Gündem AİHMdeki dosyası sil baştan

AİHM’deki dosyası sil baştan

AİHM, cezaevindeki eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili Türkiye’nin temyiz başvurusunu kabul etti. AİHM, Demirtaş için verilen “tutuklulukta makul sürenin aşılması ve tahliye” kararını yeniden ele alacak.

Abone Ol Google News
Osman Özgan Yeni Şafak
AİHM’deki dosyası sil baştan
HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), halen cezaevinde mahkum olarak bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili Türkiye’nin temyiz başvurusunu kabul etti.

Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, AİHM’in Türkiye davalarına bakan 2. Dairesi, Demirtaş’ın bireysel başvurusu üzerine 20 Kasım 2018’de ihlal kararı verdi.

BÜYÜK DAİRE İTİRAZI

  • Mahkeme, “Başvuranın tutukluluğunun makul süreyi aşması nedeniyle serbest seçim hakkının ihlali” ve “Görünürün dışında gizli ve siyasi bir amaçla tutukluluğunun devam ettirildiği” gerekçesiyle ihlal kararı verdi. AİHM, “başvuranın derhal tahliye edilmesi için Hükümetin gerekli tedbirleri alması gerektiğini” belirtti. Karara Adalet Bakanlığınca 18 Şubat 2019’da “Davanın AİHM Büyük Daire tarafından incelenmesi” talebiyle itirazda bulunuldu.

YENİDEN GÖRÜŞ SORULACAK

Türkiye’nin itirazını inceleyen hakimlerden oluşan kurul, davanın Büyük Daire tarafından incelenmesi gerektiğine karar verdi. Bu kararla, davanın görülmesine yeniden başlanacak, başvurana ve Hükümete davayla ilgili görüşleri yeniden sorulacak. AİHM tarafından belirlenecek bir tarihte bu dava ile ilgili Strazburg’ta duruşma yapılacak ve yeni bir karar verilecek. Kurul, Büyük Daire’ye yapılan taleplerin yüzde 95’inden fazlasını reddettiğinden, Türkiye’nin itirazının kabul edilmesi büyük önem taşıyor.

Temelli’ye terör soruşturması