Dünya Akdenizde facia 117 ölü

Akdeniz'de facia: 117 ölü

Libya açıklarında 120 göçmeni taşıyan bir botun battığı, aralarında 2 bebeğin ve bir hamile kadının da olduğu 117 kişinin boğulduğu ve 3 kişinin kurtarıldığı belirtildi.

Abone Ol Google News
Haber Merkezi Diğer
Akdenizde facia: 117 ölü
Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geçmek isteyen bir göçmen, İspanya'daki Malaga Limanı'nda sahil güvenlik ekiplerince kurtarıldı. (Fotoğraf: Reuters)

İtalyan basınının aktardığı haberlere göre; perşembe gecesi Libyanın Garabulli kentinden hareket eden şişme botun, yaklaşık 10 saatlik yolculuğun ardından sönmeye başlamasıyla Trablusun 45 mil açığında battığı açıklandı. Akdenizde yılın ilk ölümlü kazası olarak kayıtlara geçen trajik kazanın ardından 3 saat boyunca müdahale edilmemesi üzerine, çoğunluğu Batı Afrika ülkelerinden olan 117 kişinin denizde can verdiği bildirildi.

Dünya batan gemideki mültecileri kurtaran NBA yıldızını konuşuyor
OYNAT 00:59
Dünya batan gemideki mültecileri kurtaran NBA yıldızını konuşuyor
Dünya basketbolunun önemli isimlerinden olan Marc Gasol, yaptığı örnek davranışla gönülleri fethetti. Proactiva Open Arms isimli bir sivil toplum kuruluşu bünyesinde gönüllü olarak faaliyetlere katılan 33 yaşındaki Gasol, dün Libya açıklarında terk edilen üç göçmeni kurtarmak için harekete geçti. Yapılan çalışmalar sonucu Kamerunlu bir mülteci kadın kurtarılırken, birisi çocuk iki kişinin ise hayatını kaybettiği bildirildi.

İtalya Deniz Kuvvetlerine ait bir helikopterle, kazadan 3 saat sonra kurtarılan ikisi Sudanlı, biri Gambiyalı üç göçmen dün İtalyanın güneyindeki Lampedusa Adasına getirildi.

Hayatta kalan göçmenlerin hipotermi nedeniyle tedaviye alındığı belirtildi.

  • İtalya Deniz Kuvvetlerinin ve Libya Sahil Güvenliğinin tüm gece boyunca kazanın meydana geldiği Libya karasularında arama-kurtarma çalışması yaptığı, ancak ne batan bota ne de göçmenlere ulaşılabildiği bildirildi.

Akdeniz göçmen mezarlığına dönüştü
FOTOĞRAF 13
Title
Libyanın Zuvara kenti açıklarında, yaklaşık 500 göçmeni taşıyan iki tekne battı. En az 200 göçmenin cesedine ulaşıldı.
Title
Bölgede arama kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.
Title
Perşembe sabahı yardım sinyali gönderen ilk teknede yaklaşık 50 kişi bulunuyordu. Batan ikinci tekneden ise yaklaşık 400 yolcu bulunuyordu.
Title
Libya Sahil Güvenlik görevlileri bu ikinci tekne için kurtarma çalışmalarını sürdürüyor ancak teknedeki göçmenlerin büyük bölümünün öldüğünden endişe ediliyor.
Title
BM Cenevre Ofisinde düzenlen basın toplantısında konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, Libya açıklarında yaklaşık 500 göçmeni taşıyan iki teknenin dün batması sonucu en az 200 kişinin öldüğünü söyledi.
Title
Fleming,Akdenizi geçerek Avrupa ulaşan kaçak göçmen sayısı 300 bini geçti, Şimdiye kadar 200 bin göçmen Yunanistana, 110 bin göçmen ise İtalyaya ulaştı dedi.
Title
Libya açıklarında iki teknenin batması sonucu hayatını kaybeden göçmenlerle Akdenizde ölenlerin sayısının da 2 bin 500ü aştığını ifade eden Fleming, şöyle devam etti:
Title
Hayatta kalan göçmenlerle konuştuğumuzda bize tıka basa dolu teknelerde insan kaçakçılarının geminin en alt kısmında kalanlardan dışarı çıkıp nefes alabilmeleri için para istediği söylendi. Kaçakçılara daha fazla para ödeyebilenlerin güvertede durmasına izin veriliyor diğerleri ise zorla gemin en alt kısmına itiliyor.
Title
Fleming, Avusturya-Macaristan sınırında bir otobanda terk edilmiş kamyonetin içinde bulunan 70 göçmen cesedinin şoke edici olduğunu belirterek, İnsan kaçakçıları insan hayatına zerre kadar değer vermiyor, sadece para peşindeler ve göçmenler o kadar çaresiz ki, kendilerini bu canilere teslim ediyor şeklinde konuştu.
Title
İnsan kaçakçılarıyla derhal mücadele edilmesi gerektiği çağrısını yineleyen Fleming, Avrupa ülkelerine ise göçmenlere gerek yeniden yerleştirme, gerek sığınma sağlama ya da vize almalarını kolaylaştırarak kapılarını açması çağrısında bulundu.
Title
Akdenizde sadece 2015 yılının başından beri meydana gelen facialarda 2 bin 365 kişi hayatını kaybetmişti.
Title
Akdeniz göçmen mezarlığına dönüştü
Title
Akdeniz göçmen mezarlığına dönüştü
Akdeniz göçmen mezarlığına dönüştü
2015'in başından bu yana 2 binden fazla kişiye mezar olan Akdeniz'de bir facia daha meydana geldi. Libya'nın Zuvara kenti açıklarında, yaklaşık 500 göçmeni taşıyan iki tekne battı. En az 300 göçmenin cesedine ulaşıldı.