|
Filistin İslâm mülkünün kütüğü

Filistin, İslâm mülküdür.

Devlet görünümlü Arap valiliklerinin, Amerika’ya vekâlet eden İsrail yönetimine tabi olmalarıyla başlayan yeni süreçte, Filistin hakkında muhtemelen vuku bulabilecek yeni olumsuzluklar bu hükmü asla değişmeyecektir.

Osmanlı’nın Arap Yarımadasında birliği, huzuru sağlayan varlığını işgal olarak niteleyip, yüz yıl önce İngilizlerin çizdiği haritada haraç karşılığında bir valilik kapmış olmanın zilletini mutluluk olarak gören Arap aydınlarının tarihi tahrif etmeleri de yine Filistin’in İslâm mülkü olma gerçeğini değiştirmeyecektir.

Ed-Dehr olarak Rabbimiz’in zamanı, bizim bir nispet / fenomen olarak icat ettiğimiz zamanla aynı tarzda işlemez: Bizim zamanımız esasında Rabbimiz mühlet verir ama asla ihmal etmez.

Bu mühlete tabi olarak İsrailoğulları’nın bugün itibariyle Filistin İslâm mülkünde, işgalci zalimler topluluğu olarak at koşturmasıyla, bunun bizim ihmalimizden, gafletimizden, imtihanımızdan kaynaklanan nedenlerini iyi belirleyerek öncelikle mülkümüzün maddi ve manevi hafızasını diri tutmamız eşit ağırlıktadır.

Gücümüzü yeniden toparlayıp, İşgalcileri mülkümüzden kovacak yetkinliğe ulaştığımızda söz konusu mühlet inşallah bizim lehimize zafer şeklinde değişecektir. Mühletin ölçüsü, mühleti verenin bilgisinde olduğu için bize zikrettiğimiz iki yönde çalışmaktan başka bir şey düşmemektedir.

Buna göre kimimiz, hafızanın diri tutulması esasında Filistin İslâm mülkünün İşgalcilerce yağmalanan kütüğünü yeniden oluşturmakla, kimimiz de işgalcileri mülkümüzden kovacak gücün temerküzünü sağlamakla sorumluyuz.

Kütükten kastım, 1516-1917 yılları arasında yönetimiyle şereflendirildiğimiz Filistin İslâm mülkünün resmî (hazine ve tapu kayıtları, yazışmalar, krokiler, haritalar...) ve ilmî (sosyo-ekonomik) bilgilerin, Filistin’e yeniden hâkim olacak neslimizin de günü geldiğinde istifade edebileceği şekilde yeniden derlenip toparlanmasıdır.

İstanbul Ticaret Odası’nın öncülüğünde Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Filistin Araştırmaları İmar ve Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla kitaplaşan Osmanlı Filistini Yer İsimleri Kılavuzu ve Atlası (1516-1917) adlı çalışmayı buna örnek olarak verebiliriz.

Zekeriya Kurşun, Abdülkadir Steih ve Ali İhsan Aydın tarafından hazırlanan çalışmanın editörleri: Bekir Cantemir ile Esra Karadağ.

Vakıflar, Tapu Kadastro, Devlet Arşivleri genel müdürlükleriyle, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt biriminin arşiv desteğinde bulundukları, Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak üç dilde basılan kitabın bilgisel çerçevesinin yanı sıra, zamansal ufkunu ve vaadini İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç şöyle belirlemiş:

“İstanbul Ticaret Odası olarak ‘Osmanlı Filistini Yer İsimleri Kılavuzu ve Atlası (1516-1917)’ adlı bu çalışmayı yayınlayarak, sadece tarihe ve yakın geçmişe değil, geleceğe de ışık tutuyoruz. Aynı zamanda Filistin’deki eski yerleşim yerlerinin bulunması ve mülkiyet sorunlarının çözülmesi için önemli bir adım atıyoruz.”

Bu çalışmayı yapan üç ismin takdim yazısındaki, nihai amaçlarının Filistin üzerine araştırma yapmak isteyenlere rehberlik etme beyanını da bir mütevazılık örneği olarak hususen zikretmemiz gerekir.

Zira mezkûr üç isimden biri olan Zekeriya Kurşun’un Yeni Şafak’taki ilgili yazılarından da görülebileceği gibi, nihai amacın maddi ve manevi hafızayı yeni Selahaddinlerin istifadesine sunma maksadını içerdiği âşikârdır.

Osmanlı Dönemi Filistin Coğrafyası (1516-1917) başlıklı Giriş yazısıyla açılan kitabın, birinci kısmının başlığı: Osmanlı Filistini Yer İsimleri Kılavuzudur. Esas kısım ve alt başlıkları ise şu şekildedir:

Birinci Kısım I. Osmanlı Filistini İdari Taksimatı (16. Yüzyıl); II. Osmanlı Filistini İdari Taksimatı (19. Yüzyıl); III. Osmanlı Devleti’nin Son Yıllarında Filistin İdari Taksimatı.

İkinci Kısım, Osmanlı Filistini Atlası (1516-1917); ikisi müstakil büyük boy olmak üzere toplam yüz iki harita.

Erişilmesi-yeniden düzenlenmesi; elde edilmesi-yeniden çizilmesi çok zor olan bilgilerin ve haritaların, nasıl bir uzmanlığı ve mahareti gerektirdiği ancak kitabın kendisinden görülebilir. Dolayısıyla projeyi akledenlerin, hayata geçirenlerin, sebep olanların, kitaplaşmasını sağlayanların hak ettikleri teşekkürün çokluğu da yine ancak kitaptan anlaşılabilir.

Bu kıymetli kitabı, İTO Yayın Kurulu üyelerinden kardeşim Münir Üstün’ün himmetiyle edinebildim. Ehlinin kitaba ulaşması konusundaki kimi güçlüklerin Sayın Başkan Avdagiç’in talimatlarıyla giderileceğini umuyorum.

#Filistin
#Osmanlı Devleti
#İTO
4 yıl önce
Filistin İslâm mülkünün kütüğü
Edebiyatsız bir toplumun kaderi...
Dilim dileyim seni dilim dilim! (II)
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!