|

10 soruda yeni sınav sistemi Yükseköğretim Kurumları Sınavı!

Yeni sınav sisteminin adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı ( YKS ) oldu. İşte Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na ait merak edilen 10 soru.

Yeni Şafak
08:43 - 13/10/2017 Cuma
Güncelleme: 08:49 - 13/10/2017 Cuma
Diğer
Yeni sınav sistemine ilişkin merak edilen 10 soruyu sizler için hazırladık.
Yeni sınav sistemine ilişkin merak edilen 10 soruyu sizler için hazırladık.
LYS ve YGS ayrımının kalkmasıyla birlikte gündemimize artık Yükseköğretim Kurumları Sınavı ( YKS ) girdi. Bu yıl uygulanacak olan yeni sınav sistemine dair bazı merak edilen sorular bulunuyor. Bizler de sizler için yeni sınav sistemine ait merak edilen 10 soruyu derledik. İşte 10 soruda yeni sınav sistemi Yükseköğretim Kurumları Sınavı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na ilişkin 10 soru
Yeni sınav sistemin adı nedir?

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte yeni sınav sisteminin detaylarını açıkladı. Buna göre, yeni sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS).

Sınav hangi tarihte yapılacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı Haziran ayının ilk hafta sonu Cumartesi yapılacak, 2 oturumla gerçekleştirilecek. İlk oturum ve ikinci oturum cumartesi günü gerçekleştirilecek. Dil sınavı ise Pazar günü, tek oturum şeklinde gerçekleşecek. YÖK Başkanı Saraç, dil sınavına giren aday sayısının çok az olduğunu belirtti.


Sınavda baraj puanı kaç olacak?
Baraj puanı, eski sistemde olduğu gibi özel yetenekle öğrenci alan programlarda 150, lisans programlarında da 180 olarak kaldı.

150 puanın altında olan adayların tercih hakkı olmayacak. 180 üstü olanlar hak kazanacak. 200 ve üzeri olan puanlar bir sonraki yıl için de geçerli olacaktır.Saraç, özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanının bu yıl da aynı tutulduğunu dile getirerek, "Temel Yeterlilik Testi'ne giren ve Temel Yeterlilik Testi puanı en az 150 olan adaylar, özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir." bilgisini verdi.


Saraç, "Temel yeterlilik testi önlisans ve lisans için baraj puanlarını belirleyecektir. Lisans programlarını tercih etmek için baraj puanları değişmeyecektir. 150 puanın altında olan adayların tercih hakkı olmayacak. 180 üstü olanlar hak kazanacak. 200 ve üzeri olan puanlar bir sonraki yıl için de geçerli olacaktır” ifadelerini kullandı.

Sınavda kaç oturum olacak?

Yükseköğretim Kurumu Sınavları, Cumartesi günü 2, Pazar günü 1 oturum olmak üzere toplam 3 oturumda gerçekleştirilecek.

Sınavda kaç soru olacak?

Yükseköğretim Kurumu Sınavları’nda toplamda 240 soru var. Cumartesi günü ilk oturumda yapılacak olan sınavda, 40 Türkçe, 40 Matematik sorusu olacak. İkinci oturumda ise, 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Fen, 40 Sosyal olmak üzere toplam 160 soru yer alacak.Saraç, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Türkçe ve temel matematik sorularından oluşan temel yeterlilik testi birinci oturum. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. Bu ara, adayların zihinsel olarak rahatlamasını sağlayacaktır. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorularından oluşan test, Cumartesi günü birinci oturumda gerçekleştirilecektir. İkinci oturum cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecektir. 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Fen, 40 Sosyal soruları olacaktır. Oturumun süresi geçen yıla göre belirlenecektir.”


Pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecek olan dil sınavında ise 80 soru olacak.

Sınav süresi değişti mi?

Yeni sınav sisteminin daha yalın ve sade olduğunu aktaran Saraç, sınav süresi ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sınav sürelerinde önceki sistemi dikkate alıyoruz ve stres yaşamamaları için gereken süre için uzmanlardan bilgi alıyoruz. Toplamda soru başına düşen dakika hesaplarına baktığımızda en olumlu noktasını tespit edeceğiz.”

Yabancı Dil sınavı ne zaman olacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı bünyesinde yapılacak olan dil sınavı, Haziran ayının ilk Pazar günü tek oturum şeklinde yapılacak.

Sınavda kaç puan türü var?

Yeni sınav sisteminde 5 puan türü var. YÖK Başkanı Saraç, yeni sistemin daha yalın ve sade olduğunu belirterek, şu detayları paylaştı: “Sınav puan türü 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma çekilmiştir. Temel yeterlilik puanının oluşturulması önemlidir. Türkçe ve matematiğin esas olduğu bir değerlendirme olacaktır. Tek bir puanla meslek yüksek okullarını tercih etmeye izin veren bir sistemdir”

'15 dakika kuralı' esnetilecek mi?

Geçtiğimiz yıllarda 15 dakikadan önce sınav yerinde bulunma kuralı yüzünden çok sayıda aday mağdur olmuştu. YÖK Başkanı Saraç, konuyla ilgili açıklamasında “Sınava giriş saati konusunda biraz daha esnek olunacak. ÖSYM ile bu konuyu görüştük." İfadelerini kullandı.

Yeni sistem bu yıl uygulanacak mı?

Yeni sistem bu yıl yani 2018 Haziran’da ilk defa uygulanacak.

#YKS
#Yeni sınav sistemi
#Yükseköğretim Kurumları
7 yıl önce