|
Herkesin doğrusu kendine mi?

Dilimizde “herkesin doğrusu kendine” diye ifade edilen bir deyiş var.

Bu deyişin bizatihi kendi, doğru bir fikri ifade ediyor: herkes kendi doğrusuna sahip çıkar!

Çünkü onların her biri “doğru” diye bildiği şeyi kendi penceresinden görüyor.

Güneş, doğuya bakan pencere ile batıya bakan pencereden aynı güneş olarak görünmez. Hele de pencereler arasında yükselti farkı varsa…

Oysa her iki pencereden görünen güneşin bir de kendi hakikati var… O güneş, gerçek güneş ya da güneşin gerçekliği her iki pencereyi haklı da çıkarabilir, haksız da… Ama onun kendi gerçekliği asla değişmez.

Bu durum niçin böyle oluyor?

Her insan teki, kendi penceresinden güneşin kendini görmeden, penceresine yansıdığı kadarını görüyor. Bu itibarla herkes kendi gördüğünü, gerçek güneş sanıyor.

Büyük bilge Nasrettin Hoca kadılık yaparken davacıyı dinledikten sonra ona “Sen haklısın” demiş. Ardından davalının savunmasını dinlemiş, ona “Sen de haklısın” demiş. Olayı müşahede eden karısı Hoca’ya “Hocam, bu nasıl hüküm vermektir, davacıya da haklı diyorsun, davalıya da… Böyle hüküm mü olur?” diye itiraz edince, Hoca ona “Sen de haklısın” demiş.

İmdi…

Bir de “Her söylediğin doğru olsun ama her doğruyu her yerde söyleme” öğüdünde bulunan bir atasözümüz var. Bu söz sanırım biraz da Doğrucu Davut’a göndermede bulunuyor. Doğrucu Davut her ne düşünüyorsa bildiğini paldır küldür söylermiş… Komşusu Doğrucu Davut’u kadıya şikâyet ederek “Efendim komşum her zaman doğruyu söylüyor” demiş. Kadı “Herkes doğru söyleyeni isterken, sen neden yakınıyorsun?” diye sormuş. Komşu “Efendim, sözleri beni incitiyor” cevabını vermiş. Kadı, davayı sonuçlandırmak üzere Davut’u mahkemeye celp eder. Kadının bir gözü körmüş. Davut, kadı ile karşılaşır karşılaşmaz: “Selamünaleyküm kör kadı” deyivermiş. Kadı “Vallahi ben doğru söyleyeni severim ama patavatsızlığa pes!” tepkisinde bulunmuş.

Başa dönersek, hakikatin bir kendinde olan gerçekliği var, bir de onu kendi varsayımına göre değerlendiren kimsenin gerçekliği var…

Kendi gördüğü gerçekliği, hakikatin kendisiymiş iddiasında bulunan biri ile patavatsızın teki, hatanın en büyüğünü ika etmiş olur.

#Doğru
3 yıl önce
Herkesin doğrusu kendine mi?
Türkiye’nin Suriye ve Rusya politikası değişecek mi?
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…