Ekonomi Çalışan anneye 5 destek

Çalışan anneye 5 destek

Çalışan annelere, doğum izninden kısmi süreli çalışmaya, evde çocuk bakımı yardımından doğum borçlanmasına kadar çalışma hayatında birçok hak tanınıyor.

Abone Ol Google News
Haber Merkezi Diğer
Doğum yardımı ne kadar? Süt parası ne kadar? Çalışan anneye destekler
Çalışan annelere verilen destekler 7 bin liraya kadar yükseldi.

Bunların dışında devletin çalışan annelere yönelik farklı destekleri de var ve bunların çoğu bilinmiyor. 2019 yılında asgari ücretteki artışla birlikte bu destekler de arttı ve 7 bin liraya kadar yükseldi. İşte çalışan annelerin yararlanacağı devlet destekleri.

1-DOĞUM YARDIMI

Hürriyet'te yer alan habere göre çalışan anneler, doğum yaptıklarında, devletten doğum yardımı ya da halk arasında bilinen adıyla çocuk yardımı da alıyor. Doğum yardımı 15 Mayıs 2015 tarihi sonrasında gerçekleşen ve canlı doğumlar için veriliyor. Yardım tutarı ise birinci çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü ve sondaki çocuklar için 600 lira. Doğum yardımından yararlanmak için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri’ne başvurmak gerekiyor.

30 bin 700 liraya kadar kazanca vergi yok
FOTOĞRAF 8
Title
El emeği ürünleriyle para kazanan ev kadınları hem vergi vermeden esnaf oluyor hem de düşük ödemeyle emeklilik hakkı elde ediyor. Üstelik getirilen yeni imkanla, internetten satıştan da vergi alınmayacak.
Title
300 bine yakın ev kadını elektronik ortamda yapacağı satışta esnaf muafiyetinden yararlanacak.
Title
İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden, evlerde imal ettikleri ürünleri işyeri açmaksızın satanlar, yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarının yıllık asgari ücretin brüt tutarını aşmaması koşuluyla vergiden istisna tutulacak.
Title
Takvimde yer alan habere göre internet üzerinden yıllık 30 bin 700 liraya kadar satış yapanlar muafiyetten yararlanacak.
Title
Vergi kanununda düzenlenen esnaf muaflığı ev kadınları için büyük bir avantaj getiriyor.
Title
Belgesi olanlar SGKya müracaat ederek bu yıl için 26 gün prim ödeyip 30 gün üzerinden sigortalı oluyor.
Title
Bu yıl için ayda 709,52 lira ödenerek sigortalı olunabiliyor, hem sağlıktan yararlanma hem de emeklilik yolu açılıyor.
Title
30 bin 700 liraya kadar kazanca vergi yok
30 bin 700 liraya kadar kazanca vergi yok
Meclis'ten geçen yeni yasayla 300 bine yakın ev kadını internetten satışta vergi muafiyetinden yararlanacak. Bu yıl 30 bin 700 liraya kadar kazanca vergi yok.


2-YARIM GÜN ÇALIŞMA DESTEĞİ

Çocuğu okula başlayana kadar çalışan anneler, yarım gün çalışma hakkından yararlanabiliyor. İşçi statüsünde çalışan kadın anneler doğum izninden sonra çocukları okul çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışabiliyor. Anneler; yasal doğum izinleri bittikten sonra ilk çocuk için 2 ay (60 gün), ikinci çocuk için 4 ay (120 gün), 3 veya daha fazla çocuk için 6 ay (180 gün) yarım gün çalışabiliyor ve tam maaş alıyor. Böylece çalışan anneler yarı zamanlı çalışsa da tam maaş alıyor ve maaştan hiçbir kesinti yapılmıyor. Örneğin, çocuk doğduktan sonra doğum izniniz bitti, isterseniz 60 gün yarı zamanlı çalışabilir ve bu iki ay boyunca da maaşınızı tam alabilirsiniz. Çocuğu engelli doğan anneler ise 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışabilir. Ayrıca çalışan annelerin; çocuk, ilkokula başlayana kadar yarım gün çalışma hakları da bulunuyor. Bu durumda yarım maaş alınıyor, fiili çalışmaya bağlı ödemeler devam ediyor.

