|
1929 ekonomi krizi ile 2020 koronavirüs krizinin benzerlikleri ve farklılıkları

Son zamanlarda 1929 ekonomik krizi ile koronavirüs salgınının neden olduğu 2020 koronavirüs ekonomik krizi sıklıkla karşılaştırılıyor. Ekonomide neden olduğu ve olacağı olası tahribatlara baktığımızda iki krizde benzerlikler olduğu gibi farklılıklar da görülmektedir.

BENZERLİKLER NELER?

1929 ekonomik bunalımı borsa spekülasyonları ile ekonomik bunalım yaşanmışken, şimdi yaşanılan krizin nedeni, koronavirüs salgının neden olduğu ekonomide durma ile karşı karşıyayız.

1929 ve 2020 koronavirüs krizlerinde yani iki krizde de çalışanları olumsuz etkileyen bir durum yaşandı. Koronavirüs salgını yayıldıkça ve ekonomi daraldıkça işsizlik üzerinde etkisinin daha da derinleştiği dikkat çekmektedir.

1929 ekonomi krizi ile 2020 koronavirüs krizi yalnızca ekonomik değil aynı zamanda sosyal hatta politik bir mesele olarak öne çıkıyor. Koronavirüs salgınının uzun sürmesi halinde, işsizlik meselesinin sosyal ve siyasi alanda en ciddi mesele olacağı öngörülmektedir.

1929 ekonomi krizi ile 2020 koronavirüs krizinde talep daralması olduğu için söz konusu kriz dönemlerinde ekonomik faaliyetleri arttırmak ve iş dünyasını yeniden hareketlendirmek için merkez bankaları tarafından faiz oranlarında indirim ve varlık alımlarının yanında, istihdamı teşvik eden maliye politikalarının da öne çıktığı görülmektedir.

1929 ekonomik krizi ve 2020 koronavirüs krizinin etkisi başta gelişmiş ülkelerde görülürken, iki krizin etkisi küresel boyuta ulaştı.

FARKLILIKLAR NELER?

1929 ekonomik bunalımında borsa spekülasyonları ile başlayan bir ekonomik kriz iken, şimdi yaşanılan krizin nedeni koronavirüs salgınının ekonomileri durma noktasına getirmesidir.

1929 krizinde dünya bir araya gelerek kriz sonrasında küresel finans sorunları için IMF ve Dünya Bankası gibi kurumlar oluşturulmuş ve bu işbirliği sayesinde alınan tedbirlerle ekonomik krizin üstesinden gelinmişti. 2020 koronavirüs ekonomik krizinde ülkelerin bireysel karar alma süreçleri var. Salgın küresel iken salgına karşı mücadele ve neden olduğu ekonomik sorunlar için ulusal çapta tedbirler alınıyor.

1929 ekonomik krizinin kaynağı ekonomik şoklar iken, koronavirüs salgınının neden olduğu krizin belki de en can alıcı özelliği, ülkeleri sağlık ve ekonomi arasında tercih yapmaya zorlamasıdır.

1929 ekonomik krizinde talepteki daralma öne çıkarken koronavirüs salgınında talepteki daralma ile birlikte petrol talebinin düşmesi, dünyada petrol fiyatlarının çakılması ve yaşanan şokun ardından kızışan küresel enerji savaşları da bu salgının ciddi sonuçları olarak öne çıkıyor.

PEKİ KRİZE KARŞI ALINAN TEDBİRLER YETERLİ Mİ?

Koronavirüs salgını sonrasında ekonomilerin olumsuz etkilenmemesi için birçok ülke tedbir alıyor. Bir taraftan Merkez Bankaları yaptıkları faiz indirimleri ve piyasaya para enjekte etmek için gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirecekleri varlık alımları ile piyasanın talep ettiği kaynağı sağlamaya çalışıyorlar.

Diğer yandan da bankaların sağladıkları kredi imkanları, kredi borç ertelemeleri ve hükümetlerin vergi ertelemeleri gibi sağlanan kolaylıklar sayesinde ekonomide olası daralmayı önlemek için tedbirler alınıyor.

Ancak ekonomik daralma yaşanıyor, kişiler işini kaybediyor ve harcamaları azalıyorsa devletin kişilerin harcamalarını arttırması için gelir sağlanması tek çare gözüküyor.

Bu da başta devletin kişilerin harcamalarını arttırması için ayırdığı ya da ayıracağı kaynak miktarın bağlı.

Bu kaynağa sahip olan ülkeler kesenin ağzını açarken, kaynağı olmayan ülkelerin bu kaynağı ya da finansmanı nasıl ve nereden sağlayacakları konusu önümüzdeki dönemin en sıcak konusu olmaya aday.

#Koronavirüs
#Ekonomik Buhran
#Farklılık
#Spekülasyon
4 yıl önce
1929 ekonomi krizi ile 2020 koronavirüs krizinin benzerlikleri ve farklılıkları
Darü’l-harpte faiz meselesi
Değerler eğitimi ve Müslümanlar
Tarihine düşman olmak Eksik kromozom
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru