Ekonomi Dövizde yanıltan bankalara inceleme

Dövizde yanıltan bankalara inceleme

BDDK ve SPK, müşterilerini, döviz piyasalarına ilişkin yanıltıcı ve manipülatif bir şekilde döviz alımına yönlendiren bankalarla ilgili şikayetleri incelemeye aldı. Bunlar arasında, ABD’li yatırım bankası JP Morgan da bulunuyor.

Abone Ol Google News
Haber Merkezi Yeni Şafak
BDDK ve SPK harekete geçti
BDDK ve SPK bankalara karşı harekete geçti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) müşterilerini döviz piyasalarına ilişkin olarak yanıltıcı ve manipülatif bir şekilde döviz alımına yönlendiren bankalarla ilgili şikayetler üzerine inceleme başlattı. BDDK'dan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Son dönemde bazı bankaların müşterilerini döviz piyasalarına ilişkin olarak yanıltıcı ve manipülatif bir şekilde döviz alımına yönlendirdiklerine dair Kurumumuza yoğun şikayetler ulaşmıştır. Konu hakkında Kurumumuzca inceleme ve soruşturma başlatılmış olup ilgililer hakkında gerekli idari ve hukuki süreçler yürütülecektir."

JP MORGAN'A TAKİP

BDDK, ABD'li yatırım bankası JP Morgan tarafından yatırımcıyı yanıltıcı nitelikte yayımlanan raporla ilgili de inceleme kararı alındığını duyurdu. Yanıltıcı ve manipülatif raporları nedeniyle JP Morgan için benzer incelemeyi SPK da başlattı. SPK'nın açıklamasında "22 Mart 2019’da JPMorgan Chase & Co. tarafından yayımlanan raporun yanıltıcı içeriği nedeniyle başta bankacılık hisseleri olmak üzere Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören hisse senetleri üzerinde spekülatif etki yarattığına yönelik olarak Kurumumuza iletilen şikayetler çerçevesinde, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında inceleme başlatılmıştır" ifadelerini yer verildi.

  • KURLARIN YÜKSELMESİ İÇİN RAPOR YAYIMLADI
  • Dolar/TL geçtiğimiz cuma günü, 5.63 TL’ye kadar yükselmişti. Avro da 6.35 TL’nin üzerini görmüştü. Piyasalar kapandıktan sonra yurtdışındaki işlemlerle dolar 5.84 TL’ye kadar çıktı daha sonra 5.76 TL’ye indi. Hareketlilik sonrasında TCMB, 1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verdiğini açıklayarak, kurdaki hareketliliği yavaşlattı. JP Morgan ise cuma günü müşterilerine gönderdiği raporda, dolar/TL’nin 5.90’a kadar çıkacağını öngörmüş ve yatırımcılara alım yapılması veya varlıkların elde tutulması anlamına gelen uzun pozisyon almalarını önermişti.

Petrokimyanın yeni merkezi