|
Üniversiteyi kazanan ve okuyan gençlerin öncüleri-2

Burçin Mutlu Pakdil; Lisans Bilkent. 2018’de dünyanın en başarılı on genci arasına girdi. Keşfettiği galaksiye ismi verildi. 2020’de TED Senior Fellow oldu. Şu an Chicago Üni’de aykırı galaksileri çalışan bir astrofizikçidir.

Mesut Erzurumluoğlu; Leicester Üni. genetik mezunu. 2 yıldır Cambridge Üni’de uzman olarak diyabet ve obezite gibi metabolik hastalıkların genetik sebeplerini araştırıyor.

Dilara Kılıçarslan; Lisans Hacettepe Üniversitesi Biyoloji. Şu an Güney Kore Inha University Biyoloji Mühendisliği’nde Artificial Cell Membranes ve Reaktif Oksijen Türleri üzerine çalışıyor.

Zeynep Ersoy; Lisans ve yüksek lisansı ODTÜ Biyoloji’de yaptı. Şu an Portekiz’de, Evora Üniversitesi Biyoçeşitlilik Kürsüsü’nde iklim krizininin tatlı sulardaki biyoçeşitliliğe etkisini çalışıyor.

Dr. Oktay Arslan; Lisans İTÜ’de Kontrol, Bilgisayar Müh.(çap). Daha önce NASA JPL ve Tesla’da, şu an Airbus SV’de çalışan yapay zeka/robotik araştırma mühendisi.

İpek Selcen; Lisansını İTÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde tamamladı. Şu anda ABD’de CUNY’de Biyokimya bölümünde doktorasını yapıyor. Epigenetik, yaşlanma ve nörobilim üzerine çalışıyor.

Pınar Ustaoğlu; Lisans Ankara Üni Biyoloji, Imperial College London’da doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. Şu an Birmingham Üni’de RNA mekanizmalarını araştırıyor

Didem Civancık Uslu; Lisans ve yüksek lisansı ODTÜ Çevre Mühendisliği.

Şu an Belçika’da Ghent University’de farklı sanayiler ile karbon ayak izi ve yaşamsal döngü analizi çalışmaları yapıyor.

Dr. Gökhan Çıldır; İYTE Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunu.

ABD, Almanya, İsveç, Singapur ve Avustralya’da uluslararası ödüller kazandı. Şu an Avustralya’da immünoloji alanında çalışmalarına devam ediyor.

Dr. Nalan Yurtsever; Ankara Üni Tıp Fakültesi mezunu. University of Virginia ve Cleveland Clinic’te laboratuvar araştırmalarında yer aldı.

Şu an New York’ta Northwell Health’te patoloji asistanlığının yanısıra orak hücreli anemi hastaları ve kan nakli üzerine çalışmalar yapıyor.

Şeyda Eruyar; Uzman Psikolog Dr. Akademisyen. İst. Üni Psikoloji Bölümü mezunu. Travma ve ruh sağlığı alanında uluslararası çalışmaları olup, şu an NEÜ Psikoloji Bölüm Başkanı ve Leicester Üni. onursal üyesidir

Berna Özdem; İnönü Üni. Moleküler biyoloji ve genetik İngilizce bölümü mezunu. Fransa IGBMC’de kanser, master aşamasında İngiltere Newcastle Üni’de prostat kanseri tedavisi üzerine çalıştı. Şu an meme kanseri üzerine yeni potansiyel ilaç olabilecek bir bileşik üzerinde çalışıyor.

Ezgi Sarı; Lisansı İst. Üni. Biyoloji. Stanford’ta akciğer kök hücreleri üzerine çalıştı. Şu an Northwell Health’de pulmoner fibroz üzerine araştırmalara devam ediyor

Ümmü Güven; Lisansı Ege Üni. Biyoloji, doktorasını Ege Üni ve University of Texas Md Anderson Kanser Merkezi’nde tamamladı.

Şu an İtalya’da, Milano Üniversitesi’nde meme kanseri kök hücreleri, kök hücre biyolojisi ve DNA hasarı üzerine doktora sonrası araştırmalarını sürdürüyor.

Esra Bülbül; Lisans ODTÜ, doktora NASA Marshall Uzay Ajansı, sonrası çalışmaları ise MIT, NASA ve Harvard’da yaptı.

Şu an Max Planck enstitüsünde, 2019’da S.R.G uydusu ile uzaya gönderilmiş olan eROSITA X-ışını teleskobunun galaksi kümeleri ve kozmoloji çalışma grubunu yönetiyor

Pelin Kesebir; Lisansı tam burslu Koç Üni. (çift anadal), doktorasını Sosyal Psikoloji ve Kişilik Psikolojisi alanlarında İllinois Üni’den aldı. Sonra Colorado Üni’de çalıştı.

Şu an Wisconsin Üni’de araştırma görevlisi olarak mutluluğun psikolojisi ve erdemler üzerine çalışıyor.

Gözde Demirer; Koç Üni Kimya Müh mezunu. Doktorasını UC Berkeley’de yaptı. Pek çok ödül ve burs kazandı. Doktora sonrası araştırmacı olarak UC Davis’te çalışıyor.

Yakında yardımcı doçent olarak Caltech Üni’de araştırma ekibini kuracak. Bitki genetiği ve nanoteknoloji çalışıyor.

Not; Gençlerin eğitim hayatı ile ilgili bilgiler “kısaca kimdir” adlı sosyal medya (twitter) hesabından alınmıştır.

**

Yurtdışında bilim adına yaptıkları çalışmalarla insanlığa katkı sağlayan bu öncü gençlerden çok daha fazlasının Türkiye’de önemli kamu ve özel kurumlarda benzer çalışmaları yaptıklarından emin olun.

Gençlerin umudunu karartmayın, önlerini açın.

Onları yeteneklerine göre keşfetmek, istihdam etmek, hem devletin hem özel sektörün öncelikli vazifesi olmalıdır.

#Yurtdışı
#ABD
#Genç
#Yetenek
#Üniversite
4 yıl önce
Üniversiteyi kazanan ve okuyan gençlerin öncüleri-2
Dünya cennet olur mu?
Hayatta en hakîkî mürşit, “ezberlerdir”; ruhumuzu yok eden ç/ağdaş hurafeler!
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’