansiyeli hakkında yaptığı açıklamalarda ‘’Göçebe savaşçıların çoğu zaman atlarıyla birlikte gömüldüğü antik Tunnug mezar alanı, Tuva’daki Krallar Vadisi olarak bilinen bir bölgede bulunuyor. 65 yaşındaki Şoygu, üç yıl önce burada Rus-İsviçre arkeolojik kazılarını başlattığında, kazıların ruhları kızdırmamasını sağlamak için modern bir şaman bile hazır bulundurdu. Şovgu bu bölgeye birkaç kez gittiklerini belirterek şunları söyledi:”Bu büyük bir uluslararası sefer. Pek çok şey onaylandı ancak daha yapılacak çok şey var.” Mezar, daha önceki İskit kalıntıları arasında bulunuyor. M.Ö. 5’inci yüzyılda Yunan tarihçi Herodot, İskitlerin zaferden sonra kurbanlarının kafa derilerinden pelerin yaptığını iddia etmişti. Vahşi savaşçıların düşmanlarının kafataslarını bardak olarak kullandıklarına inanılıyor. Efsane, yenilmiş düşmanlarının kanını içtiklerini söylüyor. Vadi, İskit döneminden kalma “çar” höyüklerini içeriyor. Şoygu, bilim insanları tarafından DNA için araştırılabilecek ‘organik’ maddeyi bulmaktan da ilk kez bahsetmiyormuş. Heyecan verici kalıntılar bulunsa da, höyüklerde daha derine inme ve Sibirya’nın Altay Dağları’ndaki bir höyükte keşfedilen dövmeli bir prensese benzer kalıntılar bulma umutları da hala var. Sibirya’da Tuva Cumhuriyeti’ndeki Çarlar Vadisi’nde bulunan ‘Tunnug’ adlı İskit kurganındaki (asker mezarı) çalışmalara dikkat çeken Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, organik madde bulunması halinde Koyun Dolly olmasa da, ona benzer şeyler elde edilebileceğini vurgulaması hayli enteresan doğrusu.

Rusya-Ukrayna geriliminin bölgede ABD ve Rusya arasında 3’üncü dünya savaşına neden olup olamayacağının tartışıldığı bir ortamda Rusya Savunma Bakanı’nın akıl dışı bu faaliyetleri bilimsel olarak izah edilebilir mi bilmiyorum. Ancak Putin’in de katıldığı bir oturumda ölüler ordusundan bahsedilmesi bu savunma Bakanı ile Rusya’nın işi çok zor diye düşünüyorum.

RUSYA SİHA’LARA KARŞI ÇARESİZ Mİ?

Karadeniz’de Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim her geçen gün artıyor. Ukrayna Türk SİHA’larını Kırım sınırına konuşlandırırken ABD medyasından dikkat çeken bir SİHA analizi geldi. Karabağ’da yaşananları, “Türk SİHA’ları Ermeni güçlerini silip süpürdü” ifadeleri ile anlatan analizde Rusya’nın SİHA’lara karşı çaresiz olduğu belirtildi.

Son dönemde iki ülke arasında ilişkilerin kötüye gittiği iddialarını reddeden Peskov, “Türkiye ile ilişkiler gelişiyor. Turizm yasağı ile ilgili durumun ikili ilişkilerle hiçbir ilgisi yok. Bu tamamen Türkiye’deki salgın ve kötüleşen epidemiyolojik durumla bağlantılıdır.” ifadesini kullandı. Türkiye’nin komşu ülkelerle kurduğu ilişkinin egemenlik hakları dahilinde olduğunu hatırlatan Peskov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasındaki görüşmelerin iki ülkenin arasındaki ikili ilişkilerle ilgili olduğunu dile getirdi.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’nin Ukrayna’ya kendi üretimi olan insansız hava araçlarından tedarik etmesinin bu ülkenin doğusundaki krizin çözümlenmesine yardımcı olmadığını belirtti. Zaharova, “Moskova, Türkiye hükümeti ile temaslarında Kiev’in intikamcı emellerini harekete geçirecek adımlardan kaçınmaları çağrısını yapıyor” diye ekledi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE ZELENSKİY ARASINDA GÖRÜŞMELER RUSYA İLE İLİŞKİLERİ ETKİLEMEZ

Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri sadece komşuluğa dayanmıyor. Türkiye’nin güneyde Suriye’de, Libya’da Rusya ile beraber sürdürdüğü birçok ortaklık var. Bunun dışında Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali gibi Rusya ile sürdürdüğü çok stratejik projeleri bulunmakta. Türkiye elbette Karadeniz’in güvenliğini düşünüyor. Rusya da bunu istiyor. Türkiye, bu yola girmez. Türkiye’nin diplomasi tecrübesi ve uluslararası alanda yürüttüğü politika, Türkiye Rusya ilişkilerini etkilemez.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ile olan işbirliğinin herhangi bir şekilde Rusya’ya ya da üçüncü ülkelere karşı olmadığını özellikle açıklaması da bu açıdan önemli sanırım.

#Rusya
#Nükleer
#Türkiye
#Akkuyu
#Ordu
٪d سنوات قبل
Ölüler ordusu
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi