Ekonomi Büyük Veriyle mültecilere katkı

‘Büyük Veri’yle mültecilere katkı

Suriyeli mültecilerin sorunlarına çözüm sunmayı hedefleyen “Mülteciler için Büyük Veri” yarışmasıyla 1 milyona yakın Suriyeli öğrenci, Türk eğitim sistemine entegre edildi. Türk Telekom da yarışmanın destekçileri arasında yer alırken şirketin CEO’su Paul Doany, “Türkiye’nin mülteciler için gösterdiği çabalar örnek teşkil ediyor” dedi.

Abone Ol Google News
Haber Merkezi Yeni Şafak
‘Büyük Veri’yle mültecilere katkı
"Büyük Veri" yarışması kapanış çalıştayı, hatıra fotoğrafı.

Türk Telekom, Boğaziçi Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliği ve UNICEF, UNHCR ve Uluslararası Göç Örgütü gibi uluslararası kurumların da desteğiyle hayata geçirilen ve Suriyeli mültecilerin yaşadığı sorunlara çözüm sunmayı hedefleyen "Mülteciler için Büyük Veri" yarışmasının kazananları belli oldu. Boğaziçi Üniversitesinde düzenlenen yarışmanın kapanış çalıştayında emniyet ve güvenlik, sağlık, eğitim, işsizlik ve entegrasyon kategorilerinde birinci olan proje sahipleri, 50 bin liralık ödülü aralarında paylaştı. Verilen bilgiye göre, 50 bin liralık maddi desteğin yanı sıra Türk Telekom, araştırmacı gruplara anonim mobil telefon kullanımına ilişkin büyük bir veri seti sağladı. Ayrıca, Arapça-Türkçe anlık tercüme hizmeti sunan "Tarjemly" uygulamasına, Türk Telekom doğrudan destek vermeye devam ediyor.

5 BİN ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRİLDİ

  • TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Orkun Hasekioğlu, törende yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: "Bu bağlamda yapılan çalışmalarda 1 milyona yakın Suriyeli öğrenci Türk eğitim sistemine entegre edildi. Yaklaşık 5 bin öğretmen Türk dili eğitimi için görevlendirildi. Aynı şekilde sağlık hizmetleri de hükümet tarafından ücretsiz sağlandı. Yarım milyondan fazla bebek aşılandı. Şu anda 2 binden fazla sağlık çalışanı ile 143 sağlık merkezi faaliyet gösteriyor."

TÜRKİYE ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany de mültecilerin sosyal sorunlarına çözümler getiren projelere "Mülteciler için Büyük Veri" yarışması kapsamında Türk Telekom olarak destek verdiklerini aktardı. Türkiye'nin mülteciler için gösterdiği çabaların örnek teşkil ettiğini vurgulayan Doany, "Türkiye’deki tüm mültecilerin güvenlik, sağlık, eğitim, entegrasyon ve istihdam gibi sorunlarına çözüm üreten proje sahipleri ile paylaştığımız anonim veriler ve sunduğumuz destek ile bu alanda büyük katkılar sağladığımıza inanıyoruz. Bu doğrultudaki çalışmalarımıza aynı heyecanla devam edeceğiz. Çünkü inanıyorum ki mültecileri ilgilendiren ancak şu anda öngöremediğimiz birçok farklı alanda inovatif projeler bu gibi yarışmalarla ortaya çıkacaktır."

  • 100’Ü AŞKIN PROJE BAŞVURUSU
  • 100’ün üzerinde araştırma grubunun proje önerileri ile başvurduğu söz konusu yarışma için 19 ülkeden 4 sivil toplum örgütü, 3 devlet kurumu, 2 araştırma laboratuvarı ve 57 akademik kurumdan toplam 157 araştırmacı çalışmalarını gönderdi. Projelerin 5’te biri Türk kurumlarından gelirken, diğer projeler yabancı kurumlar veya yabancı kurumların iş birliği ile hazırlandı.

Turist akını yeni yatırım getirdi

Elektrik desteği 10 milyon kişiye