|

24 Haziran 2018 Aksaray Milletvekilleri AK Parti - MHP - CHP - İyi Parti seçim sonuçları

Aksaray 24 Haziran 2018 seçimlerinde milletvekilleri belli oldu. Aksaray ilinde AK Parti - MHP - CHP - İyi Parti'den kimler milletvekili oldu? İşte AK Parti - MHP - CHP - İyi Parti Aksaray milletvekilleri ve seçim sonuçlarıyla ilgili tüm detaylar!

Yeni Şafak
11:34 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 16:02 - 19/06/2018 Salı
Diğer
Hangi parti, kaç aday çıkardı? İşte detaylar.
Hangi parti, kaç aday çıkardı? İşte detaylar.

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilleri Genel Seçimi sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre Aksaray’dan hangi parti, kaç aday çıkardı? Aksaray ilini mecliste hangi milletvekilleri temsil edecek? Sorularınızın cevabı haberimizde.

Aksaray AK Parti Milletvekili adayları

İlknur İnceöz

Cengiz Aydoğdu

Mustafa Serdengeçti

Muhammed Aktaş

Aksaray MHP Milletvekili adayları

Ramazan Kaşlı

Sefer Alkan

Aysun Hızlı Okur

Fatih Önemli

Aksaray CHP Milletvekili adayları

Ali Abbas Ertürk

Ramazan Fidan

Pelinsu Yıldırım

Ali Eşmekaya

Aksaray İP Milletvekili adayları

Ayhan Erel

Nuri Koçaş

Rahim Aydın

Fatma Pınar İzgü

Aksaray

İlkçağ'da Arkhelais adını taşıyan kenti, son Kapadokya kralı Arkhelaos'un Garsuara adlı yerleşmeyi geliştirerek kurduğu sanılmaktadır. Roma İmparatoru Cladius I kente koloni ayrıcalığı tanıdı. Ayrıcalık, Anadolu'daki birçok önemli yolun kavşak noktasında bulunan kentin daha da gelişmesine yol açtı. Bizans ile Müslüman Araplar arasında birçok kez el değiştiren şehir Malazgirt Meydan Muharebesi'nin (1071) ardından Türkler'in egemenliğine girdi. Şehirde günümüze kadar gelemeyen Danişmendliler eserleri vardı. Şehirde Danişmend parası basılmıştır. Günümüze ulaşan Danişmendli eseri, kümbet şeklindeki, Hıcıp yakınındaki Bekar Sultan Türbesi'dir. Şehir Arap akınlarıyla virane hale gelmişti. Kılıç Arslan II (1155-1192), yıkık durumdaki Aksaray'ı bir İslam kenti olarak yeniden kurdu, kentin çevresini surla çevirdi, camii, medrese, çarşı, hamam vb. yaptırdı. Azerbaycan'dan getirdiği din bilgini, zanaatkar ve tüccarları kente yerleştirdi. Ticaret yolları üzerinde bulunan Aksaray, Anadolu Selçuklu Devleti'nin önemli merkezlerinden biri olarak gelişti. Selçuklu'lardan sonra Karamanoğulları'nın eline geçti. Bir süre Eretna Beyliği'nin egemenliğinde kalan (1341-1365) ve 1 yıllığına Kadı Burhanettin Devletinin eline geçen kent, Karamanoğulları yeniden egemen oldu. 1396'da Yıldırım Bayezid tarafından ele geçirildiyse de Timur istilasından sonra yeniden Karamanoğulları'nın eline geçti. 1467'de Fatih Sultan Mehmet döneminde Aksaray kesin olarak Osmanlı topraklarına katıldı. Aksaray, Cumhuriyet dönemi'nde 1920'de il durumuna getirildi. 1933'te çıkartılan hususi kanunla ilçe olarak kendisinden çok daha küçük olan Niğde'ye bağlandı. Aksaray 1989'da yeniden il oldu.

#AK Parti Milletvekilleri
#24 Haziran Seçimleri
#Seçim sonuçları
#24 Haziran
#27. dönem milletvekilleri
#Aksaray Milletvekilleri
#Aksaray Milletvekili Seçim Sonuçları
6 yıl önce