|

İlaç deposu 'papatya' sizi hasta edebilir

Cihan
00:00 - 17/04/2009 Cuma
Güncelleme: 12:02 - 17/04/2009 Cuma
Yeni Şafak
İlaç deposu 'papatya' sizi hasta edebilir
İlaç deposu 'papatya' sizi hasta edebilir

Bahar yüzünü iyiden iyiye gösterirken, papatyalar tabiatı süslüyor. Uzmanlar, ilaç deposu olarak bilinen papatyanın gelişigüzel kullanılması halinde sağlık sorunları da doğurabileceği uyarısında bulunuyor.

Nisan ve ağustos ayları arasında görülen papatyalar Diyarbakır'da da çevreyi bir gelinlik edasıyla süslüyor. Parklarda, piknik alanlarında, dağda, kırda bayırda kısacısı her yeri beyaz ve sarıya bürüyen papatyalar etrafa güzel kokular da yayıyor.

Git gide yaygınlaşan yapay gübre ve kimyasal ilaçların kullanımı yüzünden, papatyanın yetişme alanları daralmasına rağmen Güneydoğu'da hala birçok yerde papatya yetişiyor. Özellikle kar yağışlı kışlardan ve yağmurlu ilkbaharlardan sonra çokça yetişen yabani papatya adeta ilaç deposu.

SAYMAKLA BİTMEYEN PAPATYANIN SAĞLIĞA FAYDALARI ÇOK

Kramplarda ve karın ağrılarında papatya çayı içirilebilir. Papatya çiçeği, gaz birikiminde, ishalde, deri döküntülerinde, mide rahatsızlıklarında ve balgamlanmalarda yardım eder. Ayrıca, adet görme aksaklıklarında, adet görememe hallerinde ve daha başka nitelikteki, dölyatağı (rahim) şikâyetlerinde, uykusuzluk, testis iltihabı, yüksek ateş, yara ve diş ağrılarında yardımcı olabilir.

Papatya, terletici, sakinleştirici özelliğe sahiptir. Yüz ve cilt güzelliği bakımında da papatya suyu ile haftada bir kere yüzünüzü yıkayacak olursa, cilt tazelenir ve sağlıklı bir renk kazanır. Kaynatılmış papatya suyuyla yıkanan saçlar, hafiflik, canlılık ve parlaklık kazanır.

Derde deva bütün özelliklerine rağmen uzmanlar, papatyanın gelişigüzel kullanılması durumunda bazı sağlık sorunlarının doğa bileceği uyarısını yapıyor.

Bitkiler konusunda uzman olan Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Yıldırım, papatyanın sağlığa faydalı birçok yönünü doğruluyor. Papatyanın gelişigüzel toplanıp kullanılmasının birçok sorunu beraberinde getireceğini söyleyen Doç. Dr. Yıldırım, şu uyarıları yapıyor:

"Halk kıra çıktığında papatyayı ilaç niyetine kullanmak için toplayabiliyor. Ancak bu doğru değil. Papatyayı sıcak suda demleyip cildinize ve saçına uygulayabilirsiniz. Bu sağlık problemi oluşturmaz. Ancak dağlarda yetişen papatyanın birçok çeşidi var. Botanikçilere, uzmanlara danışılmadan çayını içmek, ilaç olarak kullanmak istenilmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu şekilde kullanmayı tavsiye etmiyorum."

15 yıl önce