|

Oda mezarlar gün yüzünde

Muğla''nın Milas ilçesinde Karya Uygarlığı''na ait 38 oda mezar bulundu. Kömür havzalarında ortaya çıkan tarihi oda mezarlar için kurtarma kazıları başlatıldı.

Ayfer Mallı
00:00 - 21/01/2014 Salı
Güncelleme: 22:24 - 20/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Oda mezarlar gün yüzünde
Oda mezarlar gün yüzünde

Dünya tarihinde savaşçılar olarak bilinen Karya Uygarlığı''nın oda mezarları Muğla''nın Milas ilçesinde gün yüzüne çıkarıldı. Kömür havzalarında ortaya çıkan tarihi oda mezarlar için kurtarma kazıları başlatıldı. Kazılarda, 38 tarihi oda mezar ve birçok buluntu ortaya çıkarıldı.

KURTARMA KAZISI BAŞLADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bir yandan Milas''ta ortaya çıkarılan oda mezarlar için kurtarma kazıları başlatırken bir yandan da Beçin Kalesi''ni daha çok insanın görmesi ve yüzlerce yıl yaşaması için çevre düzenlemeleri yapıyor. Karya uygarlığının en önemli kentlerinden biri olan Milas''ta kömür havzalarında ortaya çıkan tarihi oda mezarlar için kurtarma kazıları başlatıldı. Yeniköy Linyit İşletmesine bağlı havzada yapılan kazılarda 38 tarihi oda mezar ortaya çıkarıldı.

ASLINA UYGUN TAŞIMA

Tarihi buluntularla oda mezarların Tunç Dönemi''nden Osmanlı Dönemi''ne kadar geniş bir zaman aralığını kapsadığı ve bölgenin arkeolojik tarihi açısından önemli veriler taşıdığı düşünülüyor. Bulunan taşınır kültür varlıkları Milas Müzesi''nde koruma altına alınırken, oda mezarları ise yapımı tamamlandıktan sonra arkeoparka aslına uygun şekilde taşınacak.


10 yıl önce