|
Bugün PYD-YPG-PKK, dün Ermeni çeteleri, bugün Suriye’nin kuzeyi, dün Azerbaycan’ın Karabağ’ı

Ermenistan’ın 30 yıl önce katliam ve sürgünlerle ele geçirdiği Karabağ meselesinde dikkatimi çeken bir husus var.

Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde PYD-YPG/PKK terör örgütünün oluşturmak istediği terör koridoruna karşı çıktı. Ve o koridoru paramparça edecek askeri harekatlar düzenledi. Şu anda o koridor çöp oldu.

“Karabağ ile Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmak istenen terör koridorunun ne alakası var” diye bilirsiniz.

Hemen cevap vereyim. Mesele neredeyse aynı!

Şöyle ki; PYD-YPG-PKK Suriye’nin kuzeyini işgal ederken, onlar gibi düşünmeyen yerli halkı topraklarından sürdü. Örneğin, yüzbinlerce Kürt evini barkını bıraktı. 300 bini Kuzey Irak’a, belki iki katı Türkiye’ye sığındı. Yine hatırlayın Aynel Arap’tan (Kobani) bir günde 170 bin Kürt Türkiye’ye sığındı ama DEAŞ oradan çekildikten sonra PYD-YPG/PKK, Türkiye’ye sığınan Kürtlerin dönüşüne izin vermedi. Kendi gibi düşünmeyen Kürtler dahil bölgenin tüm halklarını sürdü.

1991’de peki ne oldu? Bu soruyu 26 yıldır Azerbaycan’da yaşayan sevgili dostum Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Büyükfırat’a sordum.

Cevabı şu: Uluslararası güçler, henüz Ermenistan yokken Zengezur koridorunun etnik yapısını değiştirmişlerdir. (Ermenistan’ı İran’a bağlayan ve Nahçıvan ile Azerbaycan arasına hançer gibi saplanan koridor) Oradaki Müslüman ahaliyi (Türk, Kürt) sürmüşler yerine Ermeni nüfusu yerleştirmişlerdir. 1991 yılında da Ermeniler bu kez Karabağ’ın İran sınır hattı bölgesindeki Fuzuli, Cebrail, Zengilan ve Kubatlı ile Ermenistan sınırındaki Kelbecer ve Laçin’deki Müslüman ahaliyi topraklarından sürdü. 1 milyon “kaçkın” (sürgün) var şu anda. Bu insanların çoğu Türk ama içlerinde Müslüman Kürtler de var. Sadece Ezidilerin bir kısmının kalmasına müsaade edildi. Bölgedeki Müslüman nüfus neredeyse sıfırlandı.

Bugün PYD-YPG/PKK’nın Suriye’de yaptığını dün Ermeniler Karabağ’da yaptı.

SÜRGÜNDEKİ KÜRTLERLE BAKÜ’DE KARŞILAŞTIM

Bir anı:

2015 yılında bir günlüğüne Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gitmiştim. Dostlarımızla akşam yemeği için Nesimi Mahallesi’ndeki Büyükfırat Restoranı’nı tercih etmiştik. Yemek sırasında masamıza 2 kişiyi getirdi ev sahibimiz Hüseyin Büyükfırat ve şöyle dedi, “Hasan abi bak bu Hacı İbrahim’dir, bu da kardeşi Hacı Kemal. İkisi de Azerbaycan Kürt’üdür. Ve 1991’de Ermenistan’ın işgal ettiği Karabağ’ın Kubatlı bölgesinden evlerini barklarını bırakıp Bakü’ye sığınmışlardır.”

Hacı İbrahim ve Hacı Kemal ile o gün şöyle sözleştik: Bir gün Ermeni işgalindeki Kubatlı özgürleşecek ve biz onların evinin bahçesinde bir akşam yemeğinde buluşacağız.

O gün bugündür inşallah!

Şehitler Hiyabanı’ndaki şehitler aşkına vuruyoruz işgalci Ermenileri

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye yolunuz düşerse ilk gideceğiniz mekanlardan biri Şehitler Hiyabanı’dır. Şehitlikte dikkatinizi elbette 1918’de Bakü’yü kurtaran Kafkas İslam Orduları Komutanı Nuri Paşa ve askerleri anısına dikilmiş anıt ve şehitlerin isimleri çekecektir.

Sonrasında şehitliğin sağ tarafındaki koyun koyuna yatan Karabağ ve Bakü şehitlerinin mezarları elbette…

Her gittiğimizde elimize alabildiğimiz kadar karanfili şehit mezarlarına bırakıp, anıtın önünde cümlesine dua ederiz.

Nuri Paşa’nın askerlerine de 1990’daki Rusların Bakü’deki katliamında şehit edilenlere de Karabağ’da 1991-93’te Ermeni çetelerince şehit edilenlere de…

***

Ermenistan’ın işgal ettiği Karabağ’dan Azerbaycan topraklarındaki sivillere yönelik saldırısından sonra 30 yıldır beklemede olan Azerbaycan karşı taarruza geçti.

1991’den bu yana birçok badireyi aşama aşama atlatan Azerbaycan devleti, son 5 yılda hem ekonomik, hem siyasi hem de askeri alanda hiç olmadığı kadar güçlendi. Bu güçlenmede iki liderin Erdoğan ve Aliyev’in rolü çok büyük.

Düne kadar arkasına Rusya’yı alan Ermenistan işgal ettiği topraklardan geri çekilmeyi hiç düşünmezken bugün Azerbaycan ordusunun envanterinde bulunan İHA ve SİHA’larla Ermenistan ordusunun hava ve kara savunma sistemleri yerle bir ediliyor.

Henüz daha kara harekata başlamadı. Henüz daha Azerbaycan ordusu yürüyüşe başlamadı. Ama şu aşamada bile ortada büyük bir zafer var.

Çok açıkça söylüyorum. Azerbaycan şu anda öz yurdunu işgal etmiş olan (Karabağ toprakları) Ermeni ordusunu ve paramiliter güçleri/ çeteleri vuruyor. Her attıkları kurşun, her attıkları bomba hedefini bulsun inşallah.

Zafer Azerbaycan’ın olsun inşallah.

#Azerbaycan
#Ermenistan
#PKK
#YPG
4 yıl önce
Bugün PYD-YPG-PKK, dün Ermeni çeteleri, bugün Suriye’nin kuzeyi, dün Azerbaycan’ın Karabağ’ı
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü
‘Korkuluk’…