Dünya Acılarını paylaştılar

Acılarını paylaştılar

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yeni Zelanda’da terör saldırısının yaşandığı Nur Camii imamı ve Christchurch’teki Müslümanlarla bir araya geldi. Çavuşoğlu, görüşmeyle ilgili Twitter’da, “Duygu dolu bir buluşma oldu. Acılarını paylaştık, başsağlığı ve sabır diledik” diye yazdı. Yeni Zelanda Müslüman Dernekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Faruk, ziyaretten duyduğu memnuniyeti, “Türk halkı İslam aleminin hamisi olduğunu gösterdi” sözüyle dile getirdi.

Abone Ol Google News
Haber Merkezi Yeni Şafak
Acılarını paylaştılar
Çavuşoğlu, buluşmaya ilişkin Twitter hesabından fotoğraf paylaştı

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde iki camiyi hedef alan ve 50 Müslümanın şehit edildiği terör saldırısına en üst düzeyde tepki gösteren Türkiye'den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör saldırısının yaşandığı Christchurch’e dün ulaştı.

Özel uçakla yerel kente gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile beraberindeki heyet Türkiye’nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin tarafından karşılandı. Oktay ve Çavuşoğlu, iki camiye yönelik terör saldırısında 50 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin de yaralandığı Christchurch’te, El-Nur camisi imamı ve cemaat üyeleriyle duygusal bir buluşmada biraraya geldi.

Buluşmaya ilişkin Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Çavuşoğlu, "Saldırıdan kurtulan Al-Noor Camii imamı ve Christchurch'deki Müslüman kardeşlerimizle duygu dolu bir buluşma oldu. Acılarını paylaştık, başsağlığı ve sabır diledik. Milletçe bu acılı günlerinde her türlü yardıma hazırız" mesajını iletti. Çavuşoğlu ve Oktay temasları kapsamında Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters ile de görüştü.

Ziyarete dünyadan destek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Christchurch ziyaretine dünyanın dört bir yanından destek geldi ve takdir gördü. Ziyarete ilişkin Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Twitter hesabından yapılan paylaşım, farklı milletlerden çok sayıda kullancı tarafından beğenildi ve destek mesajları verildi.

Pakistanlı bir kullanıcı, Çavuşoğlu'nun paylaşımına yanıt olarak, "Türkiye'ye daima büyük takdir ve sevgim var. Türk hükümeti her zaman masum Müslümanların yanında ön saflarda duruyor" yorumunda bulundu. Kanadalı bir diğer kullanıcı, "Türkiye ile gurur duyuyoruz. Sizler insani meselelere destek vermek için daima çaba gösteriyorsunuz. Teşekkürler" ifadesini kullandı.

Somali'den bir kullanıcı, "Saygıdeğer Bakan, bu ziyaret büyük bir hareket. Türkiye, Batı'da artan İslam karşıtı söylemlere uzun zamandır sesini yükseltiyor" değerlendirmesinde bulundu. İsveç'ten bir kişi paylaşımında "Türkiye daima Müslümanların yanında duruyor" ifadesini yer verdi. Yine Pakistan'dan bir kullanıcı "Buna liderlik denir. Ümmetin sözde diğer paydaşları günlük hayatlarının keyfini çıkarıyor. Utan İslam İşbirliği Teşkilatı" yorumunda bulundu.

AB’deki ırkçılar silahlanıyor

Yeni Zelanda'daki şehitlerin hikayeleri yürekleri yaraladı
FOTOĞRAF 10
Title
1970lerin sonunda Afganistandan göçen 71 yaşındaki Davud Nabinin terör saldırısında yaşamını yitiren 49 kişi arasında bulunuyor. Nabi, katliamın tespit edilen ilk kurbanı. Saldırı öncesi camiye gelen teröristi Selam kardeşim diye karşılıyor ve silah doğrultuğunda başkasını kurtarmaya çalışırken vuruluyor.
Title
Suudi Arabistan vatandaşı Muhsin el-Harbinin terör saldırısında 5 kurşunun isabet etmesi sonucu yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini belirtildi. Muhsin el-Harbinin, yaralı olarak sedyede taşınırken işaret parmağı havadayken çekilen fotoğrafı sosyal medyada çokça paylaşılmıştı ve saldırının simgesi haline gelmişti
Title
Nur Camisinde hayatını kaybedenler arasında 3 yaşındaki Somali göçmeni Mucad İbrahim de bulunuyor. Mucadın abisi Abdi İbrahim, Bizim için gerçekten çok zor. Herkes arayıp ne olduğunu soruyor. Şu an bunla yüzleşmek bizim için çok zor. Mucad oyun oynamayı seven, hayat dolu bir çocuktu. Daima neşeli, güler yüzlüydü. ifadelerini kullandı.
Title
Abdullahi Dirie. 4 yaşında. Katliamda hayatını kaybeden en küçük ikinci kişi. Babası ve ağabeyleriyle namaza gelmişti.
Title
Ara Parvin. 42 yaşında. 1994te kocası Feridle Bangladeşten göç ettiler. Ferid, yıllar sonra rahatsızlanıp tekerlekli sandalyeye mahkum kaldı. Dün terörist saldıracakken, Ara kendini 3 kurşunun önüne attı. Feridi kurtardı. Kendi şehit oldu.
Title
Saldırı sırasında Nur Camisinde bulunan Pakistan göçmeni Naim Raşid ve 21 yaşındaki oğlu Talhanın da hayatını kaybettiği bildirildi. Raşidin kayınbiraderi Dr. Hurşit Alam, yerel basına yaptığı açıklamada, Christchurchte öğretmenlik yapan Raşidin teröristi engellemeye çalışırken hayatını kaybettiğini ifade etti.
Title
Raşidin 21 yaşındaki oğlu Talha da saldırıda yaşamını yitirdi.
Title
Caminin kurucusu Mohammad Atta Alayan ve oğlu kendi kurduğu camide katledildi. Muhammed Alayan Filistinli bir sığınmacıydı. Caminin kuruluşu için yardım toplayıp, Müslüman toplumun sorunlarıyla ilgileniyordu.
Title
Suriyeli mülteci Halid Mustafa. Yeni bir yaşam için, savaşla tarumar olmuş Suriyeden ailesiyle Yeni Zelandaya giden Halid, Cuma namazı için gittiği camide katledildi.
Title
Canturbury Üniversitesinde görev yapan Öğretim Üyesi Harun Mahmudun da şehit olanlar arasında olduğu bildirildi. Pakistanda finans alanında eğitim alan Mahmud, doktorasını Yeni Zelandada Lincon Üniversitesinde işletme alanında yapmıştı.
Yeni Zelanda'daki şehitlerin hikayeleri yürekleri yaraladı
Yeni Zelanda'da cuma namazı sırasında iki camiye düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler ve henüz haber alınmayanlar arasında çok sayıda eğitimli, meslek sahibi kişi ile yeni bir gelecek kurmak umuduyla ülkeye gelen göçmenler bulunuyor.