|

90 bin sözleşmeli taşeron işçi kadroya geçecek mi?

Kamuda çalışan yüzbinlerce sözleşmeli personeli ilgilendiren 90 bin taşeron işçinin kadroya geçirilmesi müjdesi geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret, EYT ve kadroya geçecek işçilerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki, taşeron işçiler kadroya geçecek mi, 90 bin sözleşmeli personeller kadroya ne zaman geçecek? İşte deyalar...

11:57 - 26/09/2022 Pazartesi
Güncelleme: 11:59 - 26/09/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
Szöleşmeli personelin kadroye geçişi
Szöleşmeli personelin kadroye geçişi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "696 sayılı kanunun dışında kalanların kadrolu işçi olarak geçmesi konusundaki bütün çalışmalarımızı tamamladık. Kapsam dışı kalan 90 bin civarındaki personelin kamuda kadroya geçirilmesinin belli bir aşamadan sonra uygulamaya sokulacağının haberini vermek isterim" dedi.

SÖZLEŞMELİ PERSONELLER KADROYA NE ZAMAN GEÇECEK?

Sözleşmeli personellere kadro konusunda Beyaz TV’de soruları yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu 1 Ekim tarihinde Meclis’in açılması ile birlikte sözleşmeli personellere kadro konusunun hemen meclise gönderileceğini ve ivedilikle bu konunun çözüme kavuşturulacağını söyledi. Akbaşoğlu açıklamasında kadro verilmesi ile birlikte sözleşmeli personeller konusunun çözüleceğini ve personellerin memnun olacağını söylemişti.

TAŞERON İŞÇİNİN KADROYA ALINMASI KABİNENİN GÜNDEMİNDE


26 Eylül Pazartesi günü Beştepe'de yapılacak Kabine Toplantısı'nda 90 bin taşeron kamu çalışanının kadroya alınmasına ilişkin düzenlemenin de, toplantıda ele alınması bekleniyor.

BAKAN BİLGİN'DEN SÖZLEŞMELİLERİN KADROYA GEÇİŞİ İÇİN MÜJDE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Ankara'da HAK-İş Konfederasyonu'nu ziyaret etti.

Bakan Bilgin ziyaret sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"EYT'de çözüm aşamasındayız"

Bilgin "EYT'de son durum ne?" sorusuna "Çözüm aşamasına geldik. Tamamlandığında kamuoyuyla paylaşacağız" cevabını verdi.

'Türkiye'nin oynadığı kritik rol BM'de merkezi konumuna taşıdı'

Bilgin konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye, dünyanın yaşadığı krizlerin etkisi altında. Aynı zamanda özellikle savaşın eklendiği bir tabloda Türkiye insanlık için çok önemli adımlar attı. Türkiye'yi BM'de merkezi konuma taşıyan, yıldız haline getiren mesele Türkiye'nin oynadığı roldür. Türkiye, Avrupa'nın açlık sorununu çözen tahıl koridorunun açılmasını sağlamıştır. Bu insanlık için önemli bir kazanımdır. Türkiye'nin ekonomi politikalarında da enflasyon sorununu aşacak bir yaklaşımı benimsediğini, onu her alanda uygulamaya sokacağını belirtmek isterim."

'Vergi dilimiyle ilgili sorunu düzeltmek istiyoruz'

Bakan Bilgin, vergi dilimlerindeki artışla ilgili şunları söyledi:

"Vergiyle ilgili bir sorun var. Biz toplu sözleşmede elde ettiğimiz ücreti toplu sözleşme sonuna kadar elde etmek istiyoruz. Yani vergi dilimlerindeki artışın, ücretlerin niteliğini, alım gücünü aşındırmamasını istiyoruz. Bu haklı bir taleptir. Bu konuda da Maliye ve Ekonomi bakanımızla da görüşmelerimiz var. Bu konu önemlidir. Özellikle ücretlerin yukarıya çekmek için verdikleri mücadeleyi anlamsız hale getiren vergideki oynaklığın düzenlenmesi gerekir. Bu konuyu da bakan beyle görüştüm, bu konuda da olumlu bir yaklaşımda olduğumuzu belirtmek isterim."

Vergi dilimindeki istekleriyle ilgili de şu bilgiyi verdi:

"Biliyorsunuz asgari ücret düzeyinde zaten o vergi dışında kaldığı için asgari ücret ne olursa, asgari ücretlerin altındaki o rakam, miktar vergi dışında kalacak. Dolayısıyla onun üzerindeki işçilerin, çalışanların aldığı ücretin vergi dışında kalması söz konusu olan burdaki konu o. Henüz bir oran üzerinde konuşmadık ama toplu sözleşmede prensip olarak toplu sözleşmede elde edilen ücretin yıl sonunda geçerliliğini koruyacak bir verginin dikkate alınması. Daha da önemlisi kriz döneminde bunun sabitlenmesi. "

Kamudaki sözlemeli personele kadro

Bilgin, kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi meselesi Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmedi. Biz hazırlığımızı yaptık, Cumhurbaşkanımızla nihai değerlendirmeyi yaptıktan sonra kamuoyuyla paylaşırız. 696 sayılı kanunun dışında kalanların kadrolu işçi olarak geçmesi konusundaki bütün çalışmalarımızı tamamladık. Kapsam dışı kalan 90 bin civarındaki personelin kamuda kadroya geçirilmesiyle ilgili çalışma tamam. Onun da belli bir aşamadan sonra uygulamaya sokulacağının haberini vermek isterim."

TAŞERON İŞÇİ KİME DENİR?

Kamu kurumlarında yapılmakta olan hizmet alım ihalelerini kazanan özel sektör deki şirketlerin bünyesinde istihdam edilen, ancak fiili olarak kamu kurumuna ait işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yapmakta olan işçi sınıfında çalışan kişilere taşeron işçi denir.

TAŞERON İŞÇİNİN DİĞER ÇALIŞANLARDAN FARKI NEDİR?

Taşeron işçi yani çalıştığı kurumun kadrolu çalışanı olmayan işçidir. Buradaki en büyük ve önemli fark, kadrolu işçinin işvereninin kamu kurumu olması, ancak taşeron işçinin işvereninin özel sektör şirketi olmasıdır.

#sözleşmeli personelin kadroya geçişi
#90 bin sözleşmeli perosnel
#taşeronların kadroya geçmesi
#Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı
#vedat bilgin
#taşeron işçi
2 yıl önce