3-SÜT PARASI

Çalışan anneler süt parası ya da bir başka isimle emzirme ödeneğinden da yararlanabiliyor. Bu imkandan SSK kapsamında çalışan anneler, yine SSK’lı çalışan babalar da faydalanabiliyor. Bağ-Kur’lu anneler de süt parası alabiliyor. Sigortalı çalışanların geçen bir sene içinde 120 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Buna ek olarak Bağ-Kur’luların ise geçmişe dönük prim borcu bulunmaması gerekiyor. 2019 yılı için alınacak süt parası ise 180 lira. Emzirme ödeneği bir kereliğine verilen bir ödenektir.

Anneye 7 bin 220 TL
FOTOĞRAF 16
Title
Kadınlar doğum yaptıklarında üç, bazı durumlarda ise dört ayrı ödenek alıyorlar.
Title
Öncelikle doğum izninde oldukları dönemde maaşlarını devletten iş görmezlik ödeneği ile alan annelere ayrıca doğum parası, emzirme ve yaparlarsa yarı çalışma ödeneği de veriliyor.
Title
Böylece asgari ücretli bir annenin aldığı para 7 bin 220 lirayı geçiyor.
Title
İŞ GÖRMEZLİK ÖDENEĞİ: Doğum öncesi ve sonrası 16 hafta izin kullanan annelere çalışmadıkları sürenin parası devlet tarafından ödeniyor. Asgari ücretteki artış, en düşük doğum izni parasını bin 317 lira artırdı.
Title
En düşük izin parası 2018de 5 bin 50 lirayken, bu yıl 6 bin 367 liraya çıktı. Sabahta yer alan habere göre asgari ücretli anneye, doğum iznindeyken devlet 6 bin 367 lira ödeyecek.
Title
DOĞUM YARDIMI: Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor. İlk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira ödeniyor.
Title
EMZİRME ÖDENEĞİ: Emzirme ödeneği almak için de kadının çalışıyor olması ya da kendi işini yapması veya eşinin kendi işini yapıyor ya da bir yerde çalışıyor olması yeterli oluyor.
Title
Her yıl bu ödenek yeniden belirleniyor. 2018de tutar 149 liraydı. Bu yılki tutar henüz açıklanmadı. Ancak her yıl enflasyona göre bir artış belirleniyor.
Title
NASIL HESAPLANIYOR? Annenin iş görmezlik ödeneği aldığı maaşa göre belirleniyor. Son üç aydaki maaş ortalaması alınarak bunun üçte ikisi anneye ödeniyor. Ödemeler SGK tarafından yapılıyor. Asgari ücretli bir annenin parası şöyle hesaplanıyor:
Title
Brüt asgari ücret: 2.558,40 TL
Title
Günlük brüt ücret: 85,28 TL
Title
Günlük ödeme miktarı: 85,28 X 23 = 56,85
Title
Toplam ödeme: 56,85X 112 gün (16 hafta) = 6.367,57 TL
Title
Bu ödeme ilk çocukta 300, ikincide 400, üçüncüde 600 lira oluyor. Çocuk sayısına göre ödeme miktarı değişebilir.
Title
Emzirme ödeneği 2018 rakamı. 2019 henüz açıklanmadı. Ancak 180 lira olması bekleniyor.
Title
Anneye 7 bin 220 TL
Anneye 7 bin 220 TL
Çalışan annelere 16 haftalık doğum izninde verilen ücrete asgari ücret zammı geldi. Asgari ücretlinin doğum izni parası 6.367 liraya çıktı. Çocuk üçüncü ise 600 TL doğum parası alınıyor. Süt parasıyla rakam 7.220 TL'yi buluyor.


