|
Kudüs Bilinci Derneği’nden iki kitap

Kitapların adını değil, yayımlayan derneği yazımın başlığına taşımamın nedeni, her iki kitabın da hiç alışık olmadığımız bir şekilde okura sunulmuş olmasındandır:

Kudüs Gündemi 2018 adlı kitapta jenerik bile yer almazken, 14 Temmuz Esbat Kapısı Direnişi adlı kitap ise çok kısa bir jenerikle okurlara sunulmuştur. Her iki kitapta da takdim ve giriş yazılarında özel bir imzaya yer verilmemiştir. Ki, bunlar resmi kurumların, belediyelerin ve STK’ların ilgili yayımlarından alışık olduğumuz, Tek Parti devrinden beri süregelen bir banalitenin kırılması cihetinden önemlidir. Dolayısıyla bunlarda dernek başkan ve yöneticilerinin at nalı tarzındaki fotoğraflarıyla karşılaşmadığımız gibi, profesyonel metin yazarları tarafından kotarılıp, devlet erkanının adıyla sunulan takdim ve teşekkür içerikli güzellemelerden de mahrum bırakılıyoruz. Ama bu samimiyeti öne çıkaran, lafı değil işi kendi ciddiyetine karine kılan bir mahrumiyet olması bakımından son derece değerlidir.

Kitapların sahibi olan Kudüs Bilinci Derneği’nden bahsetmeme gerek yok; merak edenler, kimi kategorileri henüz boş olsa da kudusbilinci.org adlı siteden dernek hakkında bilgi edinebilirler.

Kitaplara gelince:

Yorumlu almanak tarzında hazırlanan Kudüs Gündemi 2018 (Tayfun Medya, tarihsiz), yıl vurgusundan anlaşılacağı ve giriş yazısında açıklandığı üzere, “...Fanatik Yahudilerin sayılarını artırarak düzenledikleri Mescid-i Aksa baskınları, İsrail’in Kudüs’ü Yahudileştirmek ve Batı Şeria’nın İsrail’e ilhakını sağlamak yaptığı çalışmalar, Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü ve İsrail’in orantısız güç kullanması, Türkiye’nin buna verdiği tepki sonucu İsrail-Türkiye ilişkilerinin bazı konularda keskinleşmesi, İsrail’in Kudüs’e giden Türklerde gözaltı ve sınır dışı (etme) olaylarını artırması, ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması, İsraillilerin Netanyahu’nun yolsuzlukları nedeniyle meydanlara çıkıp aylarca sürdürdükleri protesto gösterileri, özelde İsrail – Suudi Arabistan genelde İsrail – Körfez ülkeleri ilişkilerinin alenileşerek farklı bir dönemece girmesi, Netanyahu hükumetinin Trump yönetimiyle aşırı yakınlaşması”yla ilgili haberler, siyasi açıklamalar, medya yorumları bu almamakta derlenip toparlanmak suretiyle kalıcı hale getirilmiş. Böylece, çoğu uzun yıllardan beri olagelen ve halen bir sonraki yıllara da taşınan Kudüs merkezli olaylar, problemler konusunda bir hafıza kaydı gerçekleştirilmiş, Kudüs meselesini kendilerine dert edinenler ve edinecek olanlar için bir yılın belgeleri bütünlüklü olarak maddileştirilmiştir.

Yine kitabın giriş yazısında, “Haberler incelendiğinde az da olsa çelişkili veya yanlış bilgilere rastlandı. Ancak kitapta hata yapan değil yapılan hata öne çıkarıldı. Bu noktada hiçbir kurum, kuruluş ve kişi hedef alınmadan sadece vakıaya dikkat çekildi” şeklinde yapılan hassasiyet beyanının gerek mahiyeti gerekse sunulma tarzı itibariyle biraz sorunlu olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Şundan ki, hatalı bilgilerin tashihi son tahlilde yararlı olmakla birlikte, verilişlerindeki asıl maksadın örtülmesi ve okurların belli bir doğrultuda şartlandırılmaları bakımında çok uygun olmayabilir. Öte yandan söz konusu tashihlerin verilişinde muhataplar, öznelerin kimliği belirtilmediği için sunumunda karmaşaya sebep olunurken, bunların haber başlığından ya da metninden, örneğin -mevcudundan daha küçük puntolarla- bir derkenar şeklinde ayrılmamış olması da bir grafik- tasarım kusuru olarak öne çıkmıştır.

Kudüs Verileri 2018; Kudüs’e Dair başlıkları altında sunulan iki ekin, kitabı tamamlayan bir fotoğraf albümünün ise, içerikleri ve güzellikleriyle kitabı zenginleştirdiği aşikardır.

14 Temmuz 2017 Esbat Kapısı Direnişi adlı kitap (Tayfun Medya, genişletilmiş 2. baskı, Ankara 2020), Meryem Betül Eren ile Özgür Aslan tarafından hazırlanmış.

Esbat kapısı, sur içine değil, sur içinde hareme girilen, en işlek kapılardan biridir.

Bu kitapta İsrail’in, 14 Temmuz 2017 tarihinde, İsrail askerlerine saldırdıkları iddiasıyla Filistinli üç genci Kubbetüssahra’nın yanında şehit ettikten sonra, zorbalığını kendine mesnet edinerek, haremi Müslümanlara ve dolayısıyla ibadete kapatmasına karşı Esbat kapısında verilen 14 günlük çetin mücadele, 19 günlük bir envanter halinde fotoğraflar eşliğinde gün gün işlenmiştir.

İlkinde olduğu gibi bu kitapla da Kudüs Bilinci Derneği’nin amaçladığı şey, mührünü şimdiden Kudüs’ün özgürleşeceği günlere yöneltmiş olan bir hafıza kaydıdır.

Kudüs Bilinci Derneği, bu çalışmalarıyla da teşekkürü hak etmektedir.

#Kudüs
#İsrail
#Kubbetüssahra
4 yıl önce
default-profile-img
Kudüs Bilinci Derneği’nden iki kitap
Vasıflı işadamı, vasıflı siyasetçi, vasıfsız eleman, nasıl oluyorsa...
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!