|
Yeni bakanlıklar
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak ikiye ayrıldı.
Daha önce ayrı ve iki bakanlık olan
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2018 yılında birleştirilmesi ile aile, çalışma, sosyal hizmetler ve sosyal politikaların en önemli aracı olan sosyal yardımlar aynı bakanlık içerisinde yer almıştı.
Aslında bu yapı ile bakanlık iş şartları açısından çalışanları, sosyal güvelik açısından emeklileri, sosyal yardımlar açısından tüm dezavantajlı kesimler ve yoksul kesimleri ve sosyal hizmetler açısından yaşlıları, kadınları, engellileri ve çocukları dolayısıyla çok geniş kesimleri kapsayan bir bakanlık haline gelmişti.
Özellikle Covid-19 döneminde iki bakanlığın aynı çatı içinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak hizmet vermesi bu bakanlığın değişik kurum ve kuruluşlar tarafından verilen ya da verilecek olan desteklerin dağıtılması açısından avantajlar sağlamıştı.
Özellikle kısa çalışma ödeneğinin, sosyal desteklerin ve yardımların aynı bakanlık tarafından gerçekleştirilmiş olması birçok kolaylığı da beraberinde getirmişti.

Ayrıca, bakanlık içerisinde yer alan kurum ve kuruluşlar tarafından verilen, sosyal yardımı, sosyal güvenliği ve sosyal hizmetleri temsil eden sosyal koruma kurumları tek çatı altında toplanmıştı.

Ancak, geniş toplum kesimlerini kapsayan mevcut bakanlık yapısının özellikle
Covid dönemi ve sonrasında sosyal politikaların artan önemi nedeniyle sosyal koruma kurumlarının ayrıştırılması ve etkinliklerinin artırılması için ayrıldığı
tahmin edilmektedir.

En önemlisi de son dönemlerde aile ve kadına şiddet konusuna daha çok önem atfedilmesi gerekliliği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak tek bir bakanlıkla devam edilme tercihini göstermektedir.

SOSYAL YARDIMLAR MESELESİ
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda aile tarafının önemi tartışılmaz. Özellikle sosyal politika uygulamaları açısından bu bakanlığın en önemli yüzü sosyal yardımlar dolayısıyla tartışmasız Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'
dür. Aile ve Sosyal Hizmetler ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ayrılmadan önceki halinde bile öne çıkan, salgında vatandaşa birebir dokunan ve her zaman gündemde olan alan sosyal yardımlar oldu.
Bir yandan sosyal yardımlar ile toplumun birçok kesimine ulaşma imkânı oluyor. Ancak bunun yanında sosyal yardımların dağıtılmasında ve sosyal yardımların hak eden ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılmasında büyük payı olan ve
Türkiye’de her il ve ilçede var olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına da (SYDV) özel önem vermek gerekiyor.
Çünkü, SYDV’lerin daha işlevsel hale getirilmesi için kurumsal yapılarındaki sorunların giderilmesi sosyal yardımların daha etkin olmasına önemli katkılar sağlayacaktır.
Diğer yandan, sürekli olarak dile getirdiğim önemli hususlardan birisi de
Covid-19 sürecinde görüldüğü üzere
yeni dönemde sosyal yardımlar daha önemli hale gelmiştir. Bu nedenle
bu alanda yeni yaklaşımların dikkate alınmasında fayda vardır.
Özellikle dünyada var olan sosyal refah rejimlerinin takip edilmesi önemlidir. Ayrıca, var olan birçok yardımın kurumsal olarak tek elde toplanması konusundaki yeni yaklaşımlar sonucunda ortaya çıkan bu ihtiyaç sosyal yardımlarda yeni bir dönemi zorunlu hale getirmektedir.
#Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
#Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
#Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü
#SYDV
3 yıl önce
Yeni bakanlıklar
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset