Hayat 800 yıllık gök bilim medresesine bilimsel restorasyon

800 yıllık gök bilim medresesine bilimsel restorasyon

Anadolu Selçuklu döneminden kalma, UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan 800 yıllık Kırşehir Cacabey Medresesi, yapıya özel oluşturulan bilim heyetinin denetiminde restore edilecek .

Abone Ol Google News
Haber Merkezi AA
800 yıllık gök bilim medresesine bilimsel restorasyon
Cacabey Medresesi

Anadolu Selçuklu Devleti zamanında gözlemevi olarak kurulan, günümüzde cami olarak hizmet veren 800 yıllık Kırşehir Cacabey Medresesi'nde, kapsamlı restorasyon çalışması başlatıldı. Çalışmalar nedeniyle ibadete kapatılan Medrese, Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde, özel olarak oluşturulan bilim heyetinin denetiminde restore edilecek.

Cacabey Medresesi'ndeki restorasyon çalışmalarını inceleyen Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem Selçuklu hem de Osmanlı dönemlerinin en önemli eserlerinden birisi olan medresede, alttan su alması nedeniyle 2007-2008 yıllarında drenaj çalışması yapıldığını, ilk defa kapsamlı bir şekilde restorasyon işlemlerinin gerçekleştirileceğini söyledi.

Restorasyon çalışmalarının 5-6 yıl önceye dayandığını belirten Ertem, özel bir çalışma yapılması gerektiği için çok hassas davrandıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Kendi imkanlarımız ve teknik ekibimizle karar verdiğimiz eserler haricinde özel eserlerle ilgili bilim heyetleri oluşturuyoruz. Burada da hem üst örtü hem de yapının kendisiyle alakalı bilim heyetleri oluşturulacak, onların direktifleri ve tavsiyeleri doğrultusunda bu restorasyonları gerçekleştireceğiz. Biraz geciktik. Ama gecikmemizin arkasındaki temel neden bu. İnşallah çok etkin ve iyi bir uygulama yaparız da bundan sonra tarihi medrese harap olmaz."

Çalışmalar kapsamında ilk olarak yapının üstüne "uzay çatı" yapılacağını bildiren Ertem, şunları söyledi:

"Uzay çatı, yapıyı nemden, yağmurdan, rüzgardan koruyacak bir mahiyette olacak. Ondan sonra biz üst örtüyü açacağız. Bilim heyetinin aldığı karar doğrultusunda üst örtüyü uygulamak için proje hazırlayıp kurula gideceğiz. Her aşamasıyla, her santimetrekaresiyle özel olarak ilgilenmesi gereken çok özellikli bir yapı. O nedenle burada ilk defa bir uygulama yapıyoruz. Üst örtüyü açıp çıkacak duruma göre restorasyonu belirleyeceğiz. Onun için restorasyon iki aşamalı olacak. İlk aşamamız üst örtü. İkinci aşama ise toptan restorasyon. Toptan restorasyona aldığımızda da zeminle alakalı sıkıntıyı gidermek için burada yine bir araştırma yapılacak."

2 milyon liralık bütçe

Ertem, restorasyonun bu yılki aşaması için 2 milyon liralık bütçe ayrıldığını, restorasyon uygulaması bilim heyetinin alacağı kararlara bağlı olacağı için çalışmaların uzun zaman alabileceğini anlattı.

Kırşehir Valisi İbrahim Akın da Cacabey Gökbilim Medresesi'nin Anadolu Selçuklu Devleti döneminde astronomi eğitimi verilmek üzere kurulmuş bir medrese olduğuna işaret ederek, Kırşehir'in bu en önemli yapısının günümüzde cami olarak kullanıldığını hatırlattı.

Yapıdaki yıpranmalar ve bozulmalar nedeniyle restorasyon kararı alındığını ifade eden Akın, "Çalışma neticelendiğinde bu eserin gelecek nesillere daha sağlıklı bir şekilde aktarılmasının da yolu açılacak, altyapısı oluşturulmuş olacaktır. Gösterdikleri hassasiyetten dolay Vakıflar Genel Müdürümüze ve ekibine teşekkür ediyoruz." dedi.

Cenazeler Ahi Evran Camisi'nden kaldırılacak

Kent meydanında bulunan ve merkezi konumu nedeniyle cenazelerin kaldırıldığı Kırşehir Cacabey Medresesi'ndeki çalışma nedeniyle, geçici süreliğine Ahi Evran Camisi hizmet verecek.

İçine inşaat iskeleleri kurulan caminin öncelikle üst örtüsü açılarak, uygulanacak yöntemin bilimsel yol haritası hazırlanacak. Minaresindeki mavi çiniler nedeniyle halk arasında "cıncıklı cami" olarak da anılan Cacabey Medresesi ve Camisi, aslına uygun şekilde restore edildikten sonra ibadete açılacak.

Baş derisi kopmuştu: Aylar sonra traktör kullandı
FOTOĞRAF 15
Title
Antalyadan Uşakta ziyarete gittiği ailesine yardım için tarlada pancar makinesi kullanan Binnaz Sertçelik, 14 Kasım 2018de, makineye sıkışan taşı çıkarmak için altına girdi. Sertçelik, bu sırada esen rüzgarın etkisiyle uzun saçlarını şafta kaptırdı. Saçlarının koptuğunu hisseden Sertçelik, makineyi durdurmak için uzun süre kumandayı aradı.
Title
Uzakta duran kumandayı ayağıyla kendisine çeken genç kadın, pancar makinesini durdurdu. Kendisini pancar makinesinden kurtaran Sertçelik, bütün bedeni kan içinde traktöre bindi. Binnaz Sertçelik, 1,5 kilometre uzaklıktaki evine gitti.
Title
Uşakta götürüldüğü hastanede ilk müdahalesi yapılan Sertçelik, ambulans helikopterle getirildiği Antalyada, olaydan 53 saat sonra Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği İdari Sorumlusu Uzman Dr. Asım Uslu tarafından ameliyata alındı. Sertçelikin kopan kafa derisi yerine dikildi.
Title
Kazadan aylar sonra artık tamamen sağlığına kavuşarak, normal yaşamına dönen Binnaz Sertçelik, Geçirdiğim kaza çok korkunçtu; ama Allahtan geldiğini biliyordum. Çok zordu. Hem benim hem ailem için. Onlar beni kazadan hemen sonra o halde görmüştü. Çok şükür atlattım dedi.
Title
Televizyonlarda yer alan haberlerde kendi görüntülerini hala izleyemediğini belirten Sertçelik, İnternetten açıyorum izlemek için ama tüylerim diken diken oluyor. İzleyemiyorum diye konuştu.
Title
Pancar makinesine kaptırdığı saçlarının peruk gibi kafasından koptuğunu dile getiren Sertçelik, Kaza sırasında nasıl bir görüntü içinde olduğumu az çok tahmin edersiniz ama ben bunu bire bir yaşadım. Acısını ben hissettim. Hala geceleri aynı rüyayı görüyorum kazayla ilgili.
Title
Gündüzlerim iyi geçse de gecelerim çok kolay geçmiyor. Artık çok sevdiğim korku filmlerini izleyemiyorum. Mesela yüksek sesten hiç korkmazdım ama yüksek sesle arkamdan biri seslense bile ürperiyorum. Şu anda aynı cesaret olur muydu, düşünüyorum. Hala düşünüyorum o makinenin içinden nasıl çıktım?
Title
Çıktığımda kendimi yere atmak istemiştim ama dizlerimi bükemiyordum. Sonra o halde traktöre bindim. Yaşadıklarıma, yaptıklarıma o kadar şaşırıyorum ki. Allahtan bir güç gelmişti. İnsan canı için olunca mücadele ediyor demek ki dedi.
Title
Artık normal yaşantısına döndüğünü anlatan Sertçelik, Yemeğimi bile yapar oldum. Eşimle birlikte işimize gidiyorum. Büyük sıkıntılarım yok artık diye konuştu.
Title
Eşiyle birlikte çalıştıkları Ar-Ge istasyonunun serasından çıktıktan sonra ilk kez traktöre koltuğuna oturan Binnaz Sertçelik, kaza gününü hatırlayınca heyecanlandığını söyledi. Sertçelik, Traktör kullanmayı çok seviyordum ama en son binişim çok kötü bir şekilde olmuştu. Başımdan ayak parmak uçlarıma kadar kan içindeydim. Çok kan kaybetmiştim.
Title
Kafa derim yoktu. Her yerim yara içindeydi. Kolum kırıktı. Gözlerime dolan kanı silip öyle kullanmıştım traktörü. Sağ kolumda kırık olduğu için yolda ilerlerken vitesi değiştirememiştim. Diğer elimle değiştirmiştim.
Title
Çok zordu; ama şimdi artık rahatlıkla traktör kullanabildim. Dikkat ettiğim sürece tekrar aynı şeyleri yaşamayacağımı öğrendim. En önemlisi de korkumu yendim dedi.
Title
Binnaz Sertçelikin eşi Tuğrul Sertçelik (27) de eşinin sağlığına kavuştuğunu belirtirken, Hepimiz için çok zor bir süreçti. Çok şükür, iyisiyle kötüsüyle atlatıldı. Normal yaşamımıza dönmüş durumdayız. Çok güzel şeyler hissediyoruz. Bu olay başımıza geldiği ilk andan itibaren emeği geçen doktorlarımıza, herkese teşekkür etmek istiyoruz diye konuştu.
Title
Binnaz Sertçelikin bu kadar kısa sürede iyi olacağını ve normal hayatına dönebileceğini beklemediğini aktaran Tuğrul Sertçelik, Bunu hiç tahmin etmiyordum. Allaha şükürler olsun iyi durumdayız. Beklentilerimizin çok çok üstünde gelişmeler oldu dedi.
Title
.
Baş derisi kopmuştu: Aylar sonra traktör kullandı
Uşak'ta, henüz 5 aylık evliyken, saçlarını pancar makinesine kaptırınca baş derisi kopan ve yüzü gözü kan içinde traktörle 1,5 kilometre uzaklıktaki evine ulaşan Binnaz Sertçelik (22), kazadan 4 ay sonra ilk kez traktör kullandı. Yaşadıkları için 'korku filmi' diyen Sertçelik, yeniden traktör kullanıp, kazanın travmasını atlattığını ve korkusunu yendiğini söyledi.