Ekonomi Çarklar daha hızlı dönsün

Çarklar daha hızlı dönsün

Devletin gayrimenkul, otomotiv, mobilya ve beyaz eşya sektörlerine verdiği KDV ve ÖTV indirimlerinde süre uzatıldı. Tapu harcı ve konut satışındaki destek yıl sonuna kadar devam edecek. Otomobil, mobilya ve beyaz eşyadaki ÖTV ve KDV indirimlerinin süreleri ise 30 Haziran’a kadar olacak.

Abone Ol Google News
Haber Merkezi Yeni Şafak
Çarklar daha hızlı dönsün
Fotoğraf: Arşiv

Hükümetin iç talebi canlı tutmak için sağladığı ve 31 Mart’ta son ermesi beklenen ÖTV ve KDV desteği devam edecek. Tapu harcı, otomobil, mobilya, konut, motosiklet ve ticari araçlardaki ÖTV ve KDV indirimler; Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle 3 aydan 9 aya kadar değişin vadelerde uzatıldı. Karar, 1 Nisan 2019 itibarıyla yürürlüğe girecek.

KONUT DESTEĞİ YILSONUNA KADAR

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan karara göre; konut satışlarında KDV oranı 31 Aralık 2019’a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Tapu harçlarında daha önce yüzde 4’ten 3’e indirilen oran yılsonuna kadar devam edecek.

Mobilya sektöründeki KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanması ise 30 Haziran’a kadar sürecek. Beyaz eşyada ÖTV’nin sıfırlanması uygulaması da aynı tarihe kadar sürecek.

OTOMOTİVE CAN SUYU OLDU

1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV’de yapılan 15’er puanlık indirim yılsonuna kadar devam edecek. Ticari araçlarda KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak uygulanması da 30 Haziran’a kadar sürecek. Römorklar ile diğer römorklar için de KDV oranının yüzde 1 olarak uygulanması kararı 30 Haziran’a kadar uzatıldı.

Vergisiz fiyatı 70 bin liranın altında olan otomobillerde ÖTV oranının yüzde 45’ten yüzde 30’a, fiyatı 70 bin ile 120 bin arası olan araçlarda yüzde 50’den yüzde 35’e düşürülmesi uygulaması da 30 Haziran’a kadar devam edecek. Motor silindir hacmi 250 santimetreküpü geçmeyen motosikletler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlardan alınan ÖTV sıfırlanmıştı. Bu uygulama da 30 Haziran’a kadar sürecek.

OLASI BİR DALGALANMA BERTARAF EDİLDİ

Şekib Avdagiç
Şekib Avdagiç

KDV ve ÖTV indirimlerinde sürenin uzatılması iş dünyasında bayrama neden oldu. KDV ve ÖTV indirimlerinin sürmesinin üretimimiz için açık teşvik olduğunu belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Bu kararla iç talepte oluşabilecek dalgalanmalar bertaraf edildi. İndirimin sürmesi, üretimimiz için açık teşviktir” dedi. İSTİB Başkanı Ali Kopuz ise “Piyasalara olumlu bir hava getiren KDV ve ÖTV indirimlerinin uzatılmasının olumlu gidişatı pekiştireceğine ve çeşitlendirilmesinin diğer sektörlere de hareket getireceğine inanıyoruz” dedi.

EKONOMİYE KATKISI SÜRECEK

ATO Başkanı Baran da “KDV ve ÖTV indirimlerinin ekonomiye katkısı devam edecek” değerlendirmesinde bulundu. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in değerlendirmesi ise şöyle oldu: “KDV ve ÖTV indirimlerinin 3 ay daha uzatılması piyasaları rahatlatacak. Mobilya, otomobil, konut, motosiklet, tapu harcı ve ticari araçlarda ÖTV ve KDV indirimlerinin sürelerinin uzatılması sevindirici bir haber oldu.”

  • Otomotiv iç pazarını olumlu etkiler
  • Alper Kanca
    Alper Kanca
  • TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca: ÖTV ve KDV indirimlerinin, iç pazara olumlu bir etkisi olacağı kesindir.
  • Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt: Bugün(dün) yayınlanan kararname ile ÖTV ve KDV indiriminin 30 Haziran tarihine kadar uzatılması da sektörümüze olumlu katkıyı devam ettirecektir.
  • Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş: Türkiye için kilit sektörlerden biri olan otomotiv sektöründeki ÖTV-KDV indirimin devamı biz sektör oyuncularına olduğu gibi tüketiciye de verilen önemli bir destektir.
  • Mobilyaya zamanında gelen destek
  • Mustafa Balcı
    Mustafa Balcı
  • MOSDER Başkanı Mustafa Balcı: Cumhurbaşkanlığı’nın aldığı bu karar sektör için bahar müjdesi niteliğinde oldu. Ekonomimizin büyümesi için de istikrarlı bir adım oldu. Şimdi dünyaya bir kez daha Türk mobilyasının gücünü gösterme zamanı.
  • İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç: 30 Haziran’a kadar uzatılan KDV indirimi bahar döneminde sektörü hareketlendirecektir. Hem evlilik hem de yeni mobilya alınan döneme denk geldiği için sektör pozitif bir şekilde büyüyecek.
  • Züccaciyeye hareketlilik getirecektir
  • ZÜCDER Başkanı İsmail Erdoğan: Mart ayıyla birlikte düğün sezonunun da başladığını göz önüne alacak olursak sektörde hareketlenme meydana gelecektir. Geçtiğimiz dönemlerde tecrübe ettik ki satışlarımızda yüzde 30’luk bir artış söz konusu olmuştur. Züccaciye sektörüne de getirilecek, KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesi ve ÖTV muafiyetiyle sektörümüzün genel büyüklüğü 10 milyar dolardan 11,5 milyar dolara rahatlıkla çıkabilir.

Bir milyar dolarlık stratejik yatırım