4-DOĞUM PARASI

SSK’lı çalışan kadınlar doğum yardımı adı altında doğum izni döneminde iş görmezlik parası alırlar. Bu ödenek, yasal bir haktır. Bu ödeneği alabilmek için doğumun gerçekleştiği tarihten önceki yıl için en az 90 gün sigorta primi ödenmesi gerekiyor. Bir başka şart ise doğum izni süresince işyerinde çalışılmıyor olması gerekiyor. Doğum izni öncesinde işten ayrılma halinde doğum parası alınmıyor. Tabi ödeneği alabilmek için doğumun gerçekleşmesi ve bebeğin de sağ olması şart. Doğum parası, çalışan annenin son üç aylık brüt ücretine göre hesaplanıp, ödeniyor. Buna göre günlük brüt ücret hesaplanıyor ve bunun üçte ikisi anneye ödeniyor. 2019 yılı asgari ücretli çalışan bir annenin alacağı doğum parası 6.367 lira.

5-KREŞ YARDIMI

Çalışan annelere devlet kreş yardımı da yapıyor. 2018 yılında kreş yardımının şartları da değiştirildi ve destek miktarı artırıldı. Destek için temel kriter ise annenin maaş durumu. Asgari ücretle çalışan anneler devletin sunduğu destekten faydalanıyor. Geçen sene yapılan düzenleme ile kadın çalışanlara yapılacak kreş yardımı, gelir vergisinden de istisna tutuldu ve bu rakam asgari ücretin yüzde 15’inden asgari ücretin yüzde 50’sine çıkartıldı.

Facebook 1000 kişiyi işe alacak
FOTOĞRAF 15
Title
Facebook Operasyon Başkanı Sheryl Sandberg, Pazartesi günü Dublin’de düzenlenen şirket konferansında, sosyal ağ kullanıcılarının güvenliğinin her zaman öncelikli olduğunu belirtirken, şirketin sahte hesaplar, sahte haber dağılımı ve seçimlere müdahalenin önlenmesi gibi sorunların önüne geçmeyi hedeflediğini söyledi.
Title
Sandberg, güven sağlanması açısından şirketin şeffaflaşma hedefini yinelerken, Facebook’un Ulusal Zorbalıkla Mücadele Merkezi’ne (National Anti-Bullying Centre) yaptığı bağışı 1 milyon euroya çıkaracağını söyledi ve çocukların korunmasının en önemli görevlerden biri olduğunun altını çizdi.
Title
Halihazırda 4,000 çalışanının bulunduğu İrlanda’da Facebook, 2022 yılına kadar Gand Canal Square bölgesindeki çalışanlarının yarısını toplam yedi bin kişilik kapasiteye sahip olan Ballsbridge bölgesindeki yeni kampüsüne taşımayı hedefliyor.
Title
Yayın politikası ve içerik yönetimi alanları öncelik olmak üzere, bu yıl içinde 60ar kişilik ekipler halinde toplam 1,000 kişi alınacak.
Title
Sosyal medya devinde işe girmek için cevaplamak cevaplamanız gereken soruları biliyor musunuz? Facebook mülakatlarına girmiş adayların birebir anlatımlarıyla Glassdoor.comdan derledik.
Title
Farz edelim ki ATM makinelerini yeniden tasarlamak için görevlendirildin, bunu nasıl yapar, neleri değiştirirdin?
Title
Herhangi bir günde Facebook üzerinde kaç doğum günü kutlama mesajı yayınlanır?
Title
Sence Facebook bir gün Çinde yasal olarak kullanılabilir hale gelecek mi?
Title
700.000 kişinin yaşadığı Seattledaki tüm bina camlarını temizletebilmek için kaç dolar harcamak gerekir?
Title
Bir web sayfasının nasıl çalıştığını bize anlatabilir misin?
Title
İnternet üzerinden bugüne dek ne kadar para harcanmış olabilir?
Title
Daha basit bir televizyon kumandası tasarlayacak olsaydın, bunu nasıl yapardın?
Title
ABDde toplam kaç elektrik süpürgesi olduğunu tahmin et.
Title
Sadece görme engelli kullanıcılara odaklanan bir Facebook nasıl tasarlayabilirsin?
Title
Facebook 1000 kişiyi işe alacak
Facebook 1000 kişiyi işe alacak
Facebook, İrlanda'nın başkenti Dublin'de yer alan ve Meath ve Cork bölgelerinde faaliyet gösteren kampüsüne, yayın politikası ve içerik yönetimi alanları öncelik olmak üzere, bu yıl içinde 60'ar kişilik ekipler halinde toplam bin kişi alacağını duyurdu.

