|
Doğu Akdeniz’ de diyalog arayışı

Doğu Akdeniz meselesinde sıcak gelişmeler yaşanıyor. Doğu Akdeniz’in artan önemi, bu bölgedeki hidrokarbon kaynaklarının araştırılması ve çıkarılması konusundaki anlaşmazlıklar Doğu Akdeniz’i bölgenin en önemli gündemi haline getirdi. Diğer yandan bölge ülkelerinin deniz sınırları üzerinden yaşadığı gerginliğe Doğu Akdeniz’e sınırı olmayan ülkeler de katılınca bölgede olaylar daha da karmaşık hale geldi.

Özellikle Fransa’nın Yunanistan’ı kışkırtması ile gerginleşen Türkiye- Yunanistan ilişkileri ve Fransa’nın 24-25 Eylül’de AB zirvesinin Doğu Akdeniz gündemiyle toplanması konusundaki çabasıyla sorun, AB- Türkiye meselesi haline getirilmeye çalışıldı.

24-25 Eylül’de yapılması planlanan AB zirvesi öncesi liderler arasında gerçekleşen görüşmeler gerginliğin biraz da olsa azalmasına sebep olurken zirvenin ertelenmesi de meselenin Türkiye ve Yunanistan arasında diyalogla çözülmesine katkıda bulundu.

TÜRKİYE-YUNANİSTAN İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELERİNDE NE GÖRÜŞÜLECEK?

Türkiye ve Yunanistan arasında var olan sorunların ve Doğu Akdeniz ile artan gerginliğin diyalogla görüşülmeye başlanacak olması önemli. İki ülke arasında konuşulacak konulara bakıldığında aslında Doğu Akdeniz ile beraber geçmişe nazaran çok önemli meseleler olduğu açık.

Çünkü Doğu Akdeniz artık enerji kaynakları açısından çok stratejik bir konumda. Son 10 yıllık süreçte doğalgaz keşifleriyle gündeme gelen bu bölgede GKRY, Yunanistan ve diğer bölge ülkelerinin Doğu Akdeniz sanki bu ülkelere aitmiş gibi hareket etmeleri Türkiye açısından kabul edilecek bir durum değil.

Hele Doğu Akdeniz’de en uzun sınıra sahip ülke konumunda olan Türkiye açısından bu durumun hiç de kabul edilebilir olmadığı ortada.

Peki Türkiye ve Yunanistan arasında konuşulacak konular nelerdir?

Türkiye ve Yunanistan arasında deniz sınırlarının belirlenmesi konusunda özellikle Yunanistan’ın uluslararası hukuk tarafından kabul edilmeyen yaklaşımı ve Yunanistan tarafından sürekli olarak dile getirilen haksız talepler.

Doğu Akdeniz’de deniz sınırlarının yanı sıra Ege Denizi’nde Yunanistan’a bırakılan adaların, karasularının ve kıta sahanlığının Yunanistan tarafından genişletilmesi çabaları konuşulacak diğer bir husus.

Türkiye’nin yanı başında bulunan adaların silahlandırılması meselesi son dönemde en çok konuşulması gereken meselelerden.

Yunanistan’ın diğer bölge ülkeleriyle imzaladığı sözde münhasır ekonomik bölge anlaşmaları, Kıbrıs meselesi ve KKTC’nin bölgedeki hakları konuşulacak önemli konular olarak öne çıkmaktadır.

Özetle ülkelerin deniz sınırları, sahip olacağı enerji kaynakları, sahip olacağı stratejik konumu, adalar, Kıbrıs ve diğer meseleler görüşülecek.

AB ZİRVESİNDEN BEKLENTİLER

AB zirvesinin 1-2 Ekim tarihine ertelenmiş olması, Türkiye- Yunanistan arasında yapılacak görüşmeler için bir imkan sağlamış oldu.

İki ülke arasında gerçekleşecek istikşafi görüşmelerin olumlu bir sürece girmesi hem AB- Türkiye ilişkilerinde meydana gelebilecek olası kırılganlıkları minimize etmeyi hem de Fransa gibi ülkeler olmadan iki ülke arasındaki sorunların konuşulmasını sağlayacaktır.

En önemlisi de AB-Türkiye ilişkilerinin sadece Doğu Akdeniz denklemine sığdırılmaması açısından sorunların diyalogla görüşülmesi. Çünkü AB-Türkiye ilişkilerinde göç politikaları, ekonomik ilişkiler, gümrük birliği ve Türkiye’nin güvenliği açısından stratejik konumu gibi birçok önemli konu var.

AB, Yunanistan için bunlardan vazgeçer mi?

#Doğu Akdeniz
#Diyalog
#AB
#Yunanistan
#Fransa
4 yıl önce
Doğu Akdeniz’ de diyalog arayışı
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı