Gündem Daha yazacak çok tarih var

Daha yazacak çok tarih var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümünde önemli mesajlar verdi. Çanakkale’de tarihi kanla yazdığımızı söyleyen Erdoğan, “Bugün yine yazacağız. Gabar’da yazdık, Kandil’de yazdık, burada da yazarız. Biz tarihi, 15 Temmuz’daki gibi darbecileri çıplak ellerimizle püskürterek yazdık, şanla, şerefle, onurla yazdık, daha yazacak çok tarihimiz var” dedi.

Abone Ol Google News
Haber Merkezi Yeni Şafak
Daha yazacak çok tarih var
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şehit mezarlarına çiçek bıraktı.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıldönümü dolayısıyla 18 Mart Stadyumu’nda düzenlenen törene katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çok önemli mesajlar verdi:

Çanakkale’de bir asır önce neler yaşandığını bilmeyen, verilen mücadeleyi anlayamayan hiç kimseye bu ülkenin havası, suyu ve ekmeği helal olmaz. Allah bir daha bu milleti Çanakkale’deki gibi bir imtihana tabi tutmasın. Şayet böyle bir durum ortaya çıkarsa tıpkı 104 yıl önce olduğu gibi Çanakkale’nin denizini de topraklarını da o düşmanlara mezar etmekten asla çekinmeyiz.

MESAJINIZI ALDIK

Türkiye’nin sabrını ve kararlığını aradan geçen bir asrı aşkın zamana rağmen hala sınamaya devam ediyorlar. Suriye sınırımızı taciz ederek, burada bir terör koridoru kurmaya çalışarak sınıyorlar. Kıbrıs’ta, Doğu Akdeniz’de haklarımıza tecavüz etmeye kalkarak bunu sınıyorlar. Hatta yeri geliyor ülkemizden 16 bin 500 kilometre uzaklıkta, Yeni Zelanda’da verdikleri mesajlarla bizi sınıyorlar. Çanakkale’den 104 yıl sonra bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki; mesajınızı aldık.

NİYETİNİZİ ANLADIK

Hislerinizi de niyetinizi de anladık. Kininizin, nefretinizin canlı olduğunu anladık. Bir teröristin 50 Müslümanı öldürmesinin de ne olduğunu anladık. Yaşadığımız toprakları da aldığımız nefesi de bize çok gördüğünüzü de anladık. ‘Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçemeyeceksiniz’ tehdidini manifestosunda ifade edenin ne tür bir terörist olduğunu da anladık. Bu bireysel bir olay değildir, örgütlüdür.

KIYAMETE KADAR BURADAYIZ

Biz buradayız, biz Çanakkale’deyiz. Biz Trakya’sıyla, Anadolu’suyla bu ülkedeyiz, biz Türk’üyle, Kürt’üyle, Arap’ıyla, Çerkez’iyle, Boşnak’ıyla, Roman’ıyla buradayız, Çanakkale’deyiz, Türkiye’deyiz. Bin yıldır buradayız, inşallah kıyamete kadar da burada olacağız. İstanbul’u Konstantinapol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldiler ve burada olduğumuzu gördüler. Sonra kimileri ayakları üzerinde kimileri tabutla geri döndüler. Şayet aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Onların da dedeleri gibi uğurlanacağından kimsenin şüphesi olmasın.

TARİHİ KANIMIZLA YAZDIK

Çanakkale bizim için, namusunu çiğnetmeyen ve çiğnetmeyecek olan Asım’ın neslinin sembolüdür ve Asım’ın nesli de işte burada. Dostça gelirseniz sizi ağırlayacaklar, düşmanca gelirseniz de ona göre muamele edecekler. Bu iş öyle masum insanların üzerine haince kurşun sıktığınız silahın kabzasına boyayla isimler tarihler yazmakla olmaz. Biz tarihi Çanakkale’de kanımızla yazdık. Gazi Mustafa Kemal’in liderliğinde yazdık. Bugün yine yazacağız, yine yazacağız, yine yazacağız.

NEREDE OLURSA OLSUN

Biz tarihi, sınırda teröristleri yok ederek, 15 Temmuz’daki gibi darbecileri çıplak ellerimizle püskürterek yazdık, biz tarihi şanla, şerefle onurla yazdık, daha yazacak çok tarihimiz var. Münbiç’te, Fırat’ın doğusunda yazacak tarihimiz var, Filistin’de uygulanan zulme, Kudüs’ün mahremiyetine yönelen saldırılara karşı yazacak tarihimiz var. Dünyanın neresinde olursa olsun tüm masumlara, tüm Müslümanlara ve Türklere kalkan ellere karşı yazacak tarihimiz var.