İşsizlik maaşı ne kadar oldu?
FOTOĞRAF 15
Title
2019 yılı için yeni asgari ücret net 2 bin 20 TL, brüt 2 bin 558 TL olarak belirlendi.
Title
Asgari ücret zammı ile birlikte işsizlik maaşı miktarları da belli oldu.
Title
Buna göre işsizlik maaşı 2019 yılı için en düşük 1.015 lira, en yüksek 2.030 lira olacak.
Title
İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR? 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamına giren bir işyerinde bir hizmet akdine dayalı ve sigortalı olarak çalışırken bu kanunun ilgili maddelerinde belirtilen nedenlerle işini kaybeden ve kuruma başvurarak çalışmaya hazır olduğunu bildiren sigortalı işsizlere yine aynı kanunda belirtilen süre ve miktarda yapılan parasal ödemedir.
Title
Halk arasında işsizlik maaşı denilmesine rağmen asıl adı işsizlik ödeneğidir.
Title
İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR? İşsizlik maaşı almak için hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunmak gerekmektedir.
Title
Başvurular internet üzerinden kolayca yapılabilmektedir.
Title
İŞSİZLİK MAAŞINDAN KİMLER YARARLANABİLİR? 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca sigortalı sayılanlardan hizmet akitleri aşağıda belirtilen işsizlik maaşına hak kazanma şartlarından birisine dayalı olarak sona erenler, İş Kurumuna süresi içinde şahsen başvurarak yeni bir iş almaya hazır olduklarını kaydettirmeleri ve yine bu kanunda yer alan prim ödeme koşullarını sağlamış olmaları kaydıyla işsizlik maaşı almaya hak kazanırlar.
Title
İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR? Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır.
Title
Bu şekilde hesaplanan işsizlik maaşı miktarı, 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine göre onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemez
Title
İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR? İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmek, (Haklı fesih durumlarında işçi kendi isteğiyle işten ayrılmasına rağmen yine de işsizlik maaşı almaya hak kazanır. Haklı feshe, işverenin ahlak ve iyi niyet hallerine uymayan davranışları sebep gösterilebilir. İş yerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması, işin veya iş yerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olmak da işsizlik maaşını gerektirir. Yine işverenin işçinin hakkını ödememesi, maaşını eksik göstermesi gibi durumlarda da haklı fesih devreye girer ve istifa halinde işsizlik maaşı alınır.)
Title
b) Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
Title
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunmak, Şartlarının sağlanması halinde işsizlik maaşından yararlanılmaktadır.
Title
İşsizlik maaşı ne kadar oldu?
Title
İşsizlik maaşı ne kadar oldu?
İşsizlik maaşı ne kadar oldu?
Asgari ücret 2019 yılı için net 2 bin 20 TL, brüt 2 bin 558 TL olarak belirlendi. Asgari ücret zammı ile birlikte işsizlik maaşı miktarı da belli oldu. Buna göre işsizlik ödeneği miktarı da 2019 yılı için en düşük 1.015 lira, en yüksek 2.030 lira olacak.