|

2018 Berat Gecesi ne zaman?

2018 Berat gecesi ne zaman? sorusu Ramazan ayına sayılı günlerin kalmasıyla büyük merak konusu oluyor. Her ne kadar Hz. Peygamber (s.a.v.) ve sahabe devrinden sonra bazı alimler ve halk tarafından bu geceler kutlamış olsalar da Berat gecesinin ne zaman olduğuna dair kesin bilgi bulunmamakla beraber bu gecelere özel nafile ibadetler de yoktur. Alimler arasında Berat gecesinin Şaban ayının ortasına denk geldiğine dair rivayetler de sıhhat yönüyle tartışmalıdır. Peki Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen dini günler takvime göre Berat Gecesi ne zaman? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
10:24 - 30/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 10:24 - 30/04/2018 Pazartesi
Diğer
​Berat Kandili ne zaman? sorusunun yanıtı haberimizde.
​Berat Kandili ne zaman? sorusunun yanıtı haberimizde.

Diyanet İşleri Başkanlığı takvime göre Berat gecesi ne zaman? sorusunun yanıtı haberimizde. Yeni Şafak Yazarı Hayrettin Karaman köşe yazısında; Berat gecesinin ne zaman olduğunun belli olmadığını, bu gecenin Şaban ayının ortasına denk geldiğine dair rivayetlerin sahih mi zayıf mı olduğunun tartışmalı olduğunu belirtmiştir. Karaman yazısında bu geceye hakkında olduğuna isnat edilen hadislerde "Berat" kelimesi geçmediğini ifade etmiştir. Hz. Peygamber (s.a.v.), sahabe ve dört mezhep alimlerinin döneminden sonraki dönemlerde kutlanmaya bazı alimler ve halk tarafından kutlanmaya başlanmıştır.

Diyanet İşleri Başkanlığı ilmihalinden ve İlahyatçı Yazar Hayrettin Karaman'dan edindiğimiz bilgilere göre kandil gecelerine dair özel bir ibadet bulunmamaktadır. Fakat Kadir gecesine dair, Peygamberimiz Kadir gecesinde nasıl dua edebileceğini soran Âişe vâlidemize şöyle demesini tavsiye etmiştir: Allahümme, inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa‘fü annî (Ey Allahım! Sen şüphesiz çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet) (Tirmizî, “Da‘avât”, 84).

BERAT GECESİ BELLİ DEĞİLDİR
İlahyatçı Yazar Hayrettin Karaman'ın "
"köşe yazısından Berat gecesine yönelik bir bölüm;

Muharrem ayının başı aynı zamanda müslümanların takvim yılbaşıdır. Hz. Peygamber'in (s.a.) Mekke'den Medine'ye göçmesi olayı bu takvime başlangıç kılınmıştır. Bu sebeple O'nun mücadelesini, hayatını, tebliğ ettiği dinin (İslam'ın) özelliklerini bu vesile ile dile getiren kutlamalar, toplantılar, anmalar yapılabilir. Bunlar özel mânada ibadet değildir, Muharrem'in 9-11. günleri tutulacak oruç dışında tavsiye edilmiş bir ibadet yoktur.


Berat gecesi belli değildir. Bunun Kadir gecesi olduğunu söyleyenlerin delilleri daha kuvvetlidir. Bu gece olduğu söylenen Şaban'ın ortasının gecesi hakkında rivayet edilmiş hadisler vardır; ancak bu hadislerin sıhhati tartışmalı olduğu gibi sağlamca olanların içlerinde "berat" kelimesi de geçmemektedir. Hz. Peygamber ve sahabe devirlerinden sonra bazı alimler ve halk bu geceyi ibadetle geçirme şeklinde bir davranış içine girmişlerdir. Bunlara göre de o geceye mahsus belli bir ibadet yoktur.

BERAT GECESİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı 2018 yılı itibariyle Berat Gecesi tarihini açıkladı. Buna göre Ramazan ayının müjdecisi olan Berat Gecesi 30 Nisan pazartesi günü ihya edilecek.


#Berat gecesi
#Berat gecesi ne zaman
#Kandil ne zaman
#Berat gecesi
#Hayrettin Karaman
#Diyanet
#Berat
6 yıl önce