  • Bu millet ölümü öldüren millettir
  • Erdoğan, teröristlerle, ekonomiyle, gizli açık yaptırımlarla, tehditlerle, sinsi ayak oyunlarıyla ayaklara çelme takmaya çalışanlara karşı daha yazacak tarih olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Çünkü bu millet hak davası söz konusu olduğunda ölümü öldüren bir millettir” dedi. Erdoğan, vatandaşlarla birlikte “Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Bizi bölemeyecekler, bizi parçalayamayacaklar ve bu vatanımız bu şekilde 780 bin kilometrekaresiyle inşallah farklı yarınlara girecek” ifadelerini kullandı.

Şehitler Abidesi Camii’ni açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitler Abidesi'ndeki Hisarlık Tepe mevkiinde yapımı tamamlanan Şehitler Abidesi Camii'nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışa Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da katıldı. Erdoğan, açılışta, "Yokluğu hissediliyordu. Mimarisiyle, tam bir özgün mimari olmuş oldu. Ben tüm emeği geçenlerden Allah razı olsun diyorum. Burada ibadethane yoktu. Bu da bize nasip oldu. Şimdi bu kurdelayı keseren Şehitler Abidesi Camii’mizi açmış olalım" dedi.

Troya’yı açtı köprüyü inceledi

Troya Müzesi'ni açan Erdoğan, "Troya Müzesi, bizim Çanakkale'yi tarihiyle yeniden buluşturma, bu kadim şehri ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için tekrar bir çekim merkezi haline dönüştürme projemizin adeta son halkasıdır" dedi. Erdoğan, müzede 52 açık, bin 712 de kapalı teşhir olmak üzere toplam bin 764 eserin sergisinin yapılacağını bildirdi. Erdoğan, inşası süren 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapım çalışmalarını inceledi ve brifing aldı. Erdoğan, incelemenin ardından kendisine verilen barete günün tarihini ve imzasını attı.

Katliamın arkasında bir kurul var

Çanakkale’den İstanbul’a helikopterle dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çamlıca Camisi’ni havadan inceledi.
Çanakkale’den İstanbul’a helikopterle dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çamlıca Camisi’ni havadan inceledi.
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, TVnet, GZT.com, Ülke TV ve Kanal 7 ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Batı’nın Yeni Zelanda'daki saldırıya yeterli tepkiyi vermediğini vurgulayan Erdoğan, yayınlanan manifestonun saldırganın yazabileceği bir şey olmadığını arkasında bir kurul olduğunu söyledi. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
  • BUNUN ARKASINDA ÇOK CİDDİ BİR KURUL VAR
  • (Yeni Zelenda saldırısı) Bu olayda Avrupa'nın sesi çıktı mı Hayır. Batı medyası işi tamamen sinsice götürüyor. Bu dangalağın böyle bir manifesto yazması mümkün değil. Bunun arkasında bir kurul var. Bunu bulmuşlar, hazırlayıp eline vermişler. Burada benim ülkemin adı geçiyor, şahsi olarak benim adım geçiyor, Ayasofya'nın da adı geçiyor. Geri alacakmış Ayasofya'yı, sıkıysa geri al.
  • BİZİM ÜLKEMİZDE MÜSAADE ETMEDİK
  • Bu sabah yaptığım görüşmede oradaki Müslüman cemaatlerin liderleri de 15 gibi bir şeyden bahsediyorlar. Yani 50 Müslüman orada şehit ediliyor, bunların cezası azami 15 yıl olacak. Böyle bir şey olabilir mi? Bu, kabul edilebilir mi? İdam bugün Amerika'nın bile belli eyaletlerinde hala devam ediyor, dünyanın değişik yerlerinde hala devam ediyor. Bu çocuk oyuncağı mı? 50 insan, ibadet esnasındayken şehit ediliyor. Kiliselerde, şurada, burada bunların hiçbirini kabul etmiyoruz. Böyle bir şeyin olmaması lazım. Bizim ülkemizde böyle şeylere asla müsaade etmedik, her türlü tedbiri aldık. Ama bunlar, bu tür şeylerde çok rahatlar. Böyle bir şeyi kabullenmek mümkün değil.
  • AYASOFYA’DA NAMAZ KILINIYOR
  • (Ayasofya'nın ibadete açılması talebi) Orada mesela bir sergi yapıldı, orada Kur'an tilaveti de yaptık. Belli bir bölümünde şu anda namaz da kılınıyor. Bunları da aşmak bizim için sorun değil aşarız ama getirisi, götürüsü nedir? Bunu da burada açıklamam doğru olmaz. Bunun bir götürüsü var. O, bizim için faturası çok daha ağırdır. Unutmayalım dünyanın çok çeşit ülkelerinde bizim binlerce camimiz var. Acaba bunu söyleyenler, bu camilerin başına ne gelir, bunu düşünüyor mu?
  • ROKETLER HAVANLAR BEKA MESELESİ DEĞİL Mİ?
  • (Beka meselesi) Ben milletimin beka meselesine nasıl baktığını ifade etmekten öte beka meselesinin ne olduğunu millete anlatmamız lazım. Roketlerle, havanlarla yapılan saldırılar bizim beka meselemiz değil mi? Yüzün üzerinde şehidimiz var. Bunları beka meselesi olarak görmeyeceğiz de neyi göreceğiz? Meydanlarda dev ekranlara bunların bazılarını getiriyorum. Mesela bir kadın var, "Biz sırtımızı YPG'ye' dayadık" diyor, bu çok manidardır. Bunlar beka meselesi olmaz mı? Bir diğeri savaş çağrısı yapıyor. Topunuz gelin.
  • GÜNEYİMİZ İŞGAL ALTINDA OLACAKTI
  • Afrin'in gerçekten zaferini yazan Mehmetçiklerimize şahsım, milletim adına, en üst takımdan en alta kadar hepsine şükranlarımı ifade ediyorum. Bu millet onlarla beraber daha çok zaferler yazacaktır. Afrin'den ve Cerablus'tan yarma harekatımızı gerçekleştirmemiş olsaydık, güneyimiz tamamen teröristler tarafından işgal edilmiş olacaktı. Benim güvenli bölge ifadem buradan kaynaklanıyor. Bu güvenli bölgeyi ilan eder müşterek bir hareket içerisine girersek buraları biz teminat altına almış oluruz.
  • 300 BİN KOBANİLİ TÜRKİYE’DE
  • (ABD) Bunlar öyle bir noktaya getirdiler ki, o gece helikopterlerle sandıklar içinde Kobani'ye mühimmatı indirdiler. Benim Kürt kardeşlerim bazen diyor ya "Türkiye bize sahip çıkmıyor" diye. Kobani'den gelen yaklaşık 300 bin kardeşim Türkiye'de. Bunu nereye koyacağız?
  • (Sahte senet iddiası) Bu belgelerin ortaya çıkması, yargının Sayın Yavaş'la ilgili vermiş olduğu karar kenara konulacak bir şey değil. Bu seçime böyle girebilse dahi seçimden sonra bunlar milletin önüne gelecek, milletin önüne geldiği zaman burada çok ciddi bir bedeli kendisi ödeyeceği gibi Ankaralı hemşehrilerimize de ödetme durumuna düşürür.
  • İRAN’DA PKK’DAN RAHATSIZ
  • (İran sınırında operasyon) PJAK'tan İran'lılar rahatsız, biz de PKK'dan rahatsızız. Bunlara karşı ortak operasyon konuştuk, hamdolsun gece yapıldı. Bunu devam ettirecekler. Bizim buradaki kararlılığımız birçok şeyi de orada farklı bir şekilde etkileyecektir. İran tarafı da bizim arkadaşlarımız da bu konuda kararlılıklarını sürdürüyorlar.
  • "Zaman zaman 'yalnız adam' rolü oynadığımı söyleyenler oluyor. Bunları doğru bir yaklaşım olarak görmüyorum. Yalnız olan bir adam 82 milyon nüfuslu bir Türkiye'yi böyle bir konuma getiremez."


Erdoğan'dan İran'la PKK'ya ortak operasyon açıklaması
OYNAT 01:17
Erdoğan'dan İran'la PKK'ya ortak operasyon açıklaması
TVNET canlı yayınında gündeme dair önemli açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan PKK'ya İran'la ortak operasyon hakkında da 'İran-Türkiye sınırında PKK'ya karşı operasyon yapıldı. Bu operasyon devam edecek. İş burada kalmayacak, bunun devamı olacak' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Şehitlik'teki mezarlara karanfil bıraktı
OYNAT 00:39
Cumhurbaşkanı Erdoğan Şehitlik'teki mezarlara karanfil bıraktı
Çanakkale Zaferi'nin 104. yılında, Çanakkale Şehitler Abidesi'nde tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindekiler şehit mezarlarına çiçek bıraktı.