|
Bugün Kurban Bayramı… Takvamızın sınav günü

Bugün bayram. Cümlenizin bayramını tebrik ederim.

Bugün bizim Kurban Bayramımız. Biraz buruk, biraz hüzünlü, biraz heyecanlı, biraz yorgunuz. Ama şükürler olsun bayrama erdik.

Bugün Kurban Bayramı. Hali vakti yerinde olanlarımız kurbanlarını “Allah’ın (cc) rızasını kazanmak için” kesecek. Hali vakti yerinde olmayanlarımızın haneleri, kurban paylarıyla dolacak. Zenginimiz fakirimiz kaynaşacak bayram olacak.

Kurban “Allah’a teslimiyetin bir nişanesi. Kur’an-ı Kerim’de, “Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Ancak sizden O’na yalnız takva ulaşır. İşte böylece onları sizin emrinize verdi ki sizi hidayete erdirmesine karşılık Allah’ı yüceltesiniz İyilik edenleri müjdele.” (Hac/37) diyerek ne etin ne de kanın anlamının olmadığı anlatılır. Anlamlı olan ve Allah’a ulaşan bizim takvamızdır sadece.

Bunun içindir ki kurban Hazreti İbrahim’den (as) Hazreti Peygamber’e (as) uzanan nübüvvet silsilesinde bir emir ve bir kabulleniş olarak var olmuştur.

Hazreti İbrahim’in biricik evladı İsmail’i sadece ve sadece Allah’ın rızası ve emri için kurban etmek istemiştir. Mina’ya doğru yola çıktığında önlerine çıkan Şeytan’ın vesvesesine takva ve teslimiyetleri sayesinde karşı çıkmışlardır. Takva Hazreti İbrahim’in teslimiyet İsmail’in meziyeti olmuştur. Ve Allah İbrahim Aleyhisselam’ın samimiyetini gördüğü için İsmail’in kurban edilmesine rıza göstermemiştir.

Bugün bayram. Bizler kurbanlarımızı keserken ya da verdiğimiz vekaletlerle dünyanın dört bir köşesinde kurbanlarımız kesilip garip gurabaya verilirken sadece Allah’ın rızasını gözeteceğiz.

PANDEMİ GÜNLERİNDE BAYRAM

Ama bu yıl her yıldan bir farkla bayram kutlayacağız. Pandemi nedeniyle büyüklerimizin ellerini öpemeyeceğiz. Çocuklarımızın, torunlarımızın gözlerinden öpemeyeceğiz. Evlerde kavurma sofralarına birlikte oturamayacağız. Uzun sohbetler edemeyeceğiz.

Bu demek değil ki bayramı kutlayamayacağız. Hayır hayır. Mart ayından bu yana gösterdiğimiz sabrı yine göstereceğiz. Ramazan Bayramı’nda evlerimizde oturarak gösterdiğimiz sabrı yine göstereceğiz.

Devletin sokağa çıkma kısıtlaması koymadığı bu bayramda bizler kendimize kısıtlamalar koyarak sabırlı olacağız.

Çünkü, salgının şakası yok maalesef. Her gün 1000’e yakın insanımız hastalanıyor 15-20 insanımız hayatını kaybediyor. Ve bu virüs maalesef kalabalığı seviyor.

Kalabalık yapmadan, temizlik kurallarına uyarak, maske ve mesafeye uyarak bayram yapacağız ki nice bayramlara erelim.

Bugün bayram. Hicaz’da da çok az sayıda Müslüman hacı oldu bu yıl. Belki de birkaç güz yıl öncesinden bile az sayıda Müslüman hacı oldu, bu yıl.

Ne Kabe’ye dokunarak tavaf edilebildi, ne Hacerül Esved öpülebildi, ne sıklaştırılmış saflarda hınca hınç dolmuş Haremi Şerif’te namaz kılına bildi. Pandemi ibadetlerimizin bile şeklini değiştirdi.

Bugün bayram. Bayramınız mübarek olsun.

İnşallah bu bayramın hatırına, Rabbim bizi pandeminin kötü etkilerinden bir an önce kurtarsın.

Kalın sağlıcakla.

#Kurban
#Bayram
#Pandemi
4 yıl önce
Bugün Kurban Bayramı… Takvamızın sınav günü